02 Nisan 2020 12:54

İstanbul Tabip Odası: Özel hastanelerde birçok şey pandemi öncesindeki gibi

Özel hastanelerle ilgili rapor açıklayan İstanbul Tabip Odası, merkezlere gönderilen testlerden ve yoğun bakım yatışlarından ücret alınmaması dışında değişiklik olmadığını belirtti.

Fotoğraf: www.istabip.org.tr'den alınmıştır.

Paylaş

Özel hastanelerle ilgili rapor açıklayan İTO, sadece sağlık Bakanlığı’nın belirlediği merkezlere gönderilen testlerden ve yoğun bakım yatışlarından ücret alınmadığının çizdi, bunun dışındaki tüm işlemlerden pandemi öncesindeki gibi ücret alınmaya devam edildiğini belirtti.

İstanbul Tabip Odası (İTO), Kovid-19 pandemisi sürecinde İstanbul’daki sağlık hizmetlerinin durumuyla ilgili raporlarını açıklamaya devam ediyor. 30 Mart’ta İstanbul’daki kamu hastaneleriyle ilgili rapor açıklayan İTO, bu kez de özel hastanelerin durumuyla ilgili bir rapor hazırladı. Rapora göre dün itibarıyla İstanbul’daki özel hastanelerde kesin ya da şüpheli/olası Kovid-19 tanısıyla yatırılarak izlenen/tedavi edilen hasta sayısı binin üzerinde. Kovid-19 tanısıyla yoğun bakım ünitelerine yatırılan vaka sayısı ise yüz civarında. Özel hastanelerde enfekte olan hekim sayısı yüzü, toplam sağlık çalışanı sayısı ise iki yüzü aşmış durumda. Kamu hastanelerine benzer şekilde İstanbul’daki özel hastanelerin de çoğunlukla pandemiye hazırlıksız yakalandığını belirten İTO, “Tıpkı kamu hastanelerinde olduğu gibi özel hastanelerde de görülen ve halen devam etmekte olan maske, önlük, eldiven, gözlük, vb. kişisel koruyucu malzeme eksikliği bu hazırlıksızlık durumunu ve organizasyon eksikliğini, bozukluğunu açık olarak göstermektedir” dedi.

Özel hastanelerde sadece Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği merkezlere gönderilen testlerden ve yoğun bakım yatışlarından ücret alınmadığının altını çizen İTO, bunun dışındaki tüm işlemlerden pandemi öncesindeki gibi ücret alınmaya devam edildiğini belirtti.

"HEKİMLER HASTALANIRSA GELİRİNİ KAYBEDİYOR"

Yıllardır bütün itirazlara rağmen özel hastanelerde uzunca bir süredir doktorlara şirket kurdurularak hizmet satın alma şeklinde iş gördürüldüğünü, doktorların bu şekilde 4857 sayılı İş Kanununa tabi olmadan çalışmaya zorlandığını hatırlatan İTO, “Bu nedenle sabit bir maaş alamayan, ancak baktığı hasta, yaptığı işlem sayısına göre özel hastaneye fatura veya serbest meslek makbuzu keserek 'hak ediş' üzerinden gelir elde eden hekimlerin gelirleri bugünlerde hızla azalmakta, neredeyse ücretsiz olarak çalışmaya zorlanmaktadırlar. Bu şekilde çalıştırılan hekimler hastalanmaları durumunda ise bütün gelirlerini kaybetmektedir” dedi.

"KRİZİN BEDELİNİ EMEKÇİLERE ÖDETİYORLAR"

“Yıllardır hekimlerin, sağlık çalışanlarının emekleri üzerinden servetlerine servet, kârlarına kâr katan özel hastane patronları bu süreçte elini taşın altına sokmaktan kaçınmakta, 'kriz'in bedelini gene emekçilere ödetmeye çalışmaktadır” denilen İTO açıklamasında “Özel hastane patronlarından gelen ‘Devlet üç, beş ay özel hastanelere el koysun, sonra gene bize devretsin.’ sözleri esasında ‘Bu sürecin mali yükü özel hastane bütçelerinden, öz sermayelerinden değil, büyük oranda emekçilerin ödediği vergilerden oluşan devlet bütçesinden karşılansın’ anlamına gelmektedir” ifadeleri kullanıldı.

İTO, uygulanan sağlıkta özelleştirme politikalarının toplum sağlığı için ne kadar zararlı olduğunun son süreçte daha açık bir şekilde görüldüğünün altını çizdi.

ÖZEL KURULUŞLAR KAMU KONTROLÜNE ALINMALI

İTO, yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:

  • Bu süreçte özel hastanecilik sisteminden kaynaklanan zaaflar ve yetmezliklere tahammül edilemez.
  • Covid-19 pandemisiyle mücadele için bütün özel sağlık kuruluşları hızla kamu kontrolüne geçirilmeli, yurttaşların sağlık hizmetlerine erişimi istisnasız ve ön koşulsuz bütünüyle parasız olmalıdır.
  • Pandemi hastanesi olarak ilan edilen özel hastaneler pandemi süresince gerekli standartlara sahip olup olmadıkları ve organizasyon yönünden Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenmelidir.
  • Özel hastanelerin yoğun bakım odaları, yatakları ve yoğun bakım ekipmanları gözden geçirilerek gerçek bir envanter çıkarılmalı, eksiklikler Sağlık Bakanlığı tarafından hızla giderilmelidir.
  • Özel hastanelerdeki hekimlerin, sağlık çalışanlarının kişisel koruyucu ekipman eksiklikleri Sağlık Bakanlığı tarafından hızla giderilmelidir.  
  • Dünyada ve Türkiye’de Covid-19 pandemisine karşı yürütülen mücadele sağlığın kamusal bir hizmet olmasının ne kadar hayati olduğu ve piyasanın vahşi koşullarına terk edilemeyeceğini bir kez daha bütün çıplaklığıyla göstermiştir.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İTO Sekreteri Lütfi Çamlı: Bizdeki vaka sayısı bakanın söylediğinden fazla

SONRAKİ HABER

"Ayrımcı" infaz düzenlemesi TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...