İskender Bayhan: "Yeni normal" değil geriye dönüş

Gazeteci İskender Bayhan, 1 Haziran ile başlayan "yeni normalleşme" sürecini Gündem Özel'de değerlendirdi.

01 Haziran 2020 10:00
Paylaş

Gazeteci İskender Bayhan, 1 Haziran ile başlayan "yeni normalleşme" sürecini Zeliş Irmak'ın sunumuyla Gündem Özel'de değerlendirdi.

Hükümet, mayısın ortasından itibaren Sağlık Bakanlığı da dahil verilerde bir tablo ortaya çıkmasını bekledi. Kendince stabil olabilen bir tablo. Buna göre, bin 500 ile iki bin arasında vaka normal. 20 ile 50 arasında ölüm normal. Türkiye genelinde salgının yayılma hızı açısından da 20 bin ile 35 bin arası test normal… Yeni normalin bu olduğuna karar verildi. Hükümetin resmi rakamlarına göre 30 bin virüs taşıyıcısı var. Ama kimse buna inanmıyor.

Piyasa ile halkın virüs karşısındaki sıkışmışlığına karşı hükümet kendince bir denge oluşturması gerektiğini düşündü, 1 Haziran yeni normal dedi.

AÇIKLANAN ÖNLEMLER YETERSİZ

Yeni normalin nasıl tepetaklak durduğunu görmek açısından TTB’nin söyledikleri önemli. Enfeksiyon Hastalıkları Başkanı Mehmet Ceyhan kısa bir süre önce 500 bine yakın gizli taşıyıcı var diyordu. Bu bulaşı engellemeye dönük ne öneriliyor peki? Maske takılacak, 1,5 metre mesafe uygulanacak, hijyene dikkat edilecek. Bu kadar. Bunlar yeterli mi? Günlük olarak vatandaşların kaçta kaçı bunları yerine getirebilecek? Bilim Kurulu üyelerinin bir kısmı bile bu süreçte hükümetin ağzından konuşmaya başladı.

Tartışma “memleket normalleşmesin” tartışması değil. Bunun nasıl olacağı, tartışması. TTB’de bu süreci yeni normal olarak değil, geriye dönüş olarak niteliyor. Bu koşullarda da belli tedbirlerin alınması ve mücadele etmek yine vatandaşa düşüyor.

EN YAKICI TALEPLER HÂLÂ GÜNCELLİĞİNİ KORUYOR

Salgının ilk günlerinde dile getirilen birkaç talep güncelliğini yitirmiş olabilir. Ama en yakıcı talepler hâlâ güncelliğini koruyor. Şimdi yeni talepler de eklendi. Örneğin pozitif vakaların çıktığı fabrika ve işyerlerinde işçilerin çalışma hakkından kaçınma haklarını kullanmalarının önemi daha da arttı. Fabrikalardaki maske, mesafe ve temizlik koşullarının sağlanıp sağlanmadığının denetlenmesi için işçi örgütlülüğüne olan ihtiyaç da arttı. (WEB TV)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Madenlerde üretim tam kapasite başladı

SONRAKİ HABER

CHP'li Özgür Özel ve Engin Özkoç hakkındaki fezleke Adalet Bakanlığına gönderildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa