Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İşsizlik oranı mayısta, mevsimsellikten arındırılmış bazda yükseliş eğilimini sürdürerek %14’e ulaştı. Mevsimsellikten arındırılmamış olarak ise, işsizlik oranı %12.8 seviyesinde gerçekleşti, Mayıs 2018’de oran %9.7 idi. İş gücüne katılma oranı %52.9 seviyesinde gerçekleşirken, genç nüfustaki işsizlik oranı ise %23.3 oldu.

Haziran ayı göstergelerine bakıldığında; reel kesim güven endeksi, mevsimsellikten arındırılmış bazda yükselirken, PMI imalat sanayii beklenti endeksi de bir miktar yükseliş gösterdi. Dolayısıyla, veri akışı, haziran ayında işsizlik oranının daha ılımlı seyredebileceğini ima ediyor. 

Haberin Devamı

- İşsizlik oranı (m.a.) mayısta %13.8’den %14’e yükselirken, tarım dışı işsizlik oranı ise %0.2 artışla %16.2 oldu. Genç nüfusta işsizlik oranı mevsimsellikten arındırılmış bazda %25.5 düzeyinde yatay seyretti.

- Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam bir önceki döneme göre 137 bin kişi azalarak, 27 milyon 876 bin kişi olarak tahmin edildi. İstihdam oranı da 0.3 puan azalışla %45.4 oldu.

- Mevsim etkisinden arındırılmış işsiz sayısı bir önceki döneme göre 38 bin kişi artış gösterdi ve

4 milyon 527 bin kişiye ulaştı. Bu gerçekleşmelerle, işsizlik oranı da bir önceki aya göre 0.2 puan artarak %14.0 oldu.

Düzelme olacak

Akbank kaynaklı aşağıdaki grafikler, önümüzdeki yaz aylarında işsizlik oranında düzelme ve gerileme olacağını gösteriyor.


İŞSİZLİK HÂLÂ SORUN AMA AZALABİLİR

İŞSİZLİK HÂLÂ SORUN AMA AZALABİLİR