Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Isparta Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Süleyman Köroğlu; Kurbanlıkta Tercihiniz Küçükbaş Olsun…

Isparta Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Süleyman Köroğlu; Kurbanlıkta Tercihiniz Küçükbaş Olsun…

ISPARTA 5.07.2020 09:38:00 0
Isparta Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Süleyman Köroğlu;
Kurbanlıkta
Tercihiniz
Küçükbaş 
Olsun…
Isparta Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Süleyman Yaşar Köroğlu, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi vatandaşlara çağrıda bulunarak; “Ön yargıları yıkıp, en doğal beslenen hayvanlarımızın etinin tadına varalım. Bu bayramda kurbanımız küçükbaş yani koyun - keçi olsun” dedi.
 
İslam Dininde ilk kurbanın koç olduğunu ve dolayısıyla kurban bayramının simgesinin koç olduğunu ifade eden Isparta Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Süleyman Yaşar Köroğlu, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, Kurban Bayramının İslami açıdan önemini vurguladı.
“KURBAN KESMEK
KUTSAL BİR İBADETTİR”
Başkan Köroğlu açıklamasında; “Kurban, Allah’a yaklaşmak anlamına gelir. Hz İbrahim’e oğlu İsmail’in yerine kesmesi için Allah tarafından koç hediye edilmesi nedeniyle koç, kurban bayramlarının simgesi haline gelmiştir. Dolayısıyla Hazreti İbrahim’den bu yana her yıl maddi güce sahip Müslümanların yerine getirdikleri kutsal bir ibadettir. Kurban bayramı ayrıca vatandaşlarımız arasında kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışmaya vesile olması açısından da yüzyıllardır önemini koruyan sosyal bir olaydır” dedi.
“KURBAN BAYRAMININ
SİMGESİ KOÇ’TUR”
Başkan Köroğlu, açıklamasında kurban bayramının simgesinin koç olduğunu bir kez daha hatırlatarak; “Kurban Bayramlarında akla öncelikle koç gelir. Küçükbaş hayvancılık bizlere atalarımızdan kalan bir miras olması yanında peygamberler mesleği olması yönüyle de yüzyıllardır Ülkemiz coğrafyasının vazgeçilmezi olmuştur. Geleneksel damak tadı ve fiyat olarak ekonomik olması nedeniyle de insanlarımız her yıl kurban bayramlarında çoğunlukla küçükbaş hayvanı tercih etmektedir. Büyükbaşa oranla ülkemizde her yıl 3 katı kadar küçükbaş hayvan kurban edilmektedir. Dolayısıyla bu bayramda da vatandaşlarımızın koyun keçiyi tercih edeceklerini bekliyoruz ve diyoruz ki bu yılda kurbanınız koyun keçi olsun” ifadelerine yer verdi.
“KÜÇÜKBAŞ
HAYVANDA SIKINTI YOK”
Başkan Köroğlu, her yıl olduğu gibi bu yıl da kurban bayramı için piyasaya sürülecek kurbanlık küçükbaş hayvanların fazlasıyla bulunduğunu belirterek, “Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’nin de açıkladığı gibi bu yıl da kurbanlık hayvan sayısında herhangi bir sıkıntının yaşanmayacağını mevcut varlığımız göstermektedir. Her yıl yaklaşık 2,5- 3 milyon baş olarak kesimi yapılan küçükbaş kurbanlık mevcudumuz bu yıl 4 milyon baş civarındadır. Onun için kurban kesecek vatandaşlarımız rahat olsunlar.
“GİRDİ FİYATLARI ÇOK YÜKSEK”
Küçükbaş kurban fiyatları olarak da, ülkemizin pek çok yerinde yüzde 40 - 50’lere varan yem maliyetlerindeki artışa rağmen küçükbaş kurbanlık hayvan fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 5 civarında artabileceğini tahmin ediyoruz. Bölgesel farklılıklardan dolayı da artış oranının yüzde 10’a kadar çıkabileceğini düşünüyoruz. Küçükbaş hayvan canlı kilogram fiyatının ise piyasada ortalama 22-23 liradan işlem göreceğini tahmin ediyoruz. Ancak her ne surette olursa olsun küçükbaş hayvan fiyatlarının yine de makul düzeyde olacağını ve vatandaşlarımızı fazla zorlamayacağını söyleyebiliriz. Bu arada oldukça meşakkatli bir mesleği devam ettirmeye çalışan yetiştiricilerimizin büyük zorluklarla ve özellikle artan yem masrafları ve enflasyon rakamlarına rağmen kurbanlıklarını değerinden satmaları ve mağdur olmayacak fiyatlardan hayvanlarına alıcı bulmaları ve satılamayan kurbanlık hayvanların Et ve Süt Kurumunca değerinden satın alınması en büyük arzumuzdur. ” dedi.
“SATICILARIMIZA
YARDIMCI OLUNMALI”
Başkan Köroğlu, kurbanlık satışı yapan kişilerin birçoğunun evlerini bırakarak başka şehirlere gittiklerine dikkati çekerek, bu kişilerin sosyal ihtiyaçları için belediyelerin yardımcı olması gerektiğini kaydetti. Köroğlu, kurban satış yerlerinin de gerekli şartlara uygun olması gerektiğini aktardı.
“HAYIRLI BAYRAMLAR DİLİYORUM”
Kurban Bayramında küçükbaş hayvan tercihinde bulunacak olan vatandaşların hem sağlık hem de ekonomik açıdan doğru karar vereceklerinin altını çizen Köroğlu, kurbanlık alışverişinde hem yetiştiricilerin hem de alıcı konumunda olan vatandaşların mutlu olacağı bir bayram olması temennilerinde bulunarak açıklamasının sonunda; “Tüm vatandaşlarımızın mübarek kurban bayramlarını tebrik ediyor sağlık, sıhhat ve huzur içerisinde nice bayramlara ulaşmayı temenni ediyorum” dedi.
 

Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °
Pazar 21.9 ° / 10.2 °