İşe iade davasını kazanan Sibaş işçileri: İşe dönene kadar mücadeleye devam

Mahkeme kararı uygulanana kadar direnişlerini sürdüreceklerini ifade eden Sibaş işçileri, “Biz direnişi mahkemede kazanmak için değil iş başı yapmak için verdik” dedi.

21 Temmuz 2019 00:24
Paylaş

Elif SIRTHAN
Aydın

Aydın Söke’de sendikalaştıkları için işten atılan ve 206 gündür direnişte olan 51 Sibaş işçisinin açtığı davada mahkeme heyeti, sendikal tazminat ve işe iade kararı verdi. 5 Temmuz’da mahkemeyi kazandıklarını, emeklerinin karşılığını aldıklarını ve mutlu olduklarını ifade eden 28 yaşındaki iki çocuk annesi Meral Yıldız şöyle konuştu: “Tabii ki bu bir son değil, başlangıç. Yeni bir mücadelenin başlangıcı. Davaya itiraz edecekler mi bilmiyoruz. Bu süreçte direnişe devam ediyoruz. Biz hiçbir zaman para için direnmedik. Parayı aldığımız için de oradan ayrılmayacağız. Bizim istediğimiz tek şey işimize geri dönmek. İşe geri dönene kadar mücadeleye devam edeceğiz. 193 gün daha direnmeye hazırız. Ta ki zafere ulaşıncaya kadar. Suat Zeytinoğlu’na her seferinde aynı çağrıda bulunuyoruz. Biz işimizi geri istiyoruz. Biz fabrikasına zarar vermedik, ne malına ne iş yerine bir zararımız olmadı. Anayasal hakkımızı kullandık. Bu hakka saygı duysun. Sendikamız ve 80 arkadaşımızla beraber bizi işe geri alsın. Aksi takdirde geri adım atmamızı kesinlikle beklemesin. Umarım olmaz ama olur da itiraz ederse geleceğe yönelik mücadele planımız çok. Gerek ulusal gerek uluslararası yapabileceğimiz ne varsa yapmaya hazırız. Sendikamız da arkamızda. Kazanacağımıza inanıyoruz. Kazanana kadar mücadeleye devam.”

ŞİMDİ MAHKEME KARARI UYGULANMASI İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ

Sibaş direnişçilerinden Halime Ulutaş ise “Sibaş Gıda fabrikasında çalışırken insanca yaşamak ve insanca çalışmak için, Tekgıda-İş Sendikasına üye olduk ve bu yüzden işimizden olduk. 193 gündür Sibaş fabrikası önünde işimiz, onurumuz ve ekmeğimiz için direnişteyiz. 5 Temmuz’da işe iade davamız vardı ve bu dava kazanımla sonuçlandı. Sendikal tazminat ve işe iade kararı verildi. Fakat işverenin 2 hafta içinde itiraz etme hakkı var. İtiraz etmeyip sendikal tazminatı ödeyip bizleri işe almayabilir. Biz Sibaş direnişçileri işe iade edilene kadar bu eylemi sonlandırmayacağız. Sibaş yurt dışına ihracat yaptığı için yurt dışından baskılar uygulayacağız. Eylemlerimizi çesitlendirip daha çok ses getireceğiz. 190 gün mahkemeleri kazanmak için mücadele verdik. Şimdi bir o kadar belki de daha fazla gün mahkeme kararı uygulansın diye mücadele vereceğiz. Biz bu yola vazgeçmek için değil kazanıp hakkımız olanı almak için çıktık. Bizler yani işçi sınıfı bugüne kadar patronlar için çalıştık onları zengin ettik ve çocuklarımız bizimle aynı kaderi yaşamasın diye hiç durmadan azimle inatla mücadele edeceğiz. Sendikamızın bizim arkamızda olması bizim kararlılığımız ve gönlü emekten yana olup bize destek veren herkesin bu kazanımda payı var. Bu güne kadar bizi sosyal medya üzerinden destekleyen, çadırımıza ziyarete gelen sivil toplum örgütlerine, bireysel olarak gelen dostlara, gazetelerinde, haber sitelerinde bize yer veren, bizleri programlarına çıkaran herkese ve sendikamıza canı gönülden teşekkür ediyoruz. Ayrıca direnişte olan herkesin, direnişlerinin kazanımla sonuçlanıp bizimle aynı duyguları yaşamalarını diliyoruz” diye konuştu.

SENDİKAYA ÜYE OLDUK DİYE İŞTEN ATILACAĞIMIZ AKLIMA GELMEZDİ

2018 yılının ocak ayında, sendikaya üye olduğu için işten atıldığını hatırlatan 30 yaşında ve iki çocuk annesi Elif Akçanerik de şöyle konuştu: “Gerçi birçok Evrensel okuru bizi biliyor ve tanıyordur artık. Her zaman söylemişimdir; ben Sibaş’ta çalışırken sendikaları hep işçi sınıfının haklarının savunulması diye biliyordum ama bizim bir gün sendikaya üye olduk diye işten atılacağımız aklıma gelmezdi. Bizler nankör değiliz, bizler hain değiliz, bizler emekçiyiz, anayız. Hak etmedik hem de hiç hak etmedik, kış gününde işsiz kalmayı. Çalmadık çırpmadık, alın teri döktük. Şimdi bir yılı aşkın zamandır süren mahkemelerimizi kazandık. Keşke işverenimiz bizi bir kere dinleseydi, sendikamızı kabul etseydi, mahkeme yoluna başvurmasaydık. Şimdi mahkeme kararlarının uygulanmasını bekliyoruz, hepimiz hakkında hayırlısı olsun.”

“Mahkemeyi kazandık. Ama bizim için asıl olay şimdi başlıyor” diyen bir diğer Sibaş işçisi Dilan Yıldız şöyle devam etti: “Bir buçuk seneden beri aldığımız en güzel haber buydu, mutluyuz. Haberi aldığımız andaki duygularımızı kelimelerle ifade etmek mümkün değil. Ağlayan arkadaşlarımız oldu. Ama henüz bitmedi, işe iade edilene kadar mücadeleye devam etmeliyiz. Birbirimize daha fazla kenetlenmeliyiz. Herkesin desteğini bekliyoruz.”

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Cargill işçileri patronun işe iade kararına uymasını istedi

SONRAKİ HABER

Avrupa siyasetçileri demokrasiye karşı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa