İsrail’den ‘sahte vize’ açıklaması

İsrail, bir seyahat acentesiyle Kudüs´ü ziyarete gelen 90 Türk vatandaşının, "vizeleri olmadığı" iddiasıyla ülkeye girişine izin vermedi.

Dünya
1 Ağustos 2018 Çarşamba

Pazar sabahı İstanbul'dan Tel Aviv'e yerel saatle sabah 09.30'da ulaşan grubun, Tel Aviv Ben Gurion Havalimanında vize kontrolünün ardından ülkeye girişlerine izin verilmedi.

Grubu götüren tur şirketinin yetkilisi önceki Kudüs turlarında olduğu gibi grupta bulunan kişiler için İsrail Konsolosluğu'ndan toplu vize aldıklarını belirtti. Vize olmadan Türkiye'den ayrılmalarının mümkün olmadığının altını çizen tur yetkilisi, "Kudüs'e turist getiren tur firmaları için İsrail her yolcuya ayrı ayrı vize vermiyor. Konsolosluğun verdiği vize yerine geçen belge tüm yolcular için vize yerine geçiyor. Biz de Kudüs turumuza katılan yolcularımız için İbranice vize yazısını almıştık ancak buraya gelince vizeleri olmadığı iddiasıyla 90 yolcumuzun İsrail'e girişine izin verilmedi" diye konuştu.

İsrail'e girişine izin verilmeyen yolculardan yüksek lisans öğrencisi Sümeyra Sevgülü Hacıibrahimoğlu, Anadolu Ajansı muhabirine, İsrail görevlilerin kendilerine kaçak muamelesi yaptığını belirtti. Gruptaki birkaç kişinin İsrail güçlerince güvenlik sorgu odasına götürüldüğünü belirten Hacıibrahimoğlu, geri kalan yolcuların gruplar halinde farklı odalara alındıklarını ve başlarında İsrailli görevlilerinin nöbet tutuğunu ifade etti.

Seyahat amaçlarının tamamen turistik olduğunu ve tek niyetlerinin Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa, Kudüs ve El-Halil şehrini ziyaret etmek olduğunu vurgulayan Hacıibrahimoğlu, "Kesinlikle provokatif harekette bulunmadık. Hatta bizden sonra gelecek Türk gruplar ve Filistin'de yaşayan kardeşlerimize zarar gelmesin diye daha dikkatli davrandık. Çoğunluğu gençlerden oluşan grubun tek hayali Kudüs'ü görmek idi. Ancak İsrail'in tutumu nedeniyle hayallerimiz yıkıldı" ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili haberlerin basında yer almasının ardından İsrail bir açıklama yaptı. İsrail’in İstanbul Başkonsolosluğu da konuyla ilgili bir basın açıklaması yaptı. ‘Sahte Türk Grup Vizeleri’ başlığı ile yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı.

“İsrail geçtiğimiz haftasonu Türk vatandaşlarından oluşan iki grubun ülkeye girişine izin vermemiştir.

İsrail İçişleri Bakanlığı tarafından her iki vaka için yapılan titiz inceleme sonucunda Ben Gurion Havalimanında grup tarafından sunulan vize belgelerinin sahte olduğunun kanıtlandığı bilgisi elimize ulaşmıştır.

İsrail İçişleri Bakanlığı, ziyaretçilere grup vizesi verebilecek tek resmi makamdır. İsrail İçişleri Bakanlığı her iki vakada da söz konusu izni vermemiştir. Yukarıda bahse geçen prosedür çerçevesinde, her iki grubun da ülkeye girişinin reddine karar verilmiştir.

Grubun içinde vizeden muaf yeşil pasaport sahibi olanların ise ülkeye girişine izin verilmiştir.

Türk vatandaşlarından oluşan birçok grup her gün İsrail’e gelmekte ve herhangi bir engelle karşılaşmadan giriş izni almaktadır.

Söz konusu olay, İsrail’in İsrail Devleti’nin ziyaret etmek isteyen Türk turistlere yönelik politikasından herhangi bir değişiklik yansıtmamaktadır.”