İsrailliler Suriyeli çocuklar için okul açıyor

İsrailli insan hakları organizasyonu Yunan adası Lesbos’ta Suriyeli sığınmacı çocuklar için okul açacak.

Dünya
24 Mart 2017 Cuma

Savaştan kaçan ailelerin çocuklarının yaşadığı stresi dikkate alan İsrail insani yardım örgütü Suriyelilerin çoğu zaman Avrupa’da ilk çıktıkları Yunan adası Lesbos’ta hem okul açacak hem de sığınmacıların tüm barınma ve yiyecek ihtiyaçlarını karşılayacak.

Okul girişimi İsrail’in kuruluşunda rol oynamış en köklü Yahudi örgütlerinden olan Ha Şomer Ha Hatzahir’den geldi.

Sosyalist ve Siyonist ( İsrail Milliyetçisi) bir örgüt olan Ha Şomer Ha Hatzahir İsrail’in ilk kurulduğu yıllarda ülkeye gelen göçmenlere ve fakir Arap kasabalarına yaptığı yardımlarla adından söz ettirmişti.

Okul fikri, organizasyonun koordinatörü 32 yaşındaki Noah Leibel tarafından ilk defa gündeme getirildi.  Suriye iç savaşının yarattığı insan trajedisinden etkilenen Leibel, okul fikrini organizasyonun Arap kolu olan Ajyal’ın  başkanı Renin Kahil’e götürdü.

Kahil’in onay vermesi ile girişim başlatıldı.

Böylece Avrupa’ya gelen Suriyeli çocuklar hem okullarından geri kalmayacak, hem de bu zor dönemde  kendi kültürlerinden gelen  yardım görevlileri ile kendi ana  dillerinde konuşabilecek.

Girişimin maddi ve lojistik ihtiyaçları İsrail’in en büyük sivil toplum kuruluşu NATAN tarafından karşılanacak.

İsrail bir süredir Suriye’den gelen yaralıları hastanelerine kabul ederek tedavi ediyor. Ancak tedavisi biten hastaları mülteci statüsü ile ülkeye alamıyor.  İsrail’deki Ziv Tıp Merkezi şimdiye kadar, içlerinde rejime karşı savaşan isyancılar da olmak üzere  binden fazla Suriyeliyi tedavi etti.

Bunun dışında birçok İsrailli gönüllü Yunanistan’a giderek burada kıyıya çıkan mültecilere çeşitli yardımlarda bulundu.