'Bizim Radyo' emekçisi TKP'li Anjel Açıkgöz 94 yaşında hayatını kaybetti

TKP ve dostlarının Türkiye'ye yayın yaptığı "Bizim Radyo"da uzun yıllar çalışan TKP üyesi Anjel Açıkgöz, bu sabah Leipzig'te hayatını kaybetti.

Haber Merkezi

TKP üyesi, Dr. Hayk Açıkgöz'ün eşi ve Nâzım Hikmet'in arkadaşı Anjel Açıkgöz, Leipzig'de bugün sabaha karşı hayatını kaybetti.

Cenaze töreninin Leipzig'de önümüzdeki hafta düzenlenmesi planlanıyor.

KİMDİR? 

Anjel Açıkgöz, 1 Mayıs 1923'te İstanbul'da Anjel Mari Kazancıyan ismiyle doğdu. Samsun kökenli, tütün emekçisi bir Ermeni ailenin çocuğuydu. Ailesi Ermeni Tehciri sırasında Samsun'dan sürülmüş ve geri dönemeyip İstanbul'a yerleşmişti.

Ortaokuldan sonra İstanbul'da işçi olarak çalıştı. Ermeni Tehciri sırasında ailesi öldürülmüş, kendi deyişiyle "kılıç artığı" Samsunlu bir tıp öğrencisi ve TKP üyesi olan Hayk Açıkgöz'le tanıştı. 1944 TKP tevkifatında hapse atılan Hayk Açıkgöz hapisten çıktıktan sonra 26 Eylül 1946'da evlendiler. 

Evliliklerinin hemen akabinde Hayk Açıkgöz 1946 tevkifatında yeniden hapse atıldı. Anjel Açıkgöz bu sürede hem kocasını hem de yoldaşlarını maddi ve manevi olarak destekledi.

Hapisten çıktıktan sonra gizlice Beyrut'a geçen Dr. Hayk Açıkgöz'ü, 1950 yılında Anjel Açıkgöz takip etti. Burada hemşirelik öğrenen Anjel Açıkgöz, kocasıyla beraber hastanelerde illegal olarak çalıştı. Anti-emperyalist yürüyüşlerde yaralanan Lübnan Komünist Partisi üyelerini tedavi ettiler.

Açıkgözler TKP'nin önerisiyle 1955 yılında Varşova'ya geçtiler. Burada yine parti üyesi Jak ve Mari İhmalyan ile birlikte Varşova Radyosu Türkçe servisinde çalıştılar. Bu sırada Anjel Açıkgöz resmen TKP üyesi oldu. Referansı Varşova'da tanıştıkları Nazım Hikmet Ran idi. Mari ve Anjel, 1957 Moskova'da düzenlenen 4. Dünya Gençlik Festivali'nde Türkiye'yi temsil ettiler.

1958 yılında ise Bizim Radyo projesi için Demokratik Alman Cumhuriyeti'nin Leipzig kentine taşındılar. TKP ve dostlarının Türkiye'ye yayın yaptıkları bir kanal olan Bizim Radyo, 1980'lerin sonunda o dönemin TKP'sinin tasviyesine kadar devam etmişti.

Anjel Açıkgöz 1970'e kadar Bizim Radyo'da emek verdi ve TKP Dış Büro üyesi olarak görev yaptı. Bu sürede Nazım Hikmet, Sabiha ve Zekeriya Sertel gibi çeşitli aydınlarla da beraber çalıştı. 

Emekli olduktan sonra Leipzig'de yaşamaya devam eden Anjel ve Hayk Açıkgözler komünist kimliklerini hiç terketmediler. Hayk Açıkgöz, Belge Yayınları'ndan çıkan "Anadolulu bir Ermeni Komünistin Anıları" adlı kitabını "Yaşasın, zafere erişsin TKP" diye bitirmişti. 

Dr. Açıkgöz'ü 2001 yılında kaybeden Anjel Açıkgöz, Leipzig'de yaşamını sürdürdü. Türkiyeli öğrencilerin ve solcuların, Arap göçmen işçilerin, ilerici Almanların Anjel Teyze'siydi. Her zaman olumlu tavrı, çevresine yaşam ve mücadele azmi vermesiyle bilinirdi. 

Anjel Açıkgöz, 2001 yılında yeniden siyaset sahnesine çıkan TKP'nin fahri üyesi oldu. Doksanıncı yaşgününü TKP'li yoldaşlarıyla Berlin'de kutlamıştı.

Anjel Açıkgöz'ün Bizim Radyo'daki çalışması sırasında tuttuğu arşivden yararlanarak hazırlanan "Bizim Radyo'da Nazım Hikmet" adlı eser 2004 yılında TÜSTAV yayınları tarafından basıldı.

Kendisini hep sıradan bir Parti emekçisi olarak gören Anjel Açıkgöz, kitabın derleyicisi olarak adının geçmesine içerler, "ben de herkes gibi görevimi yaptım, adımın yazılmasına lüzum yoktu" derdi.

Anjel Açıkgöz ve Nazım Hikmet arasındaki dostluğu anlatan ve Melih Güneş tarafından hazırlanan "Suyun Şavkı" adlı eser de 2017 yılı başında YKY'den çıktı.

Hayk Açıkgöz ve genç yoldaşlarının 1944 tevkifatı öncesinde ve sırasında yaşadıkları, Vedat Türkali'nin yarı otobiyografik romanı "Güven"de anlatılmaktadır.

Anjel ve Hayk Açıkgöz, 1990'lar.