İsrailli 180 entelektüel, yasanın iptalini istedi

İsrail’de yazar, şair, senaryo yazarlarından oluşan 180 kişilik bir sanatçı grubu, hükümete çağrı yaparak, eşcinsellere karşı ayrımcılık yapan yeni Ulus Devlet Yasası’nın iptalini istedi.

Dünya
1 Ağustos 2018 Çarşamba

Sanatçılar, Başbakan Binyamin Netanyahu’ya hitaben yazdıkları mektupta, “İsrail’deki sanat ve edebiyat okullarına mensup bizler, sizin liderliğinizdeki Knesset’ten çıkan son yasalar karşısında şok olduk ve dehşete düştük” dedi.

Kamuoyuna da açıklanan, İngilizce ve Arapçaya da çevirilen, beyanatta imzası bulunan isimlerden bazıları şunlar oldu: Yazarlar Amos Oz, David Grossman, A. B. Yehoshua, Etgar Keret, Yael Dayan; şairler Ronny Someck, Eliaz Cohen, Shimon Buzaglo; senaryo yazarı Edna Mazia, Hillel Mittelpunkt, Shemi Zarhin; aktris Hana Azoulay-Hasfari.

Yazarlar, İsrail toplumu ile Amerikan Yahudiler arasında ihtilaf yaratan, Arap ve Dürzileri ayrımlaştıran, İsrail’in azınlıkları birlikte sürdürdüğü birliğine zarar veren yeni Ulus Devlet Yasası’nın en kısa sürede iptal edilmesini istedi. İsrail’in dünya çapında tanınan yazarlarından A.B. Yehoshua da yasayı “gereksiz ve zararlı” olarak nitelendirdi.

Girişim, taşıyıcı anne vasıtasıyla Hindistan’da doğan, ikiz çocuk sahibi İsrailli eşcinsel yazar Ilan Sheinfeld tarafından başlatıldı.

YASA HAFTAYA KNESSET'TE TEKRAR GÖRÜŞÜLECEK

İsrail'in Yahudi Ulus Devlet Yasası ülke içinden ve dışından gelen büyük tepkiler nedeniyle gerekli düzeltmelerin yapılması amacıyla, haftaya İsrail parlamentosu Knesset'te yeniden görüşülecek. Devlet Başkanı Reuven Rivlin'in kabul etmek istemediği yasaya Arapça imza atacağı iddia edildi.