KONGREYE ÇARŞAF LİSTEYLE GİRECEĞİM

Cumhuriyet Halk Partisi’nin tüzüğünde yer alan ve kongre öncesi il ve ilçe yönetimlerine gönderdiği genelgeye göre, seçimlerin ek bir karar alınmadıkça çarşaf liste ile yapılması gerektiğini söyleyen İsmail Hakkı Celayır, kaybedeceğini bilse bile kongreye çarşaf listeyle gireceğini açıkladı.

Beylik lafları bir kenara bırakarak ezberleri bozmak istediğinin altını çizen Hakkı Celayır, konuşmasına şöyle devam etti.

“Demokratik yapıyı ilk önce mahallelerimizde oluşturmalıyız. Gittiğim her yerde ve herkese söylediğim tek bir şey var. Çoğunluk delegeleri bir araya gelin, mahallenizde kimi yönetimde, kimi il delegeliğinde istiyorsanız kendiniz yazın. Demokrasinin ilk adımı mahallelerden atılacak ve kimse de ‘bu nereden çıktı’ diyemeyecek çünkü herkes ilk önce kendi mahallesinden çıkacak”

“Ben partiye yeni bir siyaset biçimi getirmiyorum. Bir ilçenin ilçe başkanlığına aday biri olarak partinin unutulan değerlerini hatırlatıyorum. Bu partide bunlar vardı. Yaklaşık 20 sene bu partide delege olarak görev aldım ve delege seçimlerinin hangi ölçüler içinde yapılacağımı biliyorum. Ben gelecek dönem ilçe başkanı olacak arkadaşıma bu alt yapıyı oluşturarak teslim etmek istiyorum”

İSMAİL HAKKI CELAYIR KİMDİR?

Kasaba siyaseti karşısında bir aday olduğunu ve örgütsel yapı siyasetini çok önemsediğini belirten CHP Bakırköy İlçe Başkan Adayına, “Kimdir bu İsmail Hakkı Celayır” dedik.

İlk ve orta öğrenimini Elazığ’da, yükseköğrenimini Ankara’da Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi İnşaat Mühendisi olarak tamamlayan İsmail Hakkı Celayır, önce Bingöl Bayındırlık Müdürlüğü’nde göreve başladığını, sonrasında İstanbul Bayındırlık Müdürlüğü’nde grup başmühendisi olarak görev aldığını, 1979 Ecevit Hükümeti döneminde ise henüz 28 yaşında olmasına karşılık İstanbul Bayındırlık Müdürü olarak atandığını belirtti.

İLK KADIN SIĞINMA EVİ VE BELEDİYE TİYATROSUNU HAYATA GEÇİREN KİŞİ

İktidarda olan Ecevit hükümetinin çekilmesinin ardından istifa ederek özel sektöre geçtiğini, yurt içi ve yurt dışı pek çok projede proje müdürü ve koordinatör olarak görev yaptığını belirten Hakkı Celayır, 1989 yılında SHP’nin yerel yönetimler iktidarıyla birlikte Bakırköy’de merhum Yıldırım Aktuna’nın başkan yardımcılığını, Belediye Fen İşleri Müdürlüğünü ve Proje Üretim Merkezi Başkanı olarak görev aldığını anlattı. Bu süreçte Türkiye’nin ilk Kadın Sığınma Evi ve ilk belediye tiyatrosunu hayata geçiren kişinin de kendisi olduğunu belirten Hakkı Celayır, Güngören Aziz Nesin Sahnesi ve Yunus Emre Tiyatrosunun o dönemde hayata geçtiğini söyledi.

1991 SHP-DYP iktidarı döneminde tekrar Bayındırlık ve İskân Müdürü olarak göreve başladığını, 1998 yılına kadar görevini alnının akıyla yaptığını belirten Hakkı Celayır, “Özel ve kamu sektöründe yaptığım her işi layıkıyla yaptım. O günden bu güne yaptığım işlerle ilgili tek bir kelime sözü olan varsa, bedelini ödemeye hazırım” dedi.

Bayındırlık ve İskân Müdürü olduğu dönemde Fransa Paris şehir planlamasında, Amerika’da batı yakası planlamasında ve Amerika katı atıkların depolanması projelerinde de çalıştığını belirten Hakkı Celayır, 1993-1996 yılları arasında da Birleşmiş Milletler Habitat Teşkilatı Türkiye Delegesi olarak görev yaptığını söyledi.

SON KAMU GÖREVİ DOLMABAHÇE SARAYI

1998 yılında Uğur Dündar’ın ‘Dolmabahçe Sarayı rezaleti’ başlığı ile gazete ve televizyonlarda büyük yankı uyandıran meşhur Arena programı sonrası Hikmet Çetin’in “Biz bu ayıpla Cumhuriyet’in 75. yılına giremeyiz” dediğini ve kendisini TBMM Milli Saraylar Daire Başkanı olarak atadığını söyleyen Hakkı Celayır, 2 yıl sonra Uğru Dündar’ın ‘Böyleydi böyle oldu’ diyerek yeni bir program yaptığını hatırlattı.

99 seçimlerinde CHP’nin parlamento dışı kalmasından sonra Yıldırım Akbulut tarafından görevden alındığını ve emekliye ayrılarak 2015 yılına kadar da özel sektörde çalışmaya devam ettiğini söyleyen CHP Bakırköy İlçe Başkan Adayı İsmail Hakkı Celayır, geçmişine bakınca yaşadığı her şeyin kendisi için onur, gurur ve şeref olduğunu belirterek, “Hiçbir zaman partimin yüzünü kara çıkarmadım ve hizmetinde oldum. Hizmet sektöründe parti ayrımı gözetmeksizin halkın ve hakkın terazisini hiç elimden düşürmedim. Tüm olayları o terazide tarttım” dedi.

Cenk Koray, Hıncal Uluç, Uğur Dündar, Yalçın Bayer, İsmet Solak, Refika Leyla Umar gibi duayen gazetecilerin kendisiyle ilgili yazdıklarına Google’dan da ulaşılabileceğini söyleyen İsmail Hakkı Celayir, “Bunlar benim onurum, gururum, haysiyetim ve şerefimdir. 40 yıl ibadet ettiğim şeyi bir bardak şaraba vermem. Bir ihtiras uğruna da gelip buralarda ah kam kesmem. Onur madalyası saydığım tüm bu görevlerime partim sayesinde geldim. Partim ne zaman iktidar olduysa beni göreve getirdi. Partime bir vefa borcum var ve partimi iktidara getirmek için adayım” diyerek devam etti.

BELEDİYE VE İLÇE BAŞKANI’NIN SORUMLULUKLARI VE YETKİLERİ BAŞKADIR

Belediye Başkanlarının ve İlçe Başkanlarının görevinin birbirine karıştırılmaması gerektiğini söyleyerek devam eden İsmail Hakkı Celayır, “Biri kamu görevi, diğeri siyasi hizmet yapar. Menfaat ve çıkar amacıyla belediye başkanı ile kavga edilmez, başkan da örgüte müdahale etmez. Örgüt belediye başkanının yaptığı iyi şeyleri sokakta anlatan sesidir. Seçim zamanları dışında, sorumlulukları ve yetkileri açısından her ikisinin görevleri de ayrıdır” 

1580 sayılı imar kanununu da, belediye kanununu da İstanbul Bayındırlık Müdürlüğü görevinde bulunması sebebi ile çok iyi bildiğini söyleyen CHP Bakırköy İlçe Başkan Adayı İsmail Hakkı Celayır, “2004 yılında çıkan büyükşehir kanunundan önce 5700 kilometrekare alana sahip İstanbul’un, 2700’ü anakentin, 3 bini Bayındırlık ve İskân Müdürü olduğum için bana aitti. O nedenle gerek işim, gerek partim ve gerekse adalet terazimin kantarı olan vicdanımla birlikte mevzuatı çok iyi bilirim” dedi.

Son olarak Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu ile görüştüğünü, düşüncelerini paylaştığını, başkanın da tarafsızlığını beyan ettiğini söyleyerek karşılık hoş bir sohbet gerçekleştirdiklerini söyleyen İsmail Hakkı Celayır, “Partime olan borcumu ödemek için çıktığım bu yolda bu görevi bana verirlerse, basınıyla, kamuoyu görevlileriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla ve vakıflarla ilişkilerimin nasıl olacağını ve elimden gelen her şeyicanla başla yaptığımı görecekler” dedi.

İlçe başkanı ve yönetimini belirleyecek delegelere seslenen İsmail Hakkı Celayir;

  • Gelin bu yolda hep birlikte yürüyelim. Kırılan gönülleri alarak, birbirimizi eleştirerek ama düşüncelerimizi zenginleştirerek, olgunlaştırarak ve hep birlikte kararlar alarak mücadelemizi sürdürelim.

  • Gelin kişileri değil problemleri konuşalım, çözümler üretelim. Kişisel menfaatleri, ihtirasları ve hırsları bir kenara bırakıp sadece partimizin ve ülkemizin çıkarlarını düşünelim.

  • Gelin davamız uğruna çıktığımız bu yolun engebeli ve puslu oluşuna inat, yürünesi kutsal bir yol olduğu bilinciyle hep birlikte yürüyelim. Ben bu yolun zorluğunu bilerek sorumluluk almaya talibim.

  • Gelin partimizde istediğimiz değişimi yaratmanın bizim elimizde olduğunu Türkiye’ye gösterelim.

  • Gelin hep birlikte değişik pazarlıkların, kayırmacılıkların, hemşericiliklerin ve bu tür anlayışların değil, çoğulcu ve katılımcı siyaset oluşumunun hem ortağı, hem de öncüsü olalım.

  • Gelin zorba politikalarına boyun eğmeyecek, sesini yükseltebilecek, proje üretebilecek, evrensel emek mücadelesi verebilecek ve CHP ilkelerine tümüyle bağlı bir yönetimihep birlikte seçelim.

Tüm bu saydıklarının ve çok daha ötesinin delegenin iradesi ile yapılabileceğini söyleyen Hakkı Celayır, “Sen örgütsün, istersen yaparsın” diyerek açıklamalarını bitirdi.

Selvi Sarıtaç / Mahmut Erdinç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi