?İslam Medeniyetinde Alimler? anıldı

Özel Hacı Naciye Ateş Okulları tarafından hazırlanan ?İslam Medeniyetinde Alimler? konulu yılsonu etkinliği düzenlendi.

?İslam Medeniyetinde Alimler? anıldı
Eğitim 3.05.2019 08:39:56 2722 1

Özel Hacı Naciye Ateş Okulları tarafından hazırlanan ?İslam Medeniyetinde Alimler? konulu yılsonu etkinliği düzenlendi.

Etkinlik kapsamında öğrenciler, sosyal deney çekerek ilçeye gelen ziyaretçilerle röportaj yaptı.

Okulun konferans salonunda tertiplenen etkinliğe, ilçe Kaymakamı Enver Zengince ve eşi Tuba Zengince, ilçe Milli Eğitim Müdürü Fevzi İnce, öğrenci ve velileri katıldı.

Etkinlikte bir konuşma yapan Kaymakam Zengince, ?İslam Medeniyetinde Alimler?  üzerine hazırlanan programda emeği geçenleri kutladı.

İslam dininin ilme çok önem verdiğini anlatan Zengince, ?İslam dini yeryüzüne inip insanlar bu dinle müşerref olduktan sonra sanırım dinin en büyük önceliği ve insanlara telkin ettiği düstur; bir insanın kendini tanıması.  Bir insan fizyolojisi veya biyolojisi dışında acaba varlık olarak hangi noktaya teşkil ediyordu, kendisinde hangi özellikler vardı, kendisini hangi açıdan tanıması ve tanımlaması gerekiyordu. İslam dini buna çok büyük bir önem verdi. Çünkü insan, Allah´ın yeryüzündeki halifesi eşrefi mahlûkat. Hem kendisinin bu yolda ilerlemesi hem de içinde bulunduğu toplumu ilerletebilmesi için kendini, toplumu ve çevreyi tanıması gerekiyordu. Bu yüzden başta sahabiler olmak üzere İslam´ın daha sonraki öncüleri belirttiğimiz gibi Semerkant´tan Maveraünnehr den tutarak bütün Turani bölgeleri, Kuzey Afrika´yı, Endülüs´ün içerisine kadar giderek Gırnata, Kurtuba ve Toredo da olmak üzere Anadolu´nun içlerine giderek çok büyük medeniyetler oluşturdular.? dedi.

Özel Hacı Naciye Ateş Okulları Genel Müdürü Resul Kesenceli de Avrupa´nın Orta Çağ karanlığını yaşadığı dönemde, Müslüman âlimlerin yenilik ve araştırmalar peşinde olduğunu söyledi.

Kesenceli, Müslüman bilim adamlarının bilime katkılarının yadsınamaz olduğunun belirterek, ?Tıp biliminde İbn Sînâ, Matematik bilimine Harezmi, Ömer Hayyam, Ali Kuşçu, Astronomide Fergami, Battani, Tusi, İbn el-Heysem ve Birûnî, Fizikte İbn el-Heysem ve Kemalüddin el-Farisi, Kimyada Cabir ibn Hayyam, Coğrafyada Katip Çelebi, Denizcilikte ise Piri Reis gibi Müslüman bilim adamları tarihe damga vurmuştur.? dedi.

Konuşmaların ardından öğrenciler tarafından şiir, sosyal deney röportajı ve tiyatro gösterimi sunuldu.

Öğrencilerin yapmış olduğu gösteriler sonrasında sokak röportajı ile program tamamlandı.