İŞKUR'DAN GELEN ELEMANLAR VERİMSİZ Mİ?

İŞ-KUR ARACILIĞI İLE TOPLUM YARARINA PROGRAM ÇERÇEVESİNDE İSTİHDAM EDİLECEK PERSONEL ALIMLARINDA KURUMLAR VERİM ALAMIYOR

İŞKUR'DAN GELEN ELEMANLAR VERİMSİZ Mİ?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

           Elazığ’da 9 ay sürecek Toplum Yararına Program kapsamında toplam 672 kişi istihdam edileceği haberi üzerine binlerce vatandaş ilk günden itibaren müracaatta bulundu. Pazartesi günü başlayan TYP başvurularından ilk gün 5 bin 784 kişi başvuru yaparken diğer günler sayı düştü ve İş-Kur önündeki uzun kuyruklar da son buldu.

MÜJDEYİ MİLLETVEKİLLERİ VERMİŞTİ

Elazığ İŞKUR İl Müdürlüğü tarafından 9 ay süreyle kamu kurumlarında çalıştırılmak üzere alımı yapılacak personel ile  ilgili ilk duyuruları ve müjdeyi ilimiz milletvekilleri verdi. Milletvekillerinin ardından da ilgili kurum olan İŞKUR’dan resmi açıklama  ve konunun detaylı açıklamaları geldi.

KAMU KURUMLARI İSTEKSİZ

Ücretleri İŞKUR tarafından ödense de TYP kapsamında eleman talebinde bulunan resmi kurumlar, bu programla işe alınan personellerden   çok da memnun değil. Kendi personelleri ile  çalıştırılan bazı TYP elemanlarının ayrıcalık ve özel iş bekledikleri ya da kurum tarafından verilen işleri beğenmedikleri için hem çalışma ahengini hem de adil çalışma uyumunu bozdukları iddia ediliyor.

İHTİYACI OLMAYAN DA BAŞVURUYOR

İŞKUR tarafından işsizliğin toplumdaki yansımalarını bir biraz da olsa azaltmak ve gerçekten ihtiyacı olanlara asgari ücret de olsa geçim kapısı açmak amacıyla hayata geçirdiği proje ne yazık ki gerçek anlamda amacına ulaşamıyor.

Özellikle geçim derdi olmayan ve eşi çalışan bayanların da müracaat edip kurada çıkan kuruma giderek “Ben şunu yapmam, ben falan okul mezunuyum ve falanın yakınıyım” diyerek iş beğenmedikleri, ilgili kurum ya da siyasileri devreye koyarak masa başı görev talebinde bulundukları resmi kurum yetkililerinin sıklıkla dile getirdikleri bir problem olarak devam ediyor.

AMACINA ULAŞMASI İÇİN KOTA GEREKLİ

Toplum yararına yapılan ve işsizlikten dolayı evine ekmek götüremeyen insan  oranının oldukça fazla olduğu ülkemizde, bayan ve erkek kotası olmadığı için ve kura sonucu gerçekten işe ihtiyacı olanla sırf bir meşguliyet olsun diye kuraya katılanlar arasında bir fark gözetilmediği için çoğunlukla işe gerçekten ihtiyacı olanlar mağdur oluyor. Kurada çıkanların çoğu da amaca uygun çalışma yerine bilgisayar başı ya da büro işlerine talip oluyorlar.

Yasa gereği kamu binası içinde değil dış mekânlarda görevlendirilmesi gereken İŞKUR personeli, bina içi görevde ısrar edince kurumların çalışma şeklide  bozulmuş oluyor.

FARKLI KRİTERLER OLUŞTURULMALI

Normal TYP müracaatlarında şahsın kimlik bilgileri ile müracaatının yettiğini belirten vatandaşlar, bu konuda özel bir yazılım programı ile müracaat eden şahısların ailesinin gelir durumu, gayrimenkul durumu, eşinin çalışıp çalışmadığı, İŞKUR tarafından belirlenen işlerde hiç bir mazeret üretmeden çalışıp çalışmadığı gibi bir otomasyon programı ile eleme yapılmasının gerekli olduğunu ifade ediyorlar.

KUYRUKLA İLGİLENDİK AMA KURUMLARI DİNLEMEDİK

Hükümetin İŞKUR aracılığı ile topluma destek amaçlı yapılan bu uygulamanın, müracaat kuyrukları ile ilgilenen ve bunu yüzkarası olarak nitelendiren çevrelerin, işe alındıktan sonra sahadaki uygulama konusunda herhangi bir araştırma yapmadıklarını, kurada çıktıktan sonra gönderildiği kurumda istisnalar hariç iş beğenmeyen elemanların nasıl problemlere sebebiyet verdiklerini görmezden geldiğini belirten vatandaşlar, işe gerçekten ihtiyacı olan insanların istihdam edilmesinin çok daha isabetli ve amacına uygun olacağını belirtiyorlar.