Ekonomi

Asgari ücrette flaş gelişme! Resmi açıklama yapıldı!

Asgari ücret ile çalışanlar son zamanlarda gerçekleşecek asgari ücret zam oranlarını merakla bekliyor. Bu süreçte asgari ücret tespit komisyonu görüşmelerinden çıkacak asgari ücret zammı en fazla merak edilen konular arasında yer alıyor.

AK PARTİ’DEN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Asgari ücret tespit komisyonunda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yaptığı açıklamayı eleştiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın sözlerine cevap veren AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Bakanlık, işçi ve işveren kesimi kendi pozisyonunu tabi ki açıklayacak. Çeşitli belgelerde, çeşitli siyasi süreçlerde, müzakere zeminlerinde ortak bir noktada çözüm bulunmasıyla ilgili bir yaklaşım var. Bakanlığın yaklaşımı da burada, sosyal taraflarla, bütün bu hadisenin bileşenleriyle mümkün olan bu azami noktaları yakalayabilmek. Görüşmeler devam ediyor. Geçmişte de hiç kimsenin dediği tam olarak olmuyor. Eminim ki bütün taraflar optimum bir noktada, herkes için faydalı olan bir noktada hem sistemin sürdürülebilmesi açısından hem de kendileri açısından yararlı gördükleri bir noktaya ulaşabilmeleri açısından bunu da aynı mutabakatla gerçekleştirirler diye bir umudumuz var. Şu anda bakanlığımızın da bu konuda büyük bir hassasiyet gösterdiğini biliyorum. Mümkün olan en iyi mutabakatı aramak, belli bir diyalogla bu noktaya ulaşmak şeklinde.” ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRET İLE ÇALIŞANLARI YAKINDAN İLGİLENDİREN AÇIKLAMA

Ayrıca asgari ücret ile çalışanları yakından ilgilendiren resmi açıklamayı ise Çelik, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’ın 2 bin 578 TL’nin altında bir miktar için asgari ücret masasına oturmayacaklarının sorulması üzerine, “Ekonomik gündemlerle ilgili kendi çalışmamızı yapıyoruz. Çeşitli rakamların tespit edilmesi konusu, Türkiye’nin göstergelerinin değerlendirilmesi konusu ama bu bakanlık, işçi ve işveren bu bileşenler arasında gerçekleşecek bir konu. Böyle bir müzakere sürecine bizim önerimiz şudur gibi bir yaklaşım ortaya koymamız doğru olmaz. Bu 3 tarafın diyaloğu ile varılacak bir mutabakata bakar” şeklinde konuştu.

2020 ASGARİ ÜCRET ZAM ORAN TAHMİNLERİ

2020 yılı asgari ücret zammı enflasyon rakamlarına  göre yapılan araştırmalarda asgari ücretin yüzde 12 ile 17 arasında olması bekleniyor. 2020 asgari ücret zammı için zam oranları şu şekilde;

Asgari ücrete 2020 yılı için yüzde 12 zam yapılması durumunda asgari ücret ile çalışanların asgari ücret maaşları 2 bin 262  lira olacak.

Asgari ücrette flaş gelişme! Resmi açıklama yapıldı!

Asgari ücrete 2020 yılı için yüzde 13 zam yapılması durumunda asgari ücret ile çalışanların asgari ücret maaşları 2 bin 281 lira olacak.

Asgari ücrette flaş gelişme! Resmi açıklama yapıldı!

Asgari ücrete 2020 yılı için yüzde 14 zam yapılması durumunda asgari ücret ile çalışanların asgari ücret maaşları 2 bin 302 lira olacak.

Asgari ücrette flaş gelişme! Resmi açıklama yapıldı!

Asgari ücrete 2020 yılı için yüzde 15 zam yapılması durumunda asgari ücret ile çalışanların asgari ücret maaşları 2 bin 323 lira olacak.

Asgari ücrette flaş gelişme! Resmi açıklama yapıldı!

Asgari ücrete 2020 yılı için yüzde 16 zam yapılması durumunda asgari ücret ile çalışanların asgari ücret maaşları 2 bin 343 lira olacak.

Asgari ücrette flaş gelişme! Resmi açıklama yapıldı!

Asgari ücrete 2020 yılı için yüzde 17 zam yapılması durumunda asgari ücret ile çalışanların asgari ücret maaşları 2 bin 363 lira olacak.

Daha önce açıklanan ve belirlenen Asgari ücret zam oranları şöyleydi:

Asgari ücrette flaş gelişme! Resmi açıklama yapıldı!

ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 8 ZAM TEKLİFİ 

Milyonlarca asgari ücret ile çalışanların maaşları bu belirlenecek asgari ücret zammı ile ortaya çıkmış olacak. Asgari ücret ile çalışanların maaşlarına 2020 yılı için yüzde 8 oranında zam yapılması halinde net oranı 2.020,90 TL olan 2019 asgari ücrete net 161 TL zam olacağı tahmin ediliyor. Bu zam oranı da 2020 asgari ücret maaşlarının 2 bin 181 TL olması anlamına geliyor.

Asgari ücrette flaş gelişme! Resmi açıklama yapıldı!

ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 8,5 ZAM TEKLİFİ

Asgari ücret ile çalışan ay sonunu 2019 yılı sonuna doğru iyiden iyiye getiremez hale geldi. Bundan dolayı da asgari ücrete yapılacak zam oranın da asgari ücret maaşlarını arttırması bekleniyor. Asgari ücret tespit komisyonu masasında yüzde 8,5 zam teklifi olması durumunda 2019 yılında net 2.020,90 olan asgari ücrete 2020 yılı için 172 TL zam uygulanması anlamına geliyor. Bu da 2020 yılı asgari ücreti 2 bin 192 TL’ye çıkarmış olacak.

Asgari ücrette flaş gelişme! Resmi açıklama yapıldı!

ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 9,6 ZAM TEKLİFİ 

Asgari ücret ile çalışanları düşündüren bu zam teklifi asgari ücret tespit komisyonunda çok belirgin bir şekilde duruyor. Çünkü 2019 yılında cumhubaşkanı maaşına yapılan zam ile asgari ücret ile çalışanların maaşlarına aynı oranda zam yapılmıştı. Asgari ücret ile çalışanlar da bundan tedirgin olarak cumhurbaşkanı maaşına 2020 yılı için yapılan yüzde 9,6 zam oranının asgari ücrete yapılması durumunda 2019 yılı içinde net 2 bin 20 TL olan asgari ücrete 181 TL zam almış olacak bu da 2020 yılı asgari ücretin 2 bin 201 TL olması anlamına geliyor.

Asgari ücrette flaş gelişme! Resmi açıklama yapıldı!

ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 10 ZAM TEKLİFİ 

Asgari ücret tespit komisyonu toplantı tarihi ve saati belli olmasından sonra dikkatler masada bulunan zam oranlarına çevrildi. Türkiye için tarihi bir gün olacak 2 Aralık 2019 tarihi asgari ücret görüşmelerinin ilk toplantı tarihi olarak kayıtlara geçti. Asgari ücret tespit komisyonu masasına asgari ücrete yapılacak zam oranı yüzde 10 oranında olması bekleniyor. Bu zam oranı asgari ücret zammı olarak açıklandığı takdirde 2019 asgari ücret 2.020,90 TL olmasından dolayı asgari ücrete 202 TL zam gelecek ve 2020 yılı asgari ücret 2 bin 222 TL’ye yükseltecek.

Asgari ücrette flaş gelişme! Resmi açıklama yapıldı!

ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 12 ZAM TEKLİFİ 

Asgari ücret konusu sadece asgari ücret ile çalışanları ilgilendirmiyor. Asgari ücret ile çalışanların yanı sıra asgari ücrete uygulanacak zam oranı işverenleri de yakından ilgilendiriyor. 2020 yılı asgari ücrete yüzde 12 oranında zam yapılması durumunda 2019 asgari ücret net 2.020,90 TL’den 243 TL zam alarak 2 bin 263 TL’ye yükselecek.

Asgari ücrette flaş gelişme! Resmi açıklama yapıldı!

ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 15 ZAM TEKLİFİ 

Son olarak asgari ücret tespit komisyonu masasında yüzde 15 zam oranı duruyor. 2019 yılı asgari ücrete yüzde 15 zam yapılması durumunda net 2.020,90 TL olan asgari ücrete 303 TL zam yapılmış olacak. Bu da 2020 yılı asgari ücretin 2 bin 323 TL’ye yükselmesi anlamına geliyor.