İstanbul hastaneleri de alarm veriyor

Ankara, Gaziantep ve Diyarbakır'daki korona virüsü hasta sayılarında yaşanan artıştan sonra gözler İstanbul'a çevrildi. Sağlık çalışanları yaşanan bu durumdan tedirgin olduklarını söylerken İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip de, “Hastalar hastanelere ulaşımda güçlük yaşıyor. Çünkü yeni açılan hastanelere tam kapasite çalışamıyor. Vaka sayıları da hızla artmaya başladı” diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara, Diyarbakır ve Gaziantep başta olmak üzere Anadolu'nun pek çok kentinde korona salgını nedeniyle hastanelerde yaşanan yoğunluklar artarken bir uyarı da İstanbul'dan geldi. Konuştuğumuz birçok sağlık çalışanı hasta sayısında olağanüstü artış yaşandığını söylüyor. İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip de vakaların arttığını belirterek “Hastaların, hastanelere ulaşımında güçlük yaşadıklarını görüyoruz. Yeni açılan hastaneler personel eksikliği ve altyapı eksikliğinden dolayı tam kapasite çalışmıyor” dedi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI: TEDİRGİNİZ

Normalleşme süreciyle birlikte Anadolu'daki birçok şehirde yaşanan vaka artışlarının ardından gözler salgının merkezi olan İstanbul'a çevrilmiş durumda. Parklar, kafeler, sahiller gibi birçok kamusal alanda neredeyse oturulacak yer yok! Uzmanlar İstanbul'daki vaka sayılarının önümüzdeki günlerde artış göstereceğini söylerken hastanelerde de yoğunluk artıyor.

Bir sağlık çalışanı hastanede yaşananları şöyle anlattı: “Ne yazık ki hasta sayıları yine artış gösterdi. Özellikle acilimizde yoğunluk olmaya başladı. Bayram tatilinde ürktüğümüz görüntülerin sonuçlarını önümüzdeki haftalarda göreceğiz. Şu an bizlere düzenli olarak testler yapılıyor. Bu konuda şu ana kadar herhangi bir sorun yaşamadık. Ama konuştuğum bütün arkadaşlarım yine tedirgin olmaya başladı. Galiba bizim de motivasyonumuz düşmeye başladı. Aynı hastanede çalıştığımız bir arkadaşımızın test sonuçları birkaç gün önce pozitif çıktı. Bunu öğrendikten sonra tedirginliğimiz ne yazık ki artmaya başladı.”

'HASTALAR, HASTANELERE ULAŞIMDA GÜÇLÜK YAŞIYOR'

İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip de İstanbul'daki vaka sayılarında artış yaşandığının altını çiziyor: “Hastaların hastanelere ulaşımında güçlük yaşadıklarını görüyoruz. Çünkü yeni açılan hastaneler personel ve altyapı eksikliğinden dolayı tam kapasite çalışmıyor.”

Saip, pandemi sonrası özel hastanelerin covidli hastaları kabul etmediğini de belirtti: “Özel hastaneler SGK'nin Covid geri ödeme paketini iptal etmesi nedeniyle koronalı hastaları kabul etmek istemiyor. Bu nedenlerle hastalar, yeni yapılan hastanelere yönlendiriliyor. Yeni hastaneler de tam kapasite çalışamadıkları için sıkıntılar yaşanıyor.”

'İNSANLARIN YANILGIYA KAPILMAMALARI LAZIM'

İstanbul'da parklar, avm'ler, sahiller, kıraathanelerde insanlar kalabalıklığı eleştiri konusu da olmaya devam ediyor. Saip, İstanbul'da yaşayanlara şu uyarılarda bulundu: “İstanbul'da vaka sayıları artıyor. Durum sıkıntılı. İnsanların normalleşme yanılgısına kapılmamaları lazım. Bu dönemin kontrollü yeniden açılma dönemi olması gerekirdi. Ne yazık ki durum böyle olmadı. Denetimsiz bir normalleşme havası verildi. Kontrolsüz turizm, alışveriş merkezlerinin erkenden açılması, Ayasofya Camii açılışına onbinlerce kişinin katılımının teşvik edilmesi gibi durumlar yaşandı. Ne yazık ki toplum bu örneklere bakınca durumun ciddiyetini algılayamıyor. Herkesin gidişatın ciddi olduğunu bilerek davranması, hükümetin de konunun ciddi olduğunu hissettirmesi gerekiyor.”

ATO: HASTA SAYISI BİNE YAKIN

Ankara Tabip Odası da önceki gün yaptığı açıklamada kentteki pozitif vaka sayılarında olağanüstü artış yaşandığını belirtti. Açıklamada “Özellikle pandemi hastanelerinde anlık olarak değişmekle birlikte doluluktan dolayı servis ve yoğun bakım üniteleri Covid-19 hastası kabul edemez hale gelmiştir” denilerek günlük vaka sayılarının bine yaklaştığı belirtildi.

'BİRİ ÖLÜNCE YER AÇILIYOR'

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan da kentteki durumu anlatırken "Vaka sayıları arttıkça hastanede yer bulamıyoruz. Öngörüyoruz ki böyle giderse daha da artacak. Diyarbakır’da günlük 300 ortalama vaka sayısı var. Dün de Urfa’daydık. Orada da 300 ila 350 arası ortalama vaka sayısı var" demişti.