İsrail’de İşçi Partisinde sürpriz seçim sonucu

İsrail’de muhalefetteki İşçi Partisindeki genel başkanlık seçimlerini sürpriz bir isim kazandı.

Dünya
11 Temmuz 2017 Salı

Seçimin son aşamasında yılların politikacısı Amir Peretz yüzde 47 oy alınca seçimi kazanamayacağını anladı ve  ilk defa başkan adayı olan Avi Gabay’ı destekledi.  Böylece Avi Gabay, İsrail’in en köklü siyasal hareketlerinden sosyalist görüşlü İşçi Partisinin genel başkanı oldu.   Yedioth Aharonot gazetesi haber ile  ilgili yaptığı yorumda parti temsilcilerinin, Netanyahu’ya karşı partiyi ilk seçimde zafere götüreceğine inandıkları için Gabay’ı seçtiklerini yazdı.

 Gabay ve Peretz seçimin ilk turunda neredeyse başa baş geldiler ve partinin ağır toplarından Haim Herzog’u geride bıraktılar. Ancak final turda Peretz, tüm parti içi kariyerine  ve tecrübesine rağmen Gabay’ın gerisinde kaldı.  

Zafer konuşmasında Gabay partinin son zamanlardaki başarısız grafiğine dikkat çekerek seçim sonucunun bu durumu kökten değiştireceğine işaret etti. Gabay şöyle konuştu: “İşçi partisi artık asla Netanyahu hükümetine alternatif olamaz diye yas tutanlar. Bu çağrım size, İsrail’de değişim için umudunu kesenler, değişim  artık olamaz diyenler size sesleniyorum… Gelecek için ümit bu gece doğmuştur. Tüm İsrail’in yurttaşlarının bana katılmasını diliyorum.”