İsrail ve Filistin Yönetimi Batı Şeria ve Gazze’ye su sağlayacak bir projeye imza attı

Yeni tuzdan arındırma tesisi Kızıl Denizden alacağı suyu dev boru hattı ile dünyanın en alçak ve en tuzlu gölü Ölü Deniz’e transfer edecek.

Dünya 0 yorum
14 Temmuz 2017 Cuma

Ürdün, Filistin ve İsrail arasında imzalanan anlaşma 220 kilometrelik bir boru hattı inşa edilmesini öngörüyor. Söz konusu boru hattında su irtifa farkından dolayı  hızla akarken sisteme yerleştirilecek bir hidrolik santralda elektrik üretilmesini sağlayacak.  Tuzdan arındırma tesislerinin enerji ihtiyacı da  santralın sağlayacağı elektrikle giderilecek.

 Her ne kadar Filistin tarafı söz konusu su anlaşmasının Filistin-İsrail barış görüşmeleri ile hiçbir ilişkisi olamayacağını iddia etse de ABD Başkanı Donald Trump’ın barış anlaşmasından sorumlu  özel temsilcisi Jason Greenblatt, anlaşmanın barış için bir mihenk taşı olduğunu belirtti.   İsrail, Ürdün ve Filistin taraflarının imza koyduğu anlaşma ABD’nin önderliğinde gerçekleşti.   13 Temmuz'da Kudüs’te yapılan bir toplantı ile  basınla paylaşılan tarihi anlaşma için Greenblatt şöyle konuştu: “ABD, Filistin Yönetimi ile İsrail arasında yapılan bu anlaşmayı memnuniyetle karşılamaktadır.   Bu şekilde 32 milyon metreküp su İsrail’den Filistin’e satılabilecek, proje kurumuş olan Ölü Deniz’e yeniden hayat verecek aynı zamanda Ürdün için de faydalı olacaktır. Bu anlaşma umuyorum başka anlaşmaların da yapılmasına yol açacaktır.”

 

1 Yorum