11 Kasım 2019 15:20

IŞİD'li imam, İsveç'ten aldığı paraları Suudi Arabistan ve Malta'ya gönderdi

İsveç’te IŞİD’le bağlantılı olduğu iddiasıyla gözaltına alınan Bilim Okulu Eski Müdürü El Nadi’nin İsveç devletinden aldığı yardımları Suudi Arabistan ve Malta'ya gönderdiği ortaya çıktı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Murat KUSEYRİ

İsveç’te Göteborg kentinde IŞİD’le bağlantılı olduğu iddiasıyla gözaltına alınan Bilim Okulu eski Müdürü Abdel Nasser El Nadi’nin İsveç devletinden aldığı ekonomik yardımları Suudi Arabistan ve Malta'da kurdukları şirket ve bankalara gönderdiği belirtildi.

Göteborg'deki Bilim Okulu eski Müdürü Abdel Nasser El Nadi İsveç Güvenlik Polisi'nin (Säpo) ülkenin güvenliğine tehdit oluşturduğu suçlamasıyla tutukladığı 6 imamdan biri. El Nadi, 6 ay tutuklu kaldıktan sonra hükümetin sınır dışı etme kararı vermesine rağmen Yüksek Göçmen Mahkemesi'nin sınır dışı edilmesinin risk oluşturacağı kararı vermesinden sonra serbest bırakıldı. Aşırı İslamcıları izleyen Doku internet sitesi ve Expressen gazetesinin yaptıkları ortak bir araştırma, El Nadi'nin okul işletmesinden elde ettiği milyonlarca kronu Malta ve Suudi Arabistan'a gönderdiğini gösterdi.

DEVLETTEN 275 MİLYON KRON YARDIM ALDI

Bilim Okulu kurulduğundan beri İsveç devletinden 275 milyon kron ekonomik yardım aldı. Milyonlarca kronu kendisiyle bağıntılı bulunan şirket ve kişilerin hesaplarına aktardı. 2015 yılında Suudi Arabistan'daki bir banka hesabına 600 bin, 2017 yılında 350 bin kron para aktardı. Bu yıllar içinde Almanya'daki bir banka hesabına da 1 milyon kron yolladı.

MALTA'DAKİ ŞİRKETİNE 4,2 MİLYON KRON GÖNDERDİ

Bu yılın şubat ayında 4,2 milyon kronu Malta'da kurduğu ve genel müdürlüğünü yaptığı Gbg Konstruktion adlı şirkete yolladı. Kendisine yakınlığıyla bilinen şirketlerden bazıları da Malta'ya para gönderdi. El Nadi'nin avukatı Lars-Erik Olsson, paraların bankalar tarafından transfer edildiğini ve her şeyin kitabına uygun olarak yapıldığını söyledi. Gazetecilerin halktan kesilen vergilerle okula yapılan desteğin yurt dışına aktarılmasını nasıl karşıladığı sorusuna, “Paraların kârdan geldiğini sanıyorum. Çalışmalardan elde edilen gelir” yanıtını verdi.

EL NADİ'NİN TÜM HESABLARI DONDURULDU

İsveç, okul ve El Nadi'nin kurdurduğu tüm şirketlerin İsveç ve yurt dışındaki hesaplarını dondurdu. Ancak Bilim okulu adını Safir Okulu'na çevirerek bir başka şirkete sattı. Bu arada Eitim Müfettişliği'nin yaptığı araştırma El Nadi'nin okulu satarken sattığı şirketle bir anlaşma yaptığını gösterdi. 29 Mayıs'ta yapılan sözleşmeye göre şirket El Nadi’nin Kunskapsmakten AB şirketine 2028 yılına kadar her ay öğrenci başına 500 kron bir başka değişle 250 bin kron ödeme yapacaktı. Devralan şirketin sahibi El Nadi ile yaptığı sözleşme hakkında açıklama yapmayacağını söyledi. 13 Eylül'de El Nadi'nin şirketi yıllık kongresini yaptı. El Nadi yönetiminden ayrıldı ama yerine iki yakın akrabası yönetim kuruluna girdi.

ORTADAN KALBOLDU

El Nadi, bir yakını aracılığıyla gazetecilerin konu hakkındaki sorularını cevaplamayı kabul etti. Ancak hazırlık yaptığını gerekçe göstererek henüz gazetecilerle görüşmedi. El Nadi'nin haftada birkaç gün polise gitmesi ve bildirimde bulunması gerekirken bunları yapmadığı ve her zaman uğradığı camiye de uğramadığı belirlendi.

ÖNCEKİ HABER

Kültür ve Turizm Bakanlığı, kaçırılan tarihi eserlerin sayısını bilmiyor

SONRAKİ HABER

Kitap fuarına ilgi düştü: Alım gücü, giriş ücreti, kitap fiyatları...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...