İslamcılar arasında Kutlu Doğum polemiği

Türkiye gazetesinin gündeme taşıdığı 'Kutlu Doğum haftası FETÖ işi' haberine Diyanet Başkanı Görmez'den sert yanıt geldi. Görmez açıklamasında, "Kutlu Doğum'a saldırı idrak tutulmasıdır" dedi.

Türkiye gazetesi 2'inci açıklama yaptı: "Savunmaya geçen Diyanet “İtibarsızlaştırılmaya çalışılıyor” diyerek garabete sahip çıktı.“Peygamberimizi tanıtmayın” mesajı verdiğimizi iddia ederek yazdıklarımızı çarpıtan Diyanet’e diyoruz ki: Kutlamaları Mevlid Kandili zamanında düzenle. Ama işi edebiyle yap!"

Kutlu Doğum FETÖ işi

Türkiye gazetesi yaptığı ilk haberinde, "Kutlu Doğum Haftası, FETÖ’nün teklifiyle 1989’da ortaya çıktı. Hristiyanların Noel yortusuna alternatif olan bu haftanın hedefi, dinin içini boşaltıp, yozlaştırmaktı" ifadelerine yer verdi. Gazete ayrıca şu ifadelere yer verdi:

1989 yılında kutlamaların “Kutlu Doğum Haftası” adı altında yapılması kararlaştırıldı. Teklif FETÖ’nün elebaşı Gülen’den övgü ile bahseden Prof. Dr. Süleyman Hayri Bolay ve Zaman gazetesi yazarı Mümtaz’er Türköne’den gelmiş, kutlamaların ismini de Ayvaz Gökdemir bulmuştu.
“Kutlu Doğum” ilk yıl 12 Eylül-17 Ekim 1989, ikinci yıl 1 Ekim-7 Ekim 1990, sonraki sene 20 Eylül-26 Eylül 1991, 1992´de 9 Eylül-15 Eylül ve 1993´te ise 30 Ağustos-5 Eylül günleri arasında kutlandı. Hafta ilk zamanlar kimsede rahatsızlık meydana getirmedi. Zira eskiden olduğu gibi hicri takvime göre kutlama yapıldı. Çok geçmeden Türk milletinin kalbini sızlatacak girişimler başladı. 1994 senesine gelindiğinde kutlama tarihi 20 Nisan-26 Nisan günleri arası sabitlendi. Her yıl Mevlid Kandili farklı bir tarihe denk geliyor, ancak millet Peygamber Efendimizin doğum gününü nisan ayında kutluyordu. Bir süre sonra Kutlu Doğum Haftası’nın son gününün FETÖ elebaşı Gülen’in doğum tarihi ile çakıştığı fark edildi. Görünürde Peygamberimizin doğum günü kutlanıyordu. Ancak perde arkasında yapılanlar farklı bir şeydi. Tepki üzerine 2008 yılından itibaren etkinlik tarihi bir hafta öne alındı.

Hâlen FETÖ’den tutuklu bulunan Mümtaz’er Türköne süreci anlatırken şu itirafta bulunuyordu: “İlerleyen yıllarda, Mevlid Kandili kış aylarına tesadüf edince, Kutlu Doğum’u sabitlemeye karar verdik. Miladi takvime göre nisan ayında bu hafta, Diyanet’in önayak olmasıyla “Kutlu Doğum Haftası” olarak ilan edildi. Başlarda epeyce itiraz geldi. Bidat olarak görüldü.”
Artık FETÖ, projesini istediği gibi yönlendiriyordu. Bir Fransız akademisyenin önerisiyle her yıl farklı gündem ile Peygamberin anlatılması kararlaştırıldı. Ancak programlarda neredeyse Peygamber Efendimiz hiç konuşulmuyor güya insanlık idealleri işleniyordu. Şefkat, merhamet, güven, itimat gibi konulara yer veriliyor “evrensellik” mesajlar anlatılıyordu.

Görmez'den sert yanıt

Kutlu doğumun FETÖ liderinin doğumuyla hiçbir ilgisi olmadığını söyleyen Diyanet İşleri Başkanı mehmet Görmez, iddiaları "akıl tutulması" olarak değerlendirdi. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, yaptığı açıklamada, Din İşleri Yüksek Kurulu'nun mütalaasını dikkate alarak Kutlu Doğum Haftası'nın bu şekilde idrak edildiğini belirterek, "Yani bu asla Mevlit Kandiline alternatif bir kandil değil, Mevlit Kandiline alternatif bir gece veya bir hafta değil, bu haftaya alternatif bir hafta değil." diye konuştu.

Prof. Dr. Görmez, bütün bunları bir tarafa bırakarak, bunların hepsine sormadan, hiçbirisiyle konuşmadan, sadece bir köşe yazarının yalan-yanlış bir beyanına dayanarak bu haftanın onlar tarafından icat edildiğini, daha da vahimi, o ihaneti bu topluma yapan insanın doğum gününü kutlamak için bunu kullandıklarını, Diyanet’i de bu yönden emellerine alet ettiklerini iddia etmeyi bir akıl tutulmasıyla, bir idrak tutulmasıyla izah edebileceğini belirterek, bunu kabul etmenin asla mümkün olmayacağını söyledi.

'İşi edebiyle yap' çıkışı

Türkiye gazetesi Görmez'in sert açıklamaları üzerine yeniden yanıt verdi. Gazete, Görmez'in sert yanıtına sert yanıt verdi ve, "Diyanet’e diyoruz ki: Kutlamaları Mevlid Kandili zamanında düzenle. Ama işi edebiyle yap" ifadelerini kullandı.