Bolu
+20°C
İstanbul
+22°C
Ankara
+23°C

Borazanlar taksi

BİİSTEK.COM

16-01-2018 16:43 Kategori: GÜNCEL | Bölge: Bolu

İSTANBULDA YAŞAYAN GEREDELİLER KAZ YEME GECESİNDE BİR ARAYA GELDİ

İSTANBULDA YAŞAYAN GEREDELİLER KAZ YEME GECESİNDE BİR ARAYA GELDİ
  • Facebook Paylaş
  • Yorum Yaz

"İstanbul Geredeliler Derneği tarafından bu sene 8. Si gerçekleştirilen Kaz Yeme Gecesi Bahçelievler Öğretmenevinde Payanda İnşaat Yapı Tic. Ltd Şti. sahibi Kemal Er sponsorluğunda gerçekleştirildi. Siyasetten, Bürokrasiden, iş dünyasından ve BOLU’lu STK’ların büyük ilgi gösterdiği, 410 kişinin katıldığı gece çok renkli ve verimli geçti."

Ekonomi Bankan Yardımcısı Fatih Metin, Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu  Belediye Balkanı Alaaddin Yılmaz, Göynüklü İstanbul Milletvekili Mehmet Ali Pulcu, Pendik Belediye Bşk. Yrd İzzet Öztop, Ümraniye Belediye Bşk. Yrd. Av. Cemali Ergül, Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar, İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü, Boluspor Başkanı Necip Çarıkçı, kaymakamlar ve siyasi partilerin yetkileleri katıldı.

Geceye İTO başkanı Öztürk Oran, Bolulu iş adamları, Öztiryakiler, Emin Şirketler Grubu, Aker Turizm, gibi, öncü iş adamları katıldı.

Bürokrasi de büyük ilgi gösterdi. BDDK üyesi Olcay Turan, DDK üyesi Abdurrahman Özçelik, MEB müdürleri, Bahçelievler müftüsü katıldı. 

STK’ların da ilgisi büyüktü. Ankara Bolu Federasyon Başkanı Yakup Evirgen ve Ankara da faaliyet gösteren Bolu merkez ve ilçe  derneklerinin başkanları, Kocaeli, İzmit ve Gebze Bolulular Geredeliler Derneklerinin başkanları, İstanbul da faaliyet gösteren başta Bolu platformu başkanı Mustafa Özkul olmak üzere, 13 derneğin, Bolu merkez ve ilçe derneklerinin başkan ve yetkilileri katıldı.

Geceyi düzenleyen İstanbul Geredeliler Derneği başkanı Av. Ramazan Açıkgöz yaptığı açılış konuşmasında; Kaz yeme gecesinin dernek faaliyetleri içinde özel bir yeri olduğunu, bu gecede Bolunun yöneticilerini, iş adamlarını, bürokratlarını ve STK’larını bir raya getirdiklerini, devletle belediye ile işi olan iş adamının burada idarecilerle ve bürokratlarla görüştüğünü tanıştığını, idarecilerin de iş adamları ve STK’larla bu zeminde görüştüğünü, Bolu zemininde iş dünyası ile devleri bir araya getirdiklerini söyledi.

Gerede ve Bolu için, öneriler sundu; Gerede de ayakkabı imalatının yapılması, gerek yatırımcı çekilmesi gerek usta yetiştirilmesi yoluyla bu işin yapılması. Deri fuarı düzenlemesi, Gerede de Ramazan Dede Şenlikleri adı altında Gerede dışında yaşayan hemşehrilerimizin de katılacağı bir gün düzenlenerek, memleket dışında yaşayan insanların memleketle bağlantılarının devam ettirilesi.

Yöremizin geleneksel mimarisine uygun ev projeleri çizdirilerek köyde merkezde ev yapan hemşehrilerimize bunun bedava dağıtımının yapılarak, ruhu olan güzel evlerin yapının sağlanmasını önerdi.

Gerede’de deri üretiliyor ve satışı yapılıyor. Bu derilerden katma değeri yüksek ürünler elde ederek Gerede’nin ticaretine güç katmalıyız.

İstanbul Geredeliler Derneği Başkanı Ramazan Açıkgöz tüm katılımcılara teşekkür ederek sözünü tamamladı.

Bahçelievler Öğretmenevi’nde düzenlenen gecede konuşan Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu’nun zamanında İstanbul ve Ankara’ya çok göç verdiğini ancak şu an istihdam imkanlarının artmasıyla bu göçün durduğunu söyledi.

İstanbul’da yaşayan Bolu ve Geredelilerle Kaz Yeme Gecesi’nde buluşmanın mutluluğunu yaşadığını aktaran Baruş, “Boluluların yemek alışkanlığında kaz önemli bir yer tutuyor. Gerede’nin yayla ve çimlerinde otlayan kazlar lezzetli oluyor. Her yıl Gerede’de düzenlenen panayırlarda da kaz eti yeme imkanımız oluyor. Geredeliler böyle gecelerle önemli bir dayanışma örneği gösteriyorlar. Biz de bundan mutluluk duyuyoruz. Bu birlik ve beraberlik duygusu, Türkiye’ye de olumlu yansıyor.” diye konuştu.

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise özel bir coğrafya sahip Bolu’nun yüzde 75’inin ormanlarla kaplı olduğunu söyleyerek, İstanbul ile Ankara’nın tam ortasında 200 kadar göleti bulanan illerini “tabiat harikası” olarak nitelendirdiklerini kaydetti.

Bolu’nun en büyük ilçesinin Gerede olduğunu dile getiren Yılmaz, “Gerede ve bölgesinde kaz yoğun olarak yerleştirilir. Kar yağdığında kaz yeme günleri düzenleriz. Çünkü kazın ayağı kara değdiğinde tadı farklı olur. Türkiye’de çok ender yerde kaz yetiştirilir ki Gerede de bunlardan biridir.” ifadelerini kullandı.

Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar da ilçelerinde kışların uzun geçtiğini ve bu uzun kış gecelerinde kazın en çok tercih edilen yiyeceklerin başında geldiğini belirtti.

Allar, çoğunlukla kazın Kars’a ait olduğunun düşünüldüğünü dile getirerek, “Onlar kazı kurutarak yerler. Bizde ise kaz kurutmadan yenir. Panayırlarımızda kazları kızartarak yeriz. Türkiye’nin birçok yerinden de kaz meraklıları buralara gelir. Gerede’de eylül ayında kaz yenmeye başlar, şubat sonuna kadar devam eder. Felfene dediğimiz geleneksel eğlence gecelerinde de kaz yeriz. Aslında kaz yemekleri bizi bir araya getirerek, birlik ve beraberliğimizi güçlendirir.” şeklinde konuştu.

İstanbul Bolulular Platformu Başkanı Mustafa Özkul konuşmasında Bolu ve Gerede adına güzel bir gece başarı ile icra edildi. Bolu adına Yenikapı veya Maltepede Bolu Günleri düzenlemek için bir çalışma başlattıkları haberini Bolulularla payaştı. Bolu’nun bu etkinliği yapmayan bir kaç şehirden biri olduğunu belirterek el birliği ile bu yıl hakkını vereceğimiz bir organizasyonla yapalım dedi. Salondaki katılımcılarda alkışlayarak Bolu Günlerine desteklerini gösterdiler.

Protokol, İş Adamı ve STK liderlerinin konuşmaları sonrasında, bürokratlar, iş adamları, STK yöneticilerinden oluşan katılımcılar arasından hoş sohbet ortamı ile geçen söyleşiler ile amaç olan kaynaşma için sağlam bir adım atılmış oldu.



Editör: Azmi KARADAŞ
HABERE YORUM YAZIN



FACEBOOK YORUM


DİĞER GÜNCEL HABERLERİ

YAĞMUR OTO

ÇOK OKUNAN HABERLER
gazete manşetleri
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU

E-BÜLTEN ABONELİĞİ