Dolar

32,4766

Euro

34,9344

Altın

2.435,17

Bist

9.716,77

IŞİD bitti, ABD'nin silah sevkiyatı ise sürüyor

ABD'nin PYD'ye 19 Kasım'da ulaştırdığı son silah sevkiyatını 65 araçlık bir konvoy gerçekleştirdi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-21 09:15:50

IŞİD bitti, ABD'nin silah sevkiyatı ise sürüyor

ABD'nin, Eylül 2014'te Ayn-el Arab (Kobani) süreci ile başlayan PKK'nın Suriye uzantısı PYD'ye yönelik silah, cephane ve zırhlı sevkiyatı sürüyor. IŞİD'e karşı Washington tarafından donatılan PYD'ye yönelik yardımın IŞDİ'in bölgeden çıkmasının ardından kesileceği belirtilse de böyle olmadı...

HASEKE'DE GÖVDE GÖSTERİSİ

Yeni Şafak'ın haberine göre 14 Kasım'da PKK'ya 73 araçlık teslimat yapan ABD'nin, yeni silah, cephane ve zırhlı araç yüklü TIR kafilesi 19 Kasım'da Haseke'ye ulaştı. Son sevkiyat kapsamında 65 araçlık ABD destek konvoyu PKK'ya teslim edildi. PKK, son sevkiyatla aldığı silah ve zırhlılarla Haseke'de gövde gösterisi yaptı.

IŞİD'LİLER KAÇTI

Bu arada Irak'ta IŞİD'in kontrol ettiği son noktalar olan Ramadi'ye bağlı El Kaim, Rava ve Ana bölgeleri ordu birlikleri tarafından ele geçirildi. Suriye'de ise El Bukemal, IŞİD'in işgalinde olan son yerleşim birimi olma özelliği taşıyorken Suriye ordusunun kontrolüne geçti. IŞİD mensupları Suriye'de Humus-Badiye Çölü ile Irak'ta Anbar sahra bölgelerine kaçtı.

ABD'YE SIĞINDILAR

Deyrizor cephesinde rejimin ele geçirdiği El Bukemal sınır hattından 250 IŞİD'li Fırat'ın doğusuna geçti. PYD'liler ve müttefiki ABD üslerinin yer aldığı El Hüseyniye bölgesine geçen 250 IŞİD'linin ABD tarafından teslim alındığı bildirdi.

RAKKA TAHLİYESİ

PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) geçtiğimiz günlerde bölgedeki IŞİD'lilerle anlaşmış ve çatışmasızlık ilan etmişti. Bu süre zarfında da IŞİD mensuplarının şehirden çıkmasına izin verilmiş, hatta kamyon ve otobüslerle tahliyesi gerçekleştirilmişti. Bu tahliyeler sırasında PYD unsurları ise refakatçi olmuştu.

PENTAGON'DAN CEVAP

ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) Sözcü Eric Pahon, PYD'nin Rakka'yı terk etmeleri için IŞİD ile gizli anlaşma yapmasını "yerel bir soruna bulunan yerel bir çözüm" olarak tanımladı.

KOALİSYON'DAN ÜST DÜZEY BİR İSİM ANLAŞMAYI GÖZLEMLEDİ

Koalisyondan üst düzey bir yetkilinin anlaşmayı gözlemlediğine de değinen Pahon koalisyonun bu anlaşmanın aktif bir tarafı olmadığını savundu. Sözcü, kentten ayrılan tüm sivillerin taramadan geçirildiğini, aralarında yabancı savaşçıların bulunduğu IŞİD'lilerin tutuklandığını ifade etti.

"TÜRKİYE'YE KARŞI PYD'Yİ SAVUNURUZ

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay Ryan Dillon, Twitter hesabından konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Dillon mesajında, "Bu bir sır değil. Koalisyon 10 ve 14 Ekim'de basın açıklamaları yaptı, BBC Radyo dahil birçok haber kuruluşu ile konuştu. Bu yerel bir soruna yerel bir çözümdü. Koalisyon tamamen katılmasa da ortaklarımızın kararına saygı duyduk" ifadelerini kullandı.

Konferans sırasında basın mensupları Albay Dillon'a, Türk güvenlik güçlerinin Afrin'deki PKK/YPG güçlerini vurduğuna ilişkin iddiaları sordu. Dillon, teorik olarak koalisyonun sahadaki ortaklarını IŞİD dışındaki saldırılara karşı koruma yükümlülüğü olduğunu söyledi.

ÜÇ ASKERİ ÜS KURDU

Rakka'nın doğusunda yer alan Tayyana, Süveydan, Şennam, Şuheyl, Havaic ve Şaniyye bölgelerinde 200'den fazla ABD askerinin olduğu ve Pentagon'un bölgede 3 askeri üs kurduğu gelen bilgiler arasında.

 

Haber Ara