Niğde'nin Ulukışla ilçesinde yol kontrolü yapan güvenlik güçlerine ateş ederek 1 polis memuru ile 1 astsubayı şehit edip, gasp ettikleri kamyon şoförünü öldüren IŞİD terör örgütü üyesi Alman vatandaşı Benjamin Xu, İsviçre vatandaşı Çendrim Ramadani ile Makedonyalı Muhammed Zakiri'nin de aralarında bulunduğu 4'ü tutuklu, 2'si firari 11 sanığın yargılandığı davanın 4’üncü duruşması yeniden ertelendi. 

Niğde Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşma saat 09.30’da başladı. Mahkemede Ankara Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan zanlılara tercüman hazır bulundurulmadığı ve SEGBİS sisteminin çalışmaması üzerine duruşmayı 20 Ocak Çarşamba günü saat 09.00’a erteledi.

Duruşmaya katılan Şehit Polis Adem Çoban’ın babası Mevlüt Çoban ve ağabeyi Ramazan Çoban, Türk adaletine güvendiklerini ve adaletin buradan çıkacağına inandığını söyledi. Şehit ağabeyi Ramazan Çoban, duruşma sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, “Sanıkların net görülmediğinden dolayı sıkıntı var. Daha önceki duruşmalarda gözüküyordu ama Ankara’daki sanıklar şimdi hiç göremedik. Tercüman bulamamışlar, aylar öncesinden belli olan mahkeme gününde tercüman bulunamamış. Ben buraya adalet için geliyorum, adaletin de buradan çıkacağına inanıyorum” dedi.

Baba Mevlüt Çoban da her duruşmada hakimin değiştiğini söyleyerek, sanıkların mahkemede bulunmasını istedi.
Şehit Jandarma Astsubay Üstçavuş Adil Kozanoğlu’nun babası Duran Kozanoğlu ise, “Zanlıları mahkemeye getirin diyoruz ama getirmiyorlar. Güvenlik açısından dolayı getirmiyorlarmış, ne varsa güvenliğinde” dedi.

Kamyon Şoförü Turan Yaşar’ın ailesinin avukatı Ali Çil, SEGBİS sisteminin CMK ruhuna aykırı olduğunu dile getirerek gazetecilere açıklamada bulundu.

Avukat Çil, “Bugün fazla bir sürpriz çıkmadı. Olağan şekilde devam ediyor. SEGBİS üzerinden bağlantı kuruyorduk. Bu bağlantıda koptu bugün. Sanıklar kayıp. Yine 3 ay atıldı. Her zaman itirazımızı dile getiriyoruz. 1 ay 1 ay gitmesi gerekiyordu duruşmanın çünkü tutuklular var. CMK’ya göre 1 ay olması gerekiyor. Hep 4 ay atılıyordu. İtiraz edilince 3 aya düştü. Eğer 5 yıl içerisinde bu dava bitmezse sanıkların devamı dilekçe ile dışarı çıkacak. Buradaki esas tehlike bu. İlave bir şey yok eski durum devam ediyor. Buradaki en temel sorun. Yargıtay dahil 5 yıl içerisinde bitmesi gerekiyor. Aksi takdirde tüm sanıklar beraat edecek. SEGBİS sistemine ben bu tür davalarda karşıyım. Çünkü mahkeme ve sanık hiçbir araya gelmedi. Dava bitene kadar da bir araya gelmeyecek. En basit hakaret davasında bile sanık zorla getiriliyor. Burada 17 tane yaralı 3 tane ölü var fakat sanıklara mahkemeye getiremedik. SEGBİS CMK ruhuna aykırı. Sanıkların mahkemeye mutlaka gelmesi gerekiyor. Hakimle sanık göz göze gelecek. Mağdur yakınlarıyla sanık göz göze gelecek. Herkesle göz göze gelecek. Bunlara belki sorulacak sorular ama maalesef böyle bir davada hiç kimseyi bugüne kadar bir araya getiremedik” dedi.
Ankara Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan ve 'Anayasayı ihlal, 6136 sayılı yasaya muhalefet, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme, yakalanmamak amacıyla kasten öldürme, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs, nitelikli yağma' suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istenen tutuklu Benyamin Xu, Çendrim Ramadani, Muhammed Zakiri ile Azeri Fuad Mövsümov, Niğde Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmalara getirilmemiş SEGBİS ile mahkemeye katılmışlardı.
Davanın diğer sanıkları olan ve Reyhanlı'da 52 kişinin yaşamını yitirdiği patlamayla ilgili de haklarında yakalama kararı bulunan Heysem Topalca ile İsmayılov Qosqar'ın da yargılandığı duruşmaya örgüte yardım etmekten suçlanan tutuksuz Türk uyruklu M.A., K.Ö., H.Y., K.Y. ve A.Y. de gelmedi. Taksi şoförü K.Ö., H.Y., M.Ö. ve Fuad Mövsümov SEGBİS ile duruşmaya bağlanarak savunma yapmıştı.

Türkiye'deki somut IŞİD eylemi olarak bilinen saldırı, Niğde'nin Ulukışla ilçesinde 20 Mart 2014'te meydana geldi. K.Ö.'nün yönetimindeki taksi ile İstanbul'a gitmek üzere Hatay'dan yolan çıkan Benyamin Xu, Çendrim Ramadani ile Muhammed Zakiri, Ulukışla-Adana Otoyolu'nun Gedeli viyadüğündeki rutin yol kontrolünde taksiyi durdurmak isteyen güvenlik güçlerine uzun namlulu silahlarla ateş açarak Jandarma Astsubay Üstçavuş Adil Kozanoğlu ile polis memuru Adem Çoban'ı şehit edip, gasp ettikleri kamyonun şoförü Turan Yaşar'ı da öldürerek kaçtı. Çatışmada yaralan ve tedavi için Eminlik köyündeki 3 Nolu Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu'na giden teröristlerden 2'si burada, diğeri de bir gün sonra Köşkönü köyünde yakalandı.

Kamera: Fatih
 ÖZATA

Editör: TE Bilişim