"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İslâm kahramanı Adnan Menderes’i yeteri kadar tanıyor muyuz?

H. Muharrem OKUR
17 Mayıs 2018, Perşembe
“Hem daima cebinizde, çantanızda Nurlar’ı taşımak, okumak, daima okumak için zamanlarınızı büyük bir kıymetle kıymetlendireceksiniz. Nurlar’ı okumak sevgisiyle, Nurlar’ı okumak heyecanıyla, Nurlar’ı okumak ihtiyacıyla yanacaksınız.” -Zübeyir Gündüzalp, Konferans-

Yeni Asya Neşriyat markalı yayınlarımız mevcut durumdaki birçok zor şarta rağmen gelişiyor. Kısa süre aralıklarla yeni eserler basılarak bizlerin unuttuğu veya önem vermediği hakikatler önümüze konuluyor. 

Bu konuda Yeni Asya Neşriyat en son olarak “İslâm Kahramanı Adnan Menderes” isimli benzeri olmayan bir eseri bizlere armağan etti. Bu eseri baştan sonuna kadar dikkatle ve ibretle okudum. Okudukça Üstadımızın Adnan Menderes’e niçin “İslâm Kahramanı” dediğini daha da iyi anladım. Ayrıca yaşadığı döneme göre birer, “Hayat, Siyaset, Demokrasi, İslâm, Hizmet Kahramanı” olduğunu öğrendim. Doğduğu 1899 yılından itibaren şehit edildiği 1960 yılına kadar anladım ve  gördüm ki, o çok müstesna bir zât ve çok müstesna bir kahraman. Bu kahramanı benim sizlere anlatmam, yazmam çok zor. Benim durumum, nasıl bir insan yediği çok güzel bir yemeği tavsiye eder, öyle de adeta özümseyerek manevî anlamda yediğimiz “İslâm Kahramanı Adnan Menderes” kitabını herkese okumasını tavsiye etmektir. Kitaptan 1959-1960 yılları arasını okurken gözyaşlarınızı tutamayacağınızı düşünüyorum. Kitaptaki enteresan bulduğumuz başlıkları paylaşarak yazımızı sonlandıralım. Yazılanlar devede kulak misalidir. Kitabı okuyunca hak vereceksiniz. 

- 1932 yılında Arapça okunması yasaklanan ezanı, aslına çevirmek için bakanlar kurulu kararını imzalamayan Bayar’a istifasını sundu. Bayar bir süre sonra kararı imzaladı.

- Amerika’nın, Türkiye bütçesinin 40 milyon dolar kalması kararını reddetti. 

- Dünya Bankası’nın Demirköprü için kredi vermemesi üzerine Ankara şubesini kapattı, temsilcisini geri gönderdi. 

- M. Kemal’in yasakladığı Klâsik Türk Müziğini ve Mehter Marşını serbest ettirdi. 

- Oğlu Yüksel’e “Ben siyatte bulunduğum müddetçe senin ticaret yapmana müsaade etmem.” dedi.

- Osmanlı hanedanının Türkiye’ye dönüşünü kabul etmeyen Bayar’a istifa dilekçesini vererek kararlılığını gösterdi. Bayar bir süre sonra kararı imzalamak mecburiyetinde kaldı.

- Risale-i Nurlar’ın latin harfleriyle basımı için milletvekili Dr. Tahsin Tola’yı vazifelendirdi.

- DMO, E.B.K, TPAO, MKEK, SEKA, DMH... gibi bugüne kadar gelen devlet kuruluşlarını kurdu.

- Afyon, Eskişehir, Erzurum... şeker fabrikalarını kurdu.

- Özel kuruluşların kurulmasını destekledi. GİMA, Migros... gibi.

- Erzurum Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi gibi üniversiteleri kurdu.

- Demirel’i DSİ Müdürü yaptı.

- Kara cübbeli Profların, hâkimlerin, savcıların, Albay Tarık Güryay’ın Menderes’e yaptıkları zulümleri unutmak mümkün değil.

- Yassıada mahkeme heyetinin zalimane muameleleri neticesinde,  sağlık bakanı Lütfi Kırdar dahil 12 kişi vefat etti.

Bu müstesna kitabı okuyunca, büyük devlet adamı Süleyman Demirel’in de ne kadar kıymetli olduğunu biraz daha anladım.

NOT: Gazetemiz Yazarlarından Sebahattin Yaşar aradı. Üniversitedeki eski öğretim üyesi arkadaşı 22 ay cezaevinde kalıp çıkmış. Birlikte yaptığımız MEDRESE-İ YUSUFİYE hizmetlerimizden çok memnun kalmış. Tebrik ve teşekkürleri sizler adına kabul ettik.

Okunma Sayısı: 1577
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı