Dolar

32,5683

Euro

34,9661

Altın

2.448,27

Bist

9.716,77

IŞİD'e kaçırılan küçük esirler

2014'den bu yana Türkiye'den çok sayıda kişi, çocukları ile birlikte IŞİD'e katıldı. Şimdi ise Suriye ve Irak'ta gücü tamamen kırılan ve çöle çekilen örgütten kopuşlar başladı. Çocukların Türkiye'de kalan ebeveynleri küçük çocukları bekliyor...

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-21 17:41:37

IŞİD'e kaçırılan küçük esirler

2014'te Suriye ve Irak'ta geniş bir alanda hakimiyet kuran IŞİD, elindeki yerleşim birimlerinin tamamını kaybetti. Son olarak Esed rejimi, Irak sınırındaki Ebu Kemal'i IŞİD'den geri aldı. Böylece örgütün kontrolü altında toprak kalmadı. IŞİD'lilerin Irak ve Suriye'nin çöllerine çekildikleri belirtiliyor.

ÇOK SAYIDA KİŞİ ÖRGÜTE KATILMIŞTI

Örgütün ortaya çıktığı andan beri ise Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanından çok sayıda kişi çocuklarıyla birlikte IŞİD'e katıldı. Şimdi ise Suriye ve Irak'ta gücü tamamen kırılan ve çöle çekilen örgütten kopuşlar başladı. Çocukların Türkiye'de kalan ebeveynleri küçük çocukları bekliyor...

Hürriyet'ten İdris Emen, bugüne kadar IŞİD tarafından kaçırılan çocukları araştırdı. İşte o küçük esirler...

DESTAN


İstanbul'da yaşayan Şahin Aktan, 2008'de Kırgız asıllı Svetlana Çhasanova ile evlendikten üç yıl sonra ‘Destan' adını koydukları bir erkek çocukları dünyaya geldi. 2014 yılında Svetlana'nın tavırlarında değişimler başladı. Sık sık Suriye savaşıyla ilgili görüntüleri izledi, Esed'e tepki gösterdi. Svetlana sosyal medya üzerinden IŞİD ile iletişime geçmeye başladı.

599999

Çift, Şubat 2014'te boşandı. Mahkeme o zaman 3 yaşındaki Destan'ın velayetini annesine verdi. Svetlana Sultanbeyli'ye taşındı. Şahin Aktan her hafta sonu Destan'ı almak için Sultanbeyli'ye gidip geldi. Ancak Haziran 2014'te Svetlana 3 yaşındaki oğlunu da alıp Suriye'ye giderek IŞİD'e katıldı.

17_8

YİĞİT ALP

IŞİD'in eline düşen çocuklardan biri de Karaman'da dünyaya gelen 3 yaşındaki Yiğit Alp. Yiğit Alp, annesi Hülya tarafından 2014 yılında henüz bebekken Suriye'ye götürüldü. Aşçılık yapan baba Ramazan Bozkurt eski eşinin IŞİD'e katılma sürecine ilişkin "Irak'a veya Suriye'ye gideceğini söyledi. Ben çok ciddiye almadım. Ayrıldık. Daha sonra Suriye'ye gittiğini öğrendim" dedi. 

60_1

YAĞIZ

Sakarya'da yaşayan Deniz Öztürk'ün eşi Serkan Öztürk, 2014 yılında o zaman 3 yaşında olan oğulları Yağız'ı da yanına alarak IŞİD'e katılma sürecini ise, "Eski eşim oğlumuzu da yanına alarak arkadaşlarıyla balık tutmaya gideceklerini, söyledi. O gece eve gelmediler. Ertesi gün evde çiğ köfte paketine sarılı bir kutu buldum. İçindeki mektpta  ‘Şu anda Antep'teyim birkaç eşyanı al, gel' yazıyordu. Meğerse geceden notu yazıp bırakmış, balık bahanesiyle Gaziantep'e gitmiş" ifadeleri ile anlattı.

Haber Ara