İspanyollar, hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle sırra kadem basan eski Kral Carlos'u arıyor

Eski İspanya Kralı Juan Carlos
Eski İspanya Kralı Juan Carlos © AP
© AP
By euronews
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button

İspanya'da halk, hakkında çıkan "yolsuzluk" iddialarının ardından aniden ülkeyi terk ederek sırra kadem basan eski Kral Juan Carlos'u arıyor

REKLAM

İspanya'da halk, hakkında çıkan "yolsuzluk" iddialarının ardından aniden ülkeyi terk ederek sırra kadem basan eski Kral Juan Carlos'u arıyor.

Hayal kırıklığına uğrayan vatandaşlar, eski kralın nerede olduğunu bilmek istiyor.

Yetkililerden 82 yaşındaki kralın nerede olduğuna dair herhangi bir açıklama gelmezken pazartesi günü duyurulan ayrılışın ardından, uluslararası kamuoyu adeta bir tahmin yarışına girdi. 

Madrid'de öğrenci olan 18 yaşındaki Jorge Llubero, "Temize çıkmalılar, nerede olduğunu söylemeliler. Çok fazla gizem olmamalı." diyor.

İspanya Kraliyet Aliesince yapılan açıklamada, 82 yaşındaki Carlos'un ülkeden ayrılma kararı aldığı ve bu isteğine ilişkin mektubu oğlu Kral 6. Felipe'ye sunduğu belirtilmişti.

İspanyol basını ise tahtını 2014'te oğlu 6. Felipe'ye bırakan 82 yaşındaki Kral Carlos'un pazar günü ülkeden ayrılmış olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

Kimileri Dominik Cumhuriyeti'nde olduğunu belirtirken kimileri de kralın gençliğini geçirdiği komşu ülke Portekiz'e yerleştiğini iddia ediyor.

Ancak her iki ülkeden yetkililer de eski kral ile ilgili herhangi bir bilgileri olmadığını belirtiyor.

Madrid'de tur rehberliği yapan Gabriel Alonso, "Durumundan daha fazla haberdar olmalıyız, bence gidişat oldukça ciddi." ifadesini kullanıyor.

Juan Carlos, oğlunun saltanatının kendi kişisel işlerinden dolayı sıkıntıya girmemesi için İspanya'dan ayrılacağını söylemişti.

Carlos hakkında, İsviçreli savcılar tarafından açılan birden fazla yolsuzluk soruşturması bulunuyor.

Eski kral, 2012'de İspanyol konsorsiyumu tarafından kazanılan Mekke-Medine hızlı tren ihalesinden 100 milyon euro komisyon almakla suçlanıyor.

Aldığı komisyonun 65 milyon eurosunu arkadaşı Corinna zu-Sayn-Wittgenstein'a bağışladığı ve bunu Panamalı vakıf aracılığıyla İsviçre bankalarındaki bir hesaba göndererek yaptığı iddia edilen Carlos hakkında İsviçre'nin ardından İspanyol mahkemesinde de soruşturma başlatılmıştı.

Ancak eski hükümdar resmi olarak soruşturma altında bulunmuyor ve daha önce kendisine yöneltilen iddialarla ilgili avukatı aracılığıyla defalarca yorum yapmayı reddetmişti.

Bu arada gelinen süreçte ne avukatı ne Kraliyet Sarayı ve ne de hükümet yetkilileri Carlos'un nerede olduğuna dair bilgi vermiyor.

Başkent Madrid'deki Carlos III Üniversitesi'nden siyaset bilimi profesörü Ignacio Jurado ise yetkililerin sessizliğine atıfla, "Durumu sakinleştirme amacına hizmet etmiyor." sözleriyle tepki gösterdi.

Ayrıca Jurado, "Belki de Kral Felipe, meseleyi farklı şekilde çözmek isterdi ama babasına saygısından ötürü son sözü ona bıraktı." diyerek gizliliğin sebebinin muhtemelen saray içi dinamiklerin bir sonucu olduğunu iddia etti.

İspanya'da 39 yıl (1975-2014) boyunca devlet başkanı olan ve diktatör Franco'nun ardından demokrasiye geçişin önünü açan biri olarak bilinen 82 yaşındaki eski Kral Juan Carlos, 18 Haziran 2014'te tahtını oğlu Felipe'ye bırakmış ve ardından 2 Haziran 2019'da kraliyet ailesi içindeki tüm resmi sorumluluklarının sona erdirdiğini duyurmuştu.

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Ekonomist Ulusoy kur krizini değerlendirdi: Türkiye yalancı zenginliğinin sonuçlarını yaşıyor

Facebook, 'Covid-19 hakkında yanlış iddialar' içerdiği gerekçesiyle Trump'ın paylaşımını sildi

İspanya'nın turizm gelirinin 200 milyar doları aşması bekleniyor