Yaşam
Giriş Tarihi : 22-05-2019 14:03   Güncelleme : 22-05-2019 14:33

İskorpit (Çarpan) Zamanı

Denize açılan Gerzeli balıkçılar tarafından avlanan ve "dışı zehirli içi lezzetli balık" olarak nitelendirilen iskorpit, kilogramı 50 liradan satılıyor

İskorpit (Çarpan) Zamanı

Bölgemizde çarpan olarak da adlandırılan İskorpit balığı, balıkçı tezgahlarında kendini göstermeye başladı.

Av sezonunun sona ermesiyle kıyı balıkçılarının gözdesi haline gelen iskorpit, lezzetinin yanı sıra zehirli olmasıyla da biliniyor. Avlanması ve temizlenmesi oldukça meşakkatli olan iskorpit balığının sırtında bulunan dikenlerin zehirleri olduğunu söyleyen ilçemiz balıkçılarından Hüseyin Metinkaya, bu balığın tezgaha gelme sürecinin oldukça zorlu olduğunu ifade etti.

Temizlendikten sonra yarısından çoğunun çöpe gittiğini belirten Metinkaya, “Çarpan balığının avlanmasının yanı sıra ağdan temizlenmesi de oldukça zordur. Tezgaha gelene kadar bir çok kez işlemden geçer. Dikenleri ve derisini temizleyerek tezgaha çıkarırız. Satışa hazır hale gelmesi için oldukça emek isteyen bir balık. Bu nedenle fiyatı da diğer balıklara göre biraz pahalı. Bu konuda balık severlerin bizlere daha anlayışlı olmasını bekliyoruz” dedi.

Tedavi İçin Amonyak Kullanılıyor
İskorpit balığı, lezzetinin yanı sıra en zehirli balık türlerinden olmasıyla da biliniyor. Eti oldukça lezzetli olan balığın yüzeyinde bulunan dikenler vücuda değdiğinde deride kızarıklık ve şişlik meydana getiriyor. Zehir etkisi birkaç gün süren balık nedeniyle ilk müdahalede tedavi için amonyak kullanılması öneriliyor.

Faydaları
Balığın özellikle gelişim çağındaki çocukların zekâ gelişimine katkı sağladığı biliniyor. İçerisindeki Omega3 yağı, mineral, vitamin ve proteinle vücudun birçok ihtiyacını karşılıyor, düzenli tüketildiğinde felç riskini azaltıyor.

 

Seda ŞengülSeda Şengül