Advertisement
Çin hükümetinin 2013 yılında açıkladığı Kuşak ve Yol Projesi, 21 trilyon dolara ulaşması ve 68 ülkeyi kapsaması nedeniyle yüzyılın en büyük ekonomi projesi.
 
İpek Yolu üzerindeki ülkeler arasındaki ortaklıkların artırılması amacıyla Pekin'de çok taraflı işbirliği mekanizması kuruldu. Kuşak ve Yol girişiminin iş dünyası ayağı olarak nitelendirilen BRICA (Kuşak ve Yol Sanayi ve Ticaret Birliği) Zirvesi'nde Çin ile Türkiye arasındaki işbirliğini geliştirmenin yolları tartışıldı. 
 
TÜSİAD'ın ev sahipliğinde gerçekleşen zirvede iki ülke arasındaki ticaret dengesizliğinin giderilmesi gerektiği vurgusu önemliydi.  
 
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin, Almanya'nın ardından en büyük ikinci ticaret ortağımız. Fakat ticarette dengesizlik öne çıkıyor. Türkiye 2017 yılı itibarıyla Çin'e 2,9 milyar dolarlık ihracata karşılık Çin'den 23,4 milyar dolarlık da ithalat gerçekleştirdi.  Yapılan hesaplamalara göre, 2030 yılında Türkiye'nin Çin'den ithalatının Almanya'nın önüne geçmesi beklenmekte.
 
Toplantıda konuşan TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, bu dengesizliğin ortadan kalkmasının sağlayacağı yatırım ve finansman imkanlarından yararlanmak için Türkiye’nin proje yaklaşımını tek elden yürütecek mekanizmanın kurulmasının faydalı olduğunu belirtti. 
 
ÇİN'DEN TÜRKİYE'YE GELEN YATIRIMLAR ARTIYOR
 
Yeni dönemde finans sektöründen lojistiğe kadar Çin'den Türkiye'ye daha fazla yabancı yatırımın gelmesi bekleniyor.
 
Çin’in ‘Kuşak ve Yol’ projesi üzerindeki 65 ülkeden biri olan Türkiye'ye son dönemde Çinli ilgisi artmış durumda. Doğu ile Batı arasında önemli bir köprü görevi gören Türkiye'ye son dönemde her alanda akan yatırımlar, bu ilginin göstergesi. 
 
Bankacılık sektörüne baktığımızda ICBC, 2014 yılında Tekstilbank'ı satın alarak Türkiye pazarına giriş yaptı. Bank of China 300 milyon dolarlık sermaye taahütüyle Türkiye'de bankacılık sektörüne girmeye karar verdi. Altyapı projelerinde ise Kumport Limanı, 940 milyon dolarla Hong Kong merkezli Cosco Pasific'e satıldı.Enerji sektöründe ise Şangay Elektrik ve Çinli CPI Power Engineering, yerel ortakla birlikte Yumurtalık ilçesinde Emba Hunutlu Termik Santrali yatırımı için imzaları attı. Perakende tarafında E-ticaret devi Alibaba, 750 milyon dolarlık yatırımla Trendyol'u satın aldı. Turizm sektöründe Çin'in en büyük ticari kuruluşlarından Wanda Group, ilk yurt dışı otelini İstanbul'da açmak için Türkiye pazarına girmişti. Toplama baktığımızda Türkiye'deki Çinli şirket sayısı 1000'i bulmuş durumda. 
 
PANDA BONOSU YIL SONUNA KADAR GELİYOR
 
İki ülke arasında bir diğer işbirliği ise sermaye piyasası tarafında olacak. Hazine Müsteşarlığı, yurtdışı borçlanmada enstrüman çeşitliliğini sağlamak amacıyla 11 trilyon dolarlık büyüklüğe sahip Çin bono piyasasında ihraç çalışmalarını hızlandırdı.
 
Zirvede konuşan HSBC CEO'su Selim Kervancı,  "Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi'nin Çin piyasasında ihraç edeceği Panda Bonosu konusunda bizim de içinde bulunduğumuz bir konsorsiyum çalışıyor. Önümüzdeki aylarda, yıl bitmeden hayata geçireceğiz" açıklamasıyla çalışmalarda sona yaklaşıldığı mesajını verdi.
 
Borçlanmanın maliyetinin her geçen gün daha da arttığı bir dönemde uygun koşullu finansman sağlama ve bağımlılığın azaltılması konusunda alternatif pazarlar daha önemli hale geliyor.