Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Isparta tarımındaki kalifiyeli işçi açığına Suriyeli çözümü

Isparta tarımındaki kalifiyeli işçi açığına Suriyeli çözümü

ISPARTA 13.12.2017 06:37:00 0
Isparta tarımındaki kalifiyeli işçi açığına Suriyeli çözümü
Elma Yetiştiriciliği eğitimi alan Suriyelilerin Isparta tarımında mevsimlik işçi olarak çalışma hayatına katılmasını amaçlayan proje kapsamında dün İstihdam Fuarı düzenlendi. Fuar öncesi gerçekleştirilen seminerde konuşan Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Orta Asya Alt Bölge Ofisi Koordinatörü ve Türkiye Ofisi Temsilcisi Yuriko Shoji, Türkiye'de halen 3,3 milyondan fazla Suriyeli mülteci bulunduğunu ifade ederek, “Bunların 6 bin 800’ü Isparta’da ikamet ediyor. Türkiye, mülteciler için açık kapı politikası uygulayarak bu cömertliğinden dolayı takdir edilmektedir” dedi.
 
Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) işbirliğinde, “Ekonomik Fırsatların Arttırılması Yoluyla Türkiye’nin Güneyindeki Suriyeli Mülteciler ve Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklıklarının Desteklenmesi Projesi” kapsamında dün Barida Otel’de İstihdam Fuarı düzenlendi. Proje kapsamında Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü’nde “Meslek Etiği” “Personel Hijyeni” “İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı” “Meslek Dili – Mesleki Terminoloji” “Temel Yaşam Becerileri ve Kişisel Gelişim” ve “Elma Yetiştiriciliği” eğitimleri alan Suriyeli kursiyerler, Isparta’nın tarım işverenleri ile bir araya geldi. İstihdam Fuarı öncesi seminer düzenlendi. Seminere BAGEV Başkanı Ali Çandır, FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi Koordinatörü ve Türkiye Ofisi Temsilcisi Yuriko Shoji, Isparta Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, daire müdürleri ve eğitim alan Suriyeliler katıldı.
BÖLGEMİZDE YAKLAŞIK 2 BİN MEVSİMLİK İŞÇİ VAR
Seminerin açış konuşmasını yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Tuğrul, Isparta’da Suriyeli mevsimlik tarım işçileri olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Bunların çalışma ve sosyal hayatlarının yüzleştirilmesi projesi kapsamında sosyal konutlar yapılabilmesi için yer tespitleri yapılmış ve saha çalışmalarına il müdürlüğümüz olarak katkımız olmuştu. Bu amaçla beraber çalıştığımız İl Özel İdare, İŞKUR, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Kadastro Müdürlüğü olarak bir komisyon oluşturduk. Bu komisyon mevsimlik işçilerin çalışabileceği yerlerin tespiti yapıldı. Mevsim işçi hareketi olan ilçelerimizde il müdürlüğümüzce yapılan saha çalışmaları sonucunda bölgemizde yaklaşık 2 bin civarında merkez, Gönen, Keçiborlu, Senirkent, Gelendost, Şarkikaraağaç ve Uluborlu ilçelerinde mevsimlik tarım işçisi olarak çalışanlar tespit edildi ve zaman zaman ziyaretleri yapıldı. İşçilerin refah seviyeleri bulundukları ortamlarda iyileştirme çalışmalarına da il müdürlüğü olarak destek vermeye çalışıyoruz. Aynı şekilde mevsimlik işçilerimizde olan refah seviyesi burada eğitim alan 35 Suriyeli kardeşimize de mevsimlik işçi statüsünde uyguladığımız yardımları kendilerine de uygulamak istediğimizi belirtmek istiyorum.
ELMA YETİŞTİRİCİLİĞİ EĞİTİMLERİ ALDILAR
 İlimizde elma yetiştiriciliği kursu Suriyeli mülteciler tarafından tamamlanmış olup, tarım işçileri de ortak çalışmayla işçiye ihtiyaç olan işletmeler tespit edilerek mevcut işletmelerde istihdam sağlanmasına bu konuda altyapıyı oluşturmaya hazırız.
ELMA, KESME ÇİÇEK, KİRAZ, KAYISI, BARBUNYA DA ÇALIŞABİLECEKLER
İlimizde son yıllarda giderek artan örtü altı seracılığında, kesme çiçekçilikte, elma, kiraz, kayısı ve barbunya da mevsimlik olarak çalışan işçilerimizle beraber Suriyeli kardeşlerimizin çalışmasına da imkan sağlanacağını düşünüyorum. BAGEV ile FAO desteği ile Suriyeli tarım işçilerinin eğitilmesini öngören proje kapsamında elma yetiştiriciliği kursu düzenlenmiş, 35 Suriyeli kardeşimize sertifikaları verilmiştir.”
ADAR: TARIM SEKTÖRÜ SURİYELİ KARDEŞLERİMİZİN DE GEÇİM KAPISI OLMUŞTUR
Isparta Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar da Isparta, bölgemizin tarımsal potansiyeli ve çeşitliliği en yüksel olan il olduğunu dile getirdi. İlimizin sahip olduğu tarımsal ürünlerin kapasitesinin işgücü ihtiyacını da beraber getirdiğini ifade eden Adar, “İlimizin üreticilere tarımsal işgücü ihtiyacının büyük bir kısmı ağırlıklı olarak doğu illerinden getirilen mevsimlik işçi gruplarından karşılanmaktaydı. Son yıllarda ülkelerindeki savaş nedeniyle ilimize gelen Suriyeli kardeşlerimiz bu açığın bir kısmını kapatmıştır. Tarım sektörü Suriyeli kardeşlerimizin de geçim kapısı olmuştur. Bu sayede ulusal ekonomimize katkı sağlamaya başlamıştır. BAGEV ile FAO bu durumdan hareketle Borsamız işbirliğiyle Isparta’da yerleşik Suriyeli kardeşlerimizin yaptığı işlerin daha verimli ve profesyonel hale gelmeleri amacıyla bir proje hayata geçirilmiştir. Bu proje 64 iş günü boyunca 35 gönüllü Suriyeli kardeşimizle uygulanmaya başlanmıştır. Umuyoruz ki bu ve bunun gibi projeler daha çok artar ve Suriyeli kardeşlerimizin sosyal ve ekonomik olarak adaptasyonu kolaylaşır” şeklinde konuştu.
ÇANDIR: ELMA YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KALİFİYELİ İŞÇİ BULAMAMA SORUNU VAR
BAGEV Başkanı Ali Çandır ise Isparta ekonomisinin 3’te 1’inin tarım ve tarıma dayalı gıda sanayisinden oluştuğunu ifade ederek, mevcut toprakların yüzde 25’inden fazlasında tarım yapıldığını söyledi. Çandır, sözlerini şöyle sürdürdü: “Proje başlangıcında gerçekleştirdiğimiz saha çalışmalarında işverenlerle yapmış olduğumuz görüşmelerde gördük ki üretimi ve ihracatıyla ünlü olan Isparta’da elma yetiştiriciliği konusunda kalifiye işçi bulamama sorunuyla karşı karşıyayız.
KURSİYERLERİN GEÇİMİNİ SAĞLAYACAK BİR MESLEKLERİNİN OLMASINI İSTEDİK
Bu kapsamda ülkemizde üretilen her 5 elmadan 1 tanesinin yetiştirildiği kentimizdeki bu sorunun azaltılmasına ve eğitimlere katılan kursiyerlerin geçimini sağlayacak bir mesleklerinin olmasını istedik. Bizlerin bu projedeki temel amacı ise; projede eğitim alan kursiyerlerimizin becerilerini yükseltmek, işverenlerle buluşturmak ve çalışma hayatına katılmalarını sağlamaktı. Siz değerli işverenler, bugün burada elma yetiştiriciliği ve çeşitli kültürel konularda eğitimler almış ve elma yetiştiriciliği hususunda kalifiye nitelik kazanmış olan yeni çalışma arkadaşları edinebilirsiniz.”
SHOJİ: ISPARTA’DA 6 BİN 800 SURİYELİ YAŞIYOR
FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi Koordinatörü ve Türkiye Ofisi Temsilcisi Yuriko Shoji da Suriye’deki iş savaşın 2018 yılında 7.yılına gireceğini belirterek, “Kasım ayında Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından verilen rakamlara göre Türkiye'de halen 3.3 milyondan fazla Suriyeli mülteci bulunmakta. Bunların 6 800’ü Isparta’da ikamet ediyor. Türkiye, mülteciler için açık kapı politikası uygulayarak bu cömertliğinden dolayı takdir edilmektedir. Hem merkez hem de taşra düzeyinde sağlanan Türk Hükümetinin cömert gayretlerine rağmen 3.3 milyondan fazla mültecinin iyi yasam koşullarının, iş imkanlarının ve korunmasının sağlanmasında uluslararası toplumun desteğini gerektirdiğinin farkındayız” dedi.
TARIM SEKTÖRÜ BU İNSANLARI NİTELİKLİ TARIMSAL İŞGÜCÜ
OLARAK İÇİNE ALABİLME POTANSİYELİNE SAHİP OLDUĞUNU GÖSTERDİ
Yuriko Shoji, sözlerini şöyle sürdürdü: “FAO- Türkiye'de yaşayan Suriyeli mültecilerin profilleri hakkında bilgi toplamak amacıyla 2017'de birkaç saha incelemesi gerçekleştirdi. Bu değerlendirmeler çoğunluğunun tarım geçmişine sahip olduğunu ve Türkiye'de tarım sektörü bu insanları nitelikli tarımsal işgücü olarak içine alabilme potansiyeline sahip olduğunu gösterdi.
35 KİŞİDEN 11’İNİ KADINLAR OLUŞTURMUŞTUR
Bu değerlendirmelerin sonucunda FAO tarımda mesleki eğitimler yoluyla Suriyelilerin ve ev sahibi toplulukların kendine güvenini artırmak amacıyla BM Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından finanse edilen bu projeyi hayata geçirdi. Proje, yerel üreticiler birliği vakıflar ve Tarım Bakanlığı’nın iki il müdürlüğü dahil olmak üzere altı uygulayıcı ortak aracılığıyla beş ilde (Gaziantep. Şanlıurfa. Adana. Mersin ve Isparta) yürütülmüştür. Proje % 70 Suriyeliler ve % 30 ev sahibi toplulukları olmak üzere 900 yararlanıcıyı hedeflemiştir, bunların % 45'i kadınlar oluşturdu. FAO Isparta’da Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı ile işbirliği içinde projeye hayata geçirdi ve elma üretimiyle ilgili her konuda eğitilmiş 35 Suriyeliye ulaştı. Bu 35 kişiden 11’ini kadınlar oluşturmuştur.
TÜRKİYE'DE UZUN VADELİ BİR İŞ BULMA ŞANSINA SAHİP OLACAKLARDIR
Tüm kursiyerler teknik ve is basında eğitimlerini tamamladılar, ve FAO istihdam olanaklarını artırmak için dört ilde İstihdam Fuarları düzenliyor. Bu fuarlarının üçüncüsü Isparta’da gerçekleşiyor. Fuarın amacı, gerekli teknik bilgiye sahip olan kursiyerler ile elma üretimi konusunda nitelikli tarım işçileri arayan çiftlikleri ve şirketleri bir araya getirmek. Umarız bu şekilde, proje yararlanıcılarımız Türkiye'de uzun vadeli bir iş bulma şansına sahip olacaklardır.”
TÜRK HÜKÜMETİNİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Bir kez daha toplantının verimli geçmesini diler. FAO olarak, tüm kırsal nüfus için iyi geçim koşullarını sağlamak için Türk Hükümetini desteklemeye devam edeceğimizi belirtmek isterim.”
Konuşmaların ardından ilgili müdürlüklerin yetkilileri Suriyeli mültecilere çalışma hayatına ilişkin bilgiler vererek, yasal izinlerini ve haklarını anlattılar. Öğleden sonraki fuarda da işverenler, eğitim alan 35 Suriyeli işçi ile buluştu.
 

Anahtar Kelimeler:
Cuma 20.3 ° / 8.2 °
Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °
Pazar 18.2 ° / 4.3 °