|

İşte fethin İstanbul'u

İstanbul yine tarihi günlerinden birini yaşadı. Cumhur İttifakı’nın Yenikapı’daki mitingine koşan 1 milyon 600 bin kişi bayraklarla şehri kırmızı-beyaza çevirdi. Mahşerî kalabalık fethin üzerinden asırlar geçse de gözü hâlâ İstanbul’da olanlara cevap verirken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İşte fethin İstanbul’u bu. İşte üç kıta, 7 iklime hükmeden İstanbul bu” dedi.

Fatih Özer ve
09:16 - 1/04/2019 Pazartesi
Güncelleme: 02:07 - 25/03/2019 Pazartesi
Yeni Şafak
Erdoğan, Bahçeli ve Yıldırım, Cumhur İttifakı’nın Yenikapı’daki mitinginde sahneye birlikte çıkarak vatandaşları selamladı. Eski Başbakanlardan Tansu Çiller de mitinge katıldı.
Erdoğan, Bahçeli ve Yıldırım, Cumhur İttifakı’nın Yenikapı’daki mitinginde sahneye birlikte çıkarak vatandaşları selamladı. Eski Başbakanlardan Tansu Çiller de mitinge katıldı.

Yenikapı Meydanı, Cumhur İttifakı'nın Büyük İstanbul Mitingi ile tarihi anlarından birini daha yaşadı. 1 milyon 600 bin vatandaşın katıldığı dev buluşma, 31 Mart yerel seçimlerine sayılı günler kala gövde gösterisine dönüştü.

AK Parti ve MHP'ye gönül verenlerin hem Rabia hem de bozkurt işaretleriyle süslediği meydan, Türk bayraklarıyla kızıla büründü. Burada İstanbullulara seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 31 Mart'ta sandıkları patlatma çağrısını yineledi, "İnşallah 1 Nisan'dan sonra bu zaferle beraber yine burada, şöyle çok fazla da uzatmadan bir de zaferin şenliğini yaparız" dedi.

SPEKÜLATÖRLERİ NET BİR DİLLE UYARDI

Bankacılık sektöründe bazı çevrelerin dolar spekülasyonu yaptığını ancak bu girişimi kararlı adımlarla bertaraf edecekleri mesajını veren Erdoğan, bu ülkenin artık birilerinin kulu-kölesi olmayacağını vurgulayarak sözkonusu odakları net bir şekilde uyardı. Erdoğan şunları söyledi: "Bu ara yine birileri bizi provoke etmeye başladı. Dövizi tırmandırmaya çalışıyorlar, Türkiye'deki işbirlikçileriyle beraber. Yenikapı'dan onlara sesleniyorum; ey finans sektörünün içinde olanlar, kalkıp da 'piyasadan dövizleri toplayın, döviz yükselecek, şöyle olacak, böyle olacak' bu tür provokatif eylemlerin içine giriyorsanız, bunun bedelini çok ağır ödeyeceksiniz."


HEPİNİZİN KİMLİĞİNİ BİLİYORUZ

"Seçimin arifesinde bu tür eylemlerin içine girenlere sesleniyorum, hepinizin kimliğini biliyoruz, hepinizin neler yaptığını biliyoruz. Şu anda BDDK bazı adımlar attı. Ama şunu bilin ki seçim sonrası, bunun faturasını size ağır keseceğiz. Bu milleti sömüremeyeceksiniz, aldatamayacaksınız. Sakın ha kardeşlerim, bunların ipiyle kuyuya inilmez. Biz, paramıza sahip çıkacağız. Bizim paramız Türk Lirası, buna sahip çıkacağız. Bunların oyununa da gelmeyeceğiz. Bu faturayı da bunlara ödeteceğiz. Bütün çalışmalar, Hazine ve Maliye Bakanlığımız tarafından yürütülüyor, danışmanlarımız bunu yürütüyor ve faturayı ödeyecekler. Hiç bunun lamı cimi yok."

  • Binali kardeşim ‘8 saat’ falan anlamaz
  • İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayımız Binali Yıldırım kardeşim, bugüne kadar elde ettiği tecrübesiyle bir defa İstanbul'a tecrübede bir abide olarak bütün deneyimlerini koyacak. Bütün bunlarla beraber çok ciddi çalışma noktasında da hırsı olan bir arkadaşımız. Öyle gideyim erken yatayım, yok 8 saat mesai filan anlamaz. Gece geç saatlere kadar çalışır. Böyle de birisi. Öyle yürüdük bu yolda. Şimdi, bu gayretini, bu tecrübesini tamamıyla İstanbul'a teksif etmeye hazırlanıyor. Dünyanın pek çok ülkesinde elde ettiği tecrübesi var. Onları da İstanbul'a taşıyacak.

OYUNLARA GELMEYECEĞİZ

"Bu milleti sindiremeyecekler, bunu bilmeleri lazım ve öğrenecekler bunu. Bu milletin, bu ülkenin pusulasını saptırtamayacaklar. Bizim istikametimiz doğrudur, bununla da bugüne kadar nasıl başaramadıysalar, bundan sonra da başaramayacaklar. AK Parti mensubu kardeşlerim. Asla oyunlara gelmeyeceğiz. Kırgınlık, dargınlık yok. Aynı şekilde MHP'ye gönül vermiş kardeşlerim kırgınlık, dargınlık yok. Şimdi birlik zamanı. İri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız. Sandıkları 31 Mart'ta inşallah demokratik bir şekilde patlatacağız."


Erdoğan, 31 Mart'ta millet yetki verdiği takdirde İstanbul için yapılacak dev hizmetleri sıraladı. Projeleri dev ekranlardan göstererek vatandaşlara anlatan Erdoğan birçok müjde verdi:

Yassıada artık Özgürlükler Adası

*Demokrasi ve Özgürlükler Adası 'Yassıada'yı seçimden sonra açıyoruz. Uluslararası toplantıların ve görüşmelerin merkezi haline getirilecek. Adnan Menderes ve iki arkadaşının idam karanının verildiği adada artık barışın ve özgürlük mücadelesinin kararları verilecek. Karşısındaki Sivriada'yı da buraya ek olarak projenin içerisine koyduk. Bu da hayırlı olsun.

Hadi konsere gel

*Temelini attık, nasip olursa Atatürk Kültür Merkezi'ni de (AKM) kısa bir zamanda bitireceğiz ama dünyada parmakla gösterilen bir AKM. Bay Kemal, herhalde bitirdikten sonra orada bir konserimize gelirsin. Değil mi? Biz çağırırız, bizim nankörlüğümüz yok.

Park çilesi bitecek

*Sadece yollar inşa etmiyor şehir trafiğini de doğrudan etkileyen park sorununa kalıcı çözümler getirdik. İstanbul'un otopark kapasitesini yüzde binin üzerinde artırarak 42 bin araç kapasitesine ulaştık. Hedefimiz 2023'e kadar otopark kapasitemizi 123 bin araca çıkartmaktır.

Çöpten dev enerji

* Bir zamanlar çöplerin bile toplanmadığı İstanbul, bugün 3 çöp gazından elektrik enerjisi üretim tesisine sahiptir. Avrupa'nın en büyük tesislerinden biri olacak Kemerburgaz Katı Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi'nin yapımına başladık. 1 yılda İstanbul'da toplanan çöplerden 300 bin hanenin yıllık ihtiyacını karşılayacak kadar elektrik üretiyoruz.


Biyoteknoloji Vadisi Tuzla’da

*Şimdi yaklaşık 6 katrilyon lira maliyeti olan Tuzla Biyoteknoloji Vadisi'ni kuruyoruz. Bu Biyoteknoloji Vadisi, Tuzla'ya ve İstanbul'a ayrı bir güç katacak. Peki ne olacak? Burada antikordan aşıya, lensten kemoterapi ilacına kadar pek çok katma değerli ürün üretilecek, 20 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanacak. Bayrampaşa'da üniversitelerin araştırma merkezleri kurabilecekleri şirketlerin işbirliği halinde çalışabilecekleri bir teknoloji merkezi kuruyoruz. Pendik'te girişimci gençlerimize ve şirketlerimize yardımcı olmak için teknoloji geliştirme merkezi kuruyoruz. Böylece girişimcilerimizin altyapı sorunlarını çözerek tüm imkanlarını makine, ekipman, insan kaynağı ve Ar-Ge faaliyetleri için ayırabilmelerini temin edeceğiz.

İki yakaya gıda üssü

*Şehrin her iki yakasında, birer tane sebze, meyve, kuru gıda ve su ürünleri gibi perakende noktalarının ihtiyaç duyduğu malları karşılayacak haller kuracağız. Hedef belli. Dersimizi çalıştık, durmak yok. Üreticilerin doğrudan perakendecilerle buluşmasıyla gıda fiyatlarını ve bundan kaynaklanan enflasyonu da düşüreceğimize inanıyoruz. Halleri 600 trilyon liralık bir yatırımla hayata geçirip 1500 kişiye doğrudan, 4 bin kişiye de dolaylı istihdam sağlayacağız.

Tarım ve termal

*Eyüpsultan Göktürk'te tarımsal teknoloji geliştirme merkezini kuracağız. Bu merkezde akademi, sertifikasyon merkezi, şirketlerin araştırma geliştirme merkezleri, atölyeler, laboratuvarlar, kent ve mahalle tarlaları yer alacak. Silivri'de 400 trilyon liralık bir yatırımla jeotermal ve sağlık kampüsünü hayata geçiriyoruz. Hipertermal sınıfında yüksek verimli sıcak su kaynaklarının olduğu Silivri bölgesinde termal ve günübirlik tesis yatırımları yapılacak. Termal alandaki sıcak su sera sulamasında kullanılacak.

Bu limanlar turizmi patlatır

*Tophane'deki liman, sadece bir kruvaziyer limanı değil, bunun yanında oradaki tüm tarihi eserler, hem alışveriş yerleri hem otellerle gerçekten çok farklı bir konuma gelecek. Her yıl 500 bin üst gelir grubu turistin giriş yapacağı Yenikapı Kruvaziyer Limanı'na 4 büyük, 4 orta, 4 küçük olmak üzere 12 gemi aynı anda yanaşabilecek. Buradan Sultanahmet, Fatih bütün buralara yürüyüş yolunda isterse turist otobüsleriyle gitme imkanını bulacak.

Kadim şehir seferberliği

*Karaköy'deki mevcut tarihi eserler yenilenerek 500 bin turiste hizmet edecek modern bir yapıya dönüştürülecek. Tarihi Yarımadayı da kadim şehir olarak ilan ederek, restorasyon seferberliği başlatacağız. İstanbul'daki ticaret hacminin ve istihdam alanlarını artırma hedefimizin en önemli projesi Atatürk Havalimanı, oradaki Millet Bahçesi olacak. Buradaki 11 bin milyon metrekarelik Millet Bahçesi içinde dev bir fuar ve kongre merkezi oluşturuyoruz.


Dev film platosu

*İstanbul'a 900 trilyon liralık bir yatırımla dev bir film platosu kuracağız. Burada oyuncu köyü, film setleri, dekor ve çekim alanları, deniz çekimi için su tankı ve dalga üretim sistemi, görsel sanatlar müzesi ve sinemaları olacak. Hedefimiz 500 milyon dolar film ihracatına ulaşacak bir platoyu kurmak. Ayrıca Harem'den Haydarpaşa Garı'na kadar uzanan bölgede Haydarpaşa Tasarım Merkezi'ni yaptık. Burada kültür-sanat merkezleri, tasarım atölyeleri, konferans salonu, sergi alanı gibi alanları şehrimize kazandıracağız.

Ormanlara kesintisiz koridor

*Kuzey ormanlarını şehrin içerisine almak ve bu doğal yaşamı denizle buluşturmak için 20 koridor planladık. Bu projeyle şehrimize 37 milyon metrekare yeni yeşil alan kazandırıyoruz. İstanbul genelinde 22 ilçede 25 yeni kent meydanı yapacağız. Avrupa Yakası'nda 7 ve Asya Yakası'nda 11 olmak üzere toplamda 18 alanda seyir terasları oluşturacağız. Denize kıyısı olan 22 ilçemizdeki 170 kilometrelik kıyı şeridini kesintisiz ve engelsiz şekilde düzenleyerek İstanbul halkının hizmetine sunacağız.

300 mahalleye 955 kreş geliyor

*İstanbul'a 22 yeni müze, 18 kültür merkezi, 12 gençlik merkezi kuracağız. Sarayburnu'nda yolu yerin altına alıp Gülhane Parkı'nı denizle birleştireceğiz. Sirkeci-Yedikule arasında 8,5 kilometrelik kıyı boyunca da sanat hattı oluşturulacak. Ayrıca şehrin her köşesinde 300 mahalleye 955 kreş açacağız. İstanbul'daki 200 bin engelli kardeşimize hizmet verecek 17 rehabilitasyon merkezi kuracağız. 39 ilçede 'deneyap' ve 'çocuk atölyeleri', millet kıraathaneleri açacağız.


İstikrara sahip çık

Yenikapı'daki Büyük İstanbul Mitingi'ne eski başbakanlardan Tansu Çiller de katılarak Cumhur İttifakı'na destek verdi. Burada gazetecilere yaptığı açıklamada Çiller, şunları söyledi: "Önümüzdeki 4,5 yılı nasıl geçireceğiz meselesi var sadece, istikrarsız bir Türkiye'de kısır döngülerle mi geçireceğiz bunu, yoksa istikrarla çözüme mi yöneleceğiz? Hep birlikte daha büyük bir Türkiye mi? Ben inanıyorum ki bugün, bir hafta sonra sandığa gidilecek ve o sandıkta Türkiye birlik ve beraberlik içinde yine istikrarına sahip çıkacak. Birlikte yürüyüşle Türkiye'yi gelecekteki nesillerin daha güzel Türkiye'sine, daha büyük Türkiyesi'ne birlikte taşıyacağız."

Notlar...


1915 gibi

Saffet Gümüş: "Milyonlarca kardeşimizle Yenikapı'da bir araya geliyoruz. Cumhur İttifakının yanındayız. Türkiye yeniden diriliş dönemi içerisinde. 1915 yılında ülkemize saldıran devletler yine sahnede ve Türkiye'ye saldırıyor. Ekonomimize saldırıp bizi bölmek ve parçalamaya çalışıyorlar. Ancak yaptıkları tüm planları bertaraf edeceğiz."


Düşmana korku

Yasin Erbulut: ”Devletimiz ve milletimizin yanındayız. Her zaman bu vatan ve bu millet için mücadele edeceğiz. Cumhur ittifakı ile birlikte yarınlarımız daha güçlü olacak. Burada dosta güven düşmana korku salacağız. 31 Mart günü de seçimleri zaferle sonuçlandıracağız.”


Habeşistan’dan geldim

Ahmet Muhammed: “Habeşistan’dan Türkiye’ye geldim. 4 yıldan beri Türkiye’de yaşıyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı çok seviyoruz. Erdoğan’ı sevdiğimiz için buraya destek olmaya geldim. Özellikle Habeşistan’da gençler Erdoğan’ı çok seviyor. Erdoğan’ı sevmelerinin nedeni ise Müslümanlara sahip çıkmasıdır. Erdoğan bizim gözümüzde Müslümanların temsilcisidir.”


Somali de destekliyor

Abdulkadir Musa: “7 aydır Türkiye’de eğitim görüyorum. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde okuyorum. Mitinge Erdoğan’ı görmeye geldim. Ülkem Somali’de Erdoğan’a destek büyük.”


Bölemeyecekler

Tokatlı Ailesi: “Allah’ın izniyle bu devleti bölemeyecekler. Elimizden geldiği kadar destek olacağız. Bugün de ailemizle birlikte Cumhur İttifakı’na sahip çıkmak için Yenikapı’ya geldik. Sonuna kadar da desteğimizi esirgemeyeceğiz.”


CHP engellilere yalan söylüyor

Gül Kerler: “Pendik’ten buraya geldik. Türkiye’nin geleceği için Cumhur İttifakı’na destek veriyoruz. Cumhurbaşkanı tüm engellerimizi kaldırdı. Engelli bir birey olarak devletimiz tüm ihtiyaçlarımızı karşılıyorlar. CHP’liler bana sağlık yardımında bulunacakları yönünde yalan söyledi. Hiçbir yardımda da bulunmadılar. Ancak devletimiz birçok yardımda bulundu.”


Mursi ne ise Erdoğan o

sır’dan Türkiye’ye geldim. Burada ticaretle uğraşıyorum. Mısır’da Mursi ne ise Türkiye’de Erdoğan odur. Buraya Cumhurbaşkanı Erdoğan’a destek vermeye, Cumhur İttifakı’na destek olmaya geldik.”

  • Kalpler Yenikapı’da attı
  • Yenikapı'da 1,6 milyon vatandaşın katıldığı dev mitingde 16 metre yüksekliğinde 145 metre genişliğindeki sahneye iki adet led ekran kuruldu. Alanda bulunan kalabalığa sesin ulaşabilmesi için 18 ses kulesi getirildi. Konuşmanın her noktadan rahatlıkla izlenebilmesi için 12 dev ekran kuruldu. Alandaki 4 ayrı giriş noktasında 130 metal dedektörlü kapı kuruldu ve 18 bin metre bariyer döşendi. 90’a yakın ambulansın getirildiği alanda 7 bin 300 polis memuru aldı. Miting için denizde de 1 adet fırkateyn, 3 adet sahil güvenlik botu ve 2 adet kıyı emniyeti botu görevlendirildi. Alanda yalnızca Türk bayrakları açıldı. Parti bayrakları yerine ellerinde Türk bayraklarıyla mitinge gelerek birlik mesajı veren vatandaşların, bir eliyle 'Rabia', diğer eliyle 'Bozkurt' işareti yaptığı görüldü. Konuşmalar öncesinde sanatçılar Esat Kabaklı ve Mustafa Yıldızdoğan da sahne aldı.


#​İstanbul
#Cumhur İttifakı
#Yenikapı
5 yıl önce