Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri il genelinde canlı müzik yapılan işletmelerde denetimler gerçekleştiriyor. Bu kapsamda yönetmeliklere uymayan işletmelere 24 bin 546 TL'ye varan cezalar kesilebiliyor.
Yüksek seste yapılan canlı müziğin vatandaşları rahatsız etmemesi ve ses kirliliğine neden olmaması için Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri il genelinde canlı müzik yapılan işletmelerde denetimlerini aralıksız sürdürüyorlar. Denetimlerin nasıl gerçekleştirildiği, yönetmeliklere uyulmaması durumlarında neler yapıldığı konusunda bilgi veren Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri şu açıklamalarda bulundular, "İl Müdürlüğümüzce İlimiz genelinde faaliyet gösteren eğlence yerleri ani denetimlerle denetleniyor. Denetimlerde Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği kapsamında” Canlı Müzik İzni” olmaksızın müzik yayını yapan veya yönetmeliğin belirlediği sınır değerlerin üzerinde yayın yapan işletmelere idari yaptırım uygulanmaktadır. Yönetmelikte 'Canlı müzik: Gerçek enstrüman ve/veya seslerle veya banttan ya da elektronik olarak yükseltilmiş ses kaynağı kullanılarak yapılan müzik türü' olarak tanımlanmaktadır. Bu kapsamda canlı olarak veya bilgisayar, teyp, radyo vb. elektronik cihazlarla yapılan her türlü yayın canlı müzik olarak tanımlanmaktadır. Canlı Müzik Yayını yapan veya yapmak isteyen işletmeler yönetmelik kapsamında İl Müdürlüğümüzden uygun görüş almak koşuluyla ilgili Belediyeden /Özel İdareden canlı müzik izni almak zorundadırlar. Canlı müzik izni süreci ile ilgili olarak Yönetmeliğin 24. Maddesinde;

1-'Etkilenen alanlar ile bitişik bitişik nizamda olan eğlence yerinden/yerlerinden kaynaklanan çevresel gürültü, Leq gürültü göstergesi cinsinden etkilenen yapı içindeki arka plan gürültü seviyesi değerini aşamaz' ifadesi yer almaktadır. Arka plan gürültüsü: Bir çevrede incelenen sesler bastırıldığında, verilen konumdaki ve verilen durumdaki geriye kalan toplam ses. Buradan da anlaşılacağı üzere herhangi bir yapı(Konut, işyeri, atölye vb.)  ile bitişik nizamda bulunan açık  ve yarı açık  eğlence yerlerine izin verilmemektedir. Açık eğlence yeri: Oluşan sesin, bütün cephelerden atmosfere direk geçişine izin verecek şekilde olan eğlence mekânları Yarı açık eğlence yeri: En az bir cephesi veya üstü açık olan veya kullanılan yapı elemanı portatif veya açılıp kapanabilir özellikte olan, içeride oluşan sesin atmosfere direkt geçişine imkân verecek şekilde açıklık (kapı, pencere, havalandırma ve benzeri) bulunan eğlence mekânları
2- 'Etkilenen yapı ile bitişik nizamda olmayan eğlence yerinden kaynaklanan çevresel gürültü, Leq gürültü göstergesi cinsinden arka plan gürültü seviyesini 5 dBA’dan ve 7 dBC’den daha fazla aşamaz'. Bu maddeye göre ise çok hassas kullanımlarla bitişik nizamda olmayan açık ve yarı açık eğlence yerlerinin arka plan gürültü seviyesini en fazla 5 dBA ve 7 dBC aşmalarına müsaade edilmektedir.
3- Açık ve yarı açık eğlence yerlerinde 24:00 -07:00 saatleri arasında her türlü müzik yayını yapılması yasaktır.
4-  Fiziki olarak tamamen kapalı bir mekânda faaliyet gösteren eğlence yerleri arka plan gürültü seviyesini aşmamaları koşulu ile 1. Ve 3. Maddelerde belirtilen kısıtlamalardan muaftırlar.Kapalı eğlence yeri: Bütün cepheleri ve üstü yapı elemanları (beton, tuğla, cam ve benzeri) ile kapalı olan ve içeride oluşan sesin; kapı, pencere ve benzeri açıklıklardan atmosfere direkt geçişine imkân vermeyecek şekilde önlem alınmış eğlence mekânı. Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliğine aykırı faaliyet gösteren eğlence yerlerine 2872 sayılı Çevre Kanununa göre 24.546 Türk Lirası idarî yaptırım uygulanmaktadır. Gürültü konusunda (Canlı Müzik Yayını, Soğutucu, Fan vs. gürültüleri ) denetimler İlimiz merkezinde 22.10.2008 tarih ve 17379 sayılı Bakanlığımız yazısı ile sınırları ve mücavir alanı içinde Yalova Belediye Başkanlığı tarafından diğer yerlerde ise İl Müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirilmektedir" denildi. 

Editör: TE Bilişim