AYGÜL KONAR

İŞKUR Keşan Hizmet Merkezi Müdürü Mehmet Yazıcı’nın yazılı bilgilendirmesinde ise şunlara yer verildi: “Bilindiği üzere Kısa Çalışma Ödeneği, Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır. Kısa çalışma uygulanması halinde gerekli şartları sağlayan işçilere, çalışmayan dönemler için 3 aya kadar kısa çalışma ödeneği ödenmektedir. 18 Mart 2020 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Koronavirüs kapsamında açıklanan ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’nde yer alan Kısa Çalışma Ödeneğinin devreye alınmasıyla, Kurumumuz Yönetim Kurulunca Yeni Tip Koronavirüs nedeniyle dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlardan ileri gelen zorlayıcı sebep kapsamındaki kısa çalışma başvurularının alınabileceği yönünde karar alınmıştır. 23 Mart 2020 tarihinden itibaren işverenler, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerimize ve Hizmet Merkezlerimize özel olarak oluşturulan elektronik posta adresimize gerekli belgeleri göndermek suretiyle başvurabileceklerdir. Kısa Çalışma Ödemeleri, Bakanlığımız Rehberlik ve Teftiş Başkanlığında yapılacak uygunluk tespitinin ardından gerçekleştirilecektir. İşverenlerimiz, Kurumumuz adresinde ilan edilen Kısa Çalışma Talep Formu , Kısa Çalışma Uygulanacak İşçi Listesini ve eklerini  tanzim ederek Hizmet Merkezimizin [email protected] adresine mail olarak göndererek başvuru yapabilir.”

KISA ÇALIŞMA KAPSAMINDAKİ ŞARTLAR ŞÖYLE:
Kısa Çalışma Kapsamında; 

- İşçilere kısa çalışma ödeneği ödenmesi,

- Genel Sağlık Sigortası primleri ödenmesi hizmetleri sağlanmaktadır.  
İşyerinde Kısa Çalışma Uygulanabilmesi için; İşverenin; genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki çalışma süresinin önemli ölçüde azaldığı veya durduğu yönünde ve İş Müfettişlerince yapılan uygunluk tespiti sonucu işyerinin bu durumlardan etkilendiğinin tespit edilmesi gerekmektedir.

 İŞÇİNİN KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNDEN YARARLANABİLMESİ İÇİN;

İşverenin kısa çalışma talebinin iş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu uygun bulunması,

İşçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte, çalışma süreleri ve prim ödeme şartlarını sağlamış olması,(Kısa çalışmanın başladığı tarihten önceki son 60 gün hizmet akdine tabi olanlardan son üç yıl içinde en az 450 gün süreyle prim ödemiş olanlar)

İş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu kısa çalışmaya katılacaklar listesinde işçinin bilgilerinin bulunması, gerekmektedir.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ SÜRESİ, MİKTARI VE ÖDENMESİ

Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60’ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150’sini geçemez. Kısa çalışma ödeneği, işyerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde çalışılmayan süreler için, işçinin kendisine ve aylık olarak her ayın beşinde ödenir. Ödemeler PTT Bank aracılığı ile yapılmaktadır. 

Kısa çalışmanın günlük, haftalık veya aylık çalışma süresi içerisinde yapılacağı zaman aralığı işyerinin gelenekleri ve işin niteliği dikkate alınarak işverence belirlenir. Kısa çalışma yapılan süreler için, kısa çalışmaya tabi tutulan işçiler adına SGK Aylık Prim ve Hizmet Belgesi ile eksik gün gerekçesi “18-Kısa Çalışma Ödeneği” olarak bildirilir. Kısa çalışma ödeneğinin süresi üç ayı aşmamak kaydıyla kısa çalışma süresi kadardır.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ALINAN SÜRE İÇİN ÖDENEN PRİMLER

İşçinin kısa çalışma ödeneği aldığı süre için genel sağlık sigortası primleri ödenmektedir. Söz konusu dönemde kısa ve uzun vadeli sigorta primleri aktarılmaz.