AKP’li meclis üyeleri, İBB Meclisi’nin ekim ayı oturumları sırasında meclisin çalışma sistematiğine aykırı şekilde “ek gündem teklifi” vererek İBB’nin iştiraki İmar A.Ş’ye ait olan ve aralarında Levent İETT Garajı’nın da bulunduğu Şişli, Kağıthane, Esenler, Başakşehir, Eyüp ve Beşiktaş’taki boş durumdaki bazı parsellerin yeşil alan ilan edilmesini sağladı. Meclis usulüne ve imar mevzuatına aykırı şekilde yapılan imar değişiklikleri oturum sırasında tartışma yarattı. Mecliste alınan tartışmalı kararın ardından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Kemerburgaz Kent Ormanı’nın açılışı sırasında yaptığı konuşmada bu konuya değinerek “Biz seçilir seçilmez, 2-3 ay içinde, muhalif olunca yeşil alan çığlığı atmaları beni mutlu etti. Ama alınan bu kararın içindeki aldatmacayı da söylemeden edemeyeceğim. 1-2 yıl önce KİPTAŞ’a, Başakşehir’de 266 milyon lira verip satın aldıkları bir arsayı imarını da bir miktar arttırarak, 17 milyon da proje parası harcayıp, toplamda 312 milyon liraya bir araziyi, 10 ay önce proje geliştirip satışa çıkartan yönetim, ‘Ben burayı yeşil alan yapacağım’ diye önümüze getiriyor. Kimse buna inanmaz. Daha da kötüsü; sen milletin 312 milyon lirasını da çöpe atıyorsun” demişti.

İMAMOĞLU, 'MİLLETİN PARASINI ÇÖPE ATIYORSUNUZ’ DEMİŞTİ
AKP döneminde KİPTAŞ bu arazi için konut projesi geliştirdi. Yönetim CHP’ye geçince, arazi AKP’lilerin girişimiyle yeşil alan ilan edildi.


 

MİLYONLARCA LİRA BÖYLE HARCANDI

İmamoğlu’nun konuşmasında değindiği Başakşehir’deki arazinin satış süreci ve ödenen rakamlar ile ilgili ayrıntılara SÖZCÜ ulaştı. Bir ay önce AKP grubunun oyları ile yeşil alan ilan edilen arazi tapuda, Başakşehir Hoşdere Mahallesi’nde 659 ada 1 parsel ve 660 ada 2 parsel olarak kayıtlı. Yaklaşık 100 bin metrekarelik alana sahip olan parseller mal sahibinden birkaç yıl önce bölgede birçok inşaat projesine imza atan Atmaca Grup tarafından satın alındı. Atmaca Grup da parselleri yaklaşık 300 milyon liraya İBB iştiraki KİPTAŞ’a sattı. KİPTAŞ, arazi üzerinde konut projesi geliştirdi. Ruhsat işlemleri ve projenin maketini yapmak için 18 milyon lira daha harcandı. Arsanın alımı, projesi, ruhsatı, maketi ve KDV ile birlikte KİPTAŞ’ın kasasından 318 milyon lira çıktı.

KİPTAŞ’IN KASASINDAN 324 MİLYON LİRA ÇIKTI

Arazi, yerel seçim sürecine girildiği 2018 yılının Aralık ayında yine bir İBB şirketi olan İmar A.Ş.’ye daha düşük bir rakama 315 milyon liraya satıldı. Alınan para, KİPTAŞ’ın İBB’den 109 milyon alacağı bulunmasına karşın alacağa sayılmadı ve aralık ayı içinde hemen İBB’ye aktarıldı. 6 milyon TL’lik harç ile birlikte KİPTAŞ’ın kasasından bu arazi için 324 milyon lira çıkmış oldu. AKP, İBB’nin yönetiminde olduğu dönemde 324 milyon lira harcadığı arsayı, Ekrem İmamoğlu İBB Başkanı olunca yeşil alan ilan ederek tartışmalı bir karara daha imza atmış oldu.