Haber: Nilüfer Kurumehmetoğlu

Eğlencenin dibi… Kostüm, müzik, dans, alkol, özgürlük her şey burada. Herkesin tek istediği var sadece eğlenmek. Ne farklı dilleri konuşmak, ne farklı kültürleri yaşamak buraya gelen insanların tek bir amacı var sadece eğlence.

İskeçe olarak bilinen Yunanistan’ın Xanti şehri bir hafta boyunca bir karnaval dönemine ve bu bir haftanın son günü olan Pazar günü de maskeli kostümlü eğlenceli bir karnaval geçiş törenine ev sahipliği yapıyor. Hafta boyu İskeçe, aylardan Şubat ve Mart olmasına rağmen adeta gözde bir tatil yerine dönüyor. Nüfusu yaklaşık olarak on katına çıkan kente sadece Karnaval geçit törenin yapıldığı gün dünyanın çeşitli ülkelerinden iki yüz binden fazla kişi geliyor. İskeçe nüfusunun ortalama 65 bin civarında olduğunu söylersem bunun ne anlama geldiğini az çok tahmin edebilirsiniz.

İskeçe Karnavalı’nın başta İskeçeliler olmak üzere tüm çevre halkın, bütün bir yıl boyunca kıyafetlerini, maskelerini hazırlayıp, makyajlarını planladıkları o çok renkli karnaval geçit töreni ise bildiğiniz açık havada yapılan bir maskeli baloya dönüyor.

İskeçe Karnavalı 2018, son yıllarda özellikle bir süren etkinlikleri ve karnavalın düzenlendiği haftanın son Pazar günü yapılan geçit töreni ile Yunanistan’ın Rio Karnavalı olarak adlandırılıyor. Dünyanın karnaval dönemleri olan bu aylarda düzenlenen İskeçe Karnavalı da son yıllarda en ilgi çeken karnavallar arasında yer alıyor.

İskeçe Karnavalının Hikayesi

Dünyada düzenlenen her karnaval gibi İskeçe Karnavalı’nın da bir hikâyesi var tabii.

Dini motiflerle süslü olan bu hikaye şöyle anlatılıyor: Hazreti Meryem’in yaşadığı yer ve çevresinde, oğlunun yani Hz. İsa’nın büyüdüğünde peygamber olacağına ilişkin söylentiler yayılmaya başlıyor. O sırada bundan rahatsız olan dönemin hakimi olan Romalı yönetim tarafından Hz. İsa’nın öldürüleceğine dair bazı söylentiler ortaya çıkıyor. Bunun üzerine halk, İsa’nın askerler tarafından tanınamaması ve bulunamaması için bütün çocukların yüzlerini boyuyor. Böylece hiçbir çocuk birbirinden ayırt edilmez hale geliyor. Günlerce çocuklar böyle boyalı bir şekilde gezerken onuncu gün sonunda tüm bu söylentilerin asılsız olduğu anlaşılıyor. Hz. İsa’nın ölümden kurtulmasına sevinen halk, bütün bir gün eğlenip sonrasında çocuklarını yıkıyorlar ve tertemiz bir Pazartesiye uyanıyorlar.

İşte o yıllardan beri bu tarihlere denk geldiği düşünülen günlerde bu adet devam ediyor ve bu son gün insanlar yüzlerini boyayıp, çılgınlar gibi eğleniyor ve gecesinde yıkanıp huzurlu yeni bir Pazartesiye uyanıyorlar.

İşte hikaye bu... Karnavalların çoğu hikayesi gibi doğrudur yanlıştır bilinmez ama bu hikayelerin günümüzde eğlenmek için bahaneler yarattığı artık bir gerçek.

İskeçe Karnavalı 2018 Ne Zaman

İskeçe Karnavalı temelinde eski takvimlerle bağlantılı günlere denk geldiğinden her yıl tarihleri son günü Pazar olacak şekilde değişiyor. Bu yıl yani 2018 yılında İskeçe Karnavalı, karnaval geçiş şenliği 18 Şubat 2018 Pazar günü yapıldı. Önceki bir hafta boyunca İskeçe Karnavalı’na ait etkinlikler devam etti.

İskeçe Karnavalına Nasıl Gitmeli?

İskeçe Karnavalı’na gitmek için bir plan yapıyorsanız çeşitli alternatifler kullanabilirsiniz. Bunlar arasında uzun bir Yunanistan programı yapabilir ve sonunu İskeçe Festivali’ne bağlayabilirsiniz ya da hafta sonuna denk gelen festivale son gün gidip sadece günübirlik bile katılabilirsiniz. Ancak Yunanistan’a kadar gitmişken İskeçe Karnavalı’nın yapıldığı İskeçe kentine yakın olan bölgelerden Selanik ve Kavala‘yı da, tadını çıkaracak bir programla kendi turunuza ekleyebilirsiniz. Bunun için kendinize en az bir uzun hafta sonu denilen Perşembe günü başlayan bir program ayarlayabilirseniz Selanik’te nefis vakit geçirebilir, çevredeki gezilecek ve görülecek yerleri ziyaret edip Yunan Tavernalarında eğlenebilirsiniz. Ayrıca yine konaklamanızı denk getirebileceğiniz Kavala’da hele bir de seviyorsanız deniz ürünleri ve isteğe bağlı Yunan rakısı Uzo ile sizde karnavalın bir parçası olabilirsiniz.

İSKEÇE KARNAVALI’NA GİDERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ

İskeçe Karnavalı 2018’e giderken en çok dikkat edilmesi gereken şey zamanlama! Karnaval döneminde Türkiye’den Yunanistan’a doğru yoğun bir kalabalık olması özellikle sınır geçişlerinde uzun saatler beklemenize yol açabilir ve programlarınız bu saatlerin uzaması nedeniyle sıkıntıya uğrayabilir. Bu nedenle Türkiye’den Yunanistan’a eğer kendi aracınızla bir seyahat veya İskeçe Karnavalı’na bir tur planlıyorsanız, karnaval tarihlerinin en yoğun olacağı hafta sonunun öncesinde gidin. İskeçe Karnavalı’nın en renkli anı olan karnaval geçişini sonuna kadar tam olarak izlemeden sınırda araç trafiğine takılmamak için erkenden dönmeye ihtiyacınız olmaması için de eğer mümkünse bir gün sonra dönmeye çalışın. Dediğim gibi en önemli şey zamanlama.

Açıkçası bu yıl tadı damağımda kaldı karnavalın, seneye yine İskeçe yollarındayım sizi de beklerim…

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

Editör: TE Bilişim