131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

İŞÇİLERİN TAZMİNATLARI İLLER BANKASI’NDAN ÖDENECEK

5 Aralık 2019, Perşembe 06:29

     


Aliağa Belediyesi Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı Belediye Başkanı Serkan Acar yönetiminde gerçekleştirildi. Toplantıda, işlerinden çıkarılan veya emekli olan 281 personelin kıdem ve ihbar tazminatlarının İller Bankasından kredi olarak temin edilebilmesi oy birliğiyle kabul edildi.

Meclis salonunda yapılan toplantının gündeminde başkanlıktan gelen önergeler, komisyondan gelen raporlar ve gündem dışı önergeler yer aldı. Meclis üyelerinin oylamasına sunulan 24 madde tek tek görüşülerek oylandı. 5 Kasım 2019 tarihli meclis tutanaklarının okunup oylanması ile başlayan toplantı gündem maddelerinin oylanmasıyla devam etti. Başkanlıktan gelen önergeler bölümünde “Aşağı Şakran, Bozköy, Çakmaklı, Karaköy, Karakuzu, Samurlu, Uzunhasanlar, Kalabak, Yeni Şakran, Yüksekköy Muhtarlıklarına Belediye Meclisinin 03.03. 2015 tarih ve 108 sayılı kararı ile muhtarlık binası olarak kullanılmak üzere tahsis edilen yapıların tahsislerinin iptal edilmesi hususu imar ve plan bütçe komisyonlarına havale edildi.

“SAYIŞTAY, TAHSİSLERİN HUKUKA UYGUN OLMADIĞINI SÖYLEDİ”

Muhtarlık binalarının tahsisinin kaldırılması konusunda açıklama yapan Belediye Başkanı Serkan Acar, “Köy muhtarlıklarının tüzel kişilikleri kalktığı için, Sayıştay tüzel kişiliği olmayan muhtarlıklara yapılan tahsislerin hukuka uygun olmadığını söyledi. Bu noktada bunların derhal iptali noktasında telkini oldu. Lakin uygulamada herhangi bir değişiklik olmayacak. Zaten muhtarlıklarımız kullanmaya devam edecek sadece tahsis olmamış olacak.” ifadelerini kullandı. Başkanlıktan gelen önergeler kısmında, Türk Hava Kurumu Aliağa Şubesi’ne bedelsiz olarak tahsis edilen Siteler Mahallesi’nde bulunan eski muhtarlık binasının tahsisinin uygun görülmemesi sebebiyle iptal edilmesi hususu da imar ve plan bütçe komisyonlarına havale edildi. Başkanlıktan gelen önergelerin ardından komisyonlardan gelen raporlar görüşüldü.

İŞÇİLERİN ALACAKLARI İLLER BANKASI’NDAN KREDİ OLARAK TEMİN EDİLECEK

Komisyondan gelen raporlar arasında yer alan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığınca 05.10.2016 tarihinde onaylanan, Çaltılıdere Mahallesi, Kuzey Kesiminde 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu doğrultusunda hazırlanan “Çaltılıdere Mahallesi Kuzey Kesimi 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı İlave ve Revizyonu”nun onaylanması talebinin oy birliği ile Komisyon gündeminde bırakıldığına ilişkin İmar Komisyonu Raporu komisyondan geldiği şekliyle oy birliğiyle kabul edildi. Komisyonlardan gelen raporların görüşüldüğü kısımda Belediye ya da belediyeye bağlı ortaklığı olan şirketlerde çalışıp iş akitleri fesih edilen veya emekli olan 281 personelin kıdem ve ihbar tazminatlarının İller Bankasından kredi olarak temin edilebilmesi için Belediye Başkanına borçlanma yetkisi verilmesi hususunun oybirliği ile kabul edildiğine ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu komisyondan geldiği şekliyle oy birliğiyle kabul edildi.

AŞAĞI ŞAKRAN’A İTFAİYE ALANI TAHSİSİ

Başkanlıktan gelen önergelerin ve komisyonlardan gelen raporların görüşülmesinin ardından gündem dışı önerge olarak gündeme alınan; İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Aşağışakran Mahallesi’nde 36 ada 1 numaralı ve 49 ada 1 numaralı taşınmazlardan herhangi birisinin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce itfaiye alanı olarak kullanılması amacıyla büyükşehir belediyesine tahsisini içeren madde İmar ve Plan, Bütçe Komisyonuna oy birliği ile havale edildi.

SEDAT SARI, “ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYACAĞIZ”

Daha sonra meclis toplantısının dilek ve temenniler kısmına geçildi. Burada İYİ Partili Sedat Sarı söz aldı. Sedat Sarı, “Hükümet Konağı’nın çaprazındaki köşede sürekli trafik kazaları meydana geliyor. Burası Büyükşehir Belediyesi’nin uhdesinde bir alan. Ancak Aliağa’nın da bir parçası. Bu sorunun çözülmesi noktasında bir hamle yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda Aliağa Belediyemizin bir girişim yapması ciddi anlamda önem arz etmektedir. Bir diğer konu berber esnafı ile alakalı. Berberlerin akşam kapanış saatlerinin biraz erken olduğu konusunda talepler geliyor. Vatandaş açısından da baktığımızda akşam dokuz kış uygulaması için erken bir saat. Bu anlamda sizin ve belediye encümenimizin bu yönlü bir karar vermesi fayda sağlayacak diye düşünüyorum. Bir başka konu ise, seçim öncesi tüm adaylarımız bir takım projeler ortaya koydu. Aliağa’nın faydasına olduğuna inandığımız projelerin yapım süreciyle alakalı bu hizmetlere kavuşmak noktasında bizlerin de katkı sunması gerektiğine inanıyoruz. Noksan kalınan noktada biz muhalefetteki meclis üyeleri olarak destek vermek isteriz. Bir tane örnek vermek gerekirse meslek hastalıkları hastanesi projesi var. İçeriğine baktığımızda doğrudan Aliağa Belediyesi’nin projesi değil. Bugüne kadar niye bir adım atılmadı. Bunu gündeme getirmek bu anlamda baktığımızda çok kıymetli değil. Ama kıymetli olan tarafı şu, Aliağa’nın yıllardır hayal ettiği, yıllardır ihtiyaç duyduğu bir hizmet. Muhtemelen bunun altında yatan bir sıkıntı bir sorun vardır. Bunu bir an önce aşma noktasında muhtemelen girişimleriniz vardır. Ama hala sonuç alınmadığına göre demek ki biraz daha fazla desteğe ihtiyaç var. Bir başka proje hipoterapi merkezi. Bu da Aliağa için olmazsa olmaz bir hizmet. Bunları çoğaltabiliriz saymakla. Biz her ne kadar mecliste muhalefet pozisyonunda olsak da Aliağa’ya kazandırılacak her hizmette elimizi taşın altına koyacağız.” İfadelerini kullandı.

SERKAN ACAR, “MESLEK HASTALIKLARI HASTANESİ İLE İLGİLİ GÜZEL GELİŞMELER BEKLİYORUZ”

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Sedat Sarı’ya teşekkür ederek, “Trafikle ilgili düzenleme, esnafın çalışma saatleri konusunda bir düzenleme yapacağız hep birlikte. Devlet yatırımı olan Dokuz Eylül Üniversitesi Meslek Hastalıkları Hastanesi’nin de Cumhurbaşkanlığı yatırım planlamasına dahil edilmesi konusunda çalışmalar devam ediyor. Meslek hastalıkları hastanesi konusunda önümüzdeki günlerde güzel gelişmeler bekliyoruz. Tüm bu gelişmelerin yakından takipçisi olmaya devam edeceğiz. Aliağa’ya ne kadar yatırım yaptırtabiliriz bunun derdindeyiz. Tüm İzmir milletvekillerinin mutlak suretle bir gayreti vardır fakat özellikle bütçe görüşmelerinde Aliağa’nın sorunlarını ve isteklerini dile getiren İzmir Milletvekilimiz Tamer Osmanağaoğlu’na da teşekkür ediyorum.” İfadelerini kullandı.

OĞUZHAN ÖZŞAHİN, “HERKESİN ÖDEDİĞİ PARALARI GERİ ALMASI GEREKİYOR”

Acar’ın ardından CHP’li Meclis Üyesi Oğuzhan Özşahin söz aldı. Özşahin, “Bir önceki mecliste sormuş olduğumuz Ağapark ile ilgili sorular vardı. Ağapark girişinde alınan kartlar ve içlerine yüklenen bakiyelerin geri alışlarıyla ilgili sorun yaşandığını, insanların kartları içerisinde bakiye kaldığını, bunu almakta sorun yaşandığını size aktarmıştık. Geçen süre içerisinde herhangi bir yol alınamadığını ben Aliağalılardan duyuyorum. Birkaç bürokratınızla konuyu görüştüm. Bir çözüme ulaşamadım. Sözlü olarak süresinin geçtiğini ve bu paraların geri ödenmeyeceğini söylediler. Bu bir bonus değil. Herkesin ödediği paraları geri alması gerekiyor.” dedi.

“BOZKURT VE GÜLİBRAHİMOĞLU’NDAN TALİMAT ALMAYIN”

Daha önce haklarında soru önergesi verdikleri Süleyman Bozkurt ve Murat Gülibrahimoğlu konusuna da değinen CHP’li Oğuzhan Özşahin, “Süleyman Bozkurt ve Murat Gülibrahimoğlu’nun Aliağa Belediyesi’nde çalışıp çalışmadıklarını, çalışıyorlarsa hangi görevde bulunduklarını sormuştuk. Yazılı olarak, ‘Bahse konu isimlerin Aliağa Belediyesi’nde herhangi bir görev ve sorumluluğu bulunmamaktadır’ diye bir cevap almışız. Biz bu kişilerle ilgili duyumları kamuoyundan, kendi tespitlerimiz ve belediye çalışanlarından almıştık. Bu cevabı tüm belediye çalışanları ve meclis üyesi arkadaşlarımız da duysun. Bu kişilerin Aliağa Belediyesi’nde herhangi bir görevi yoktur. Lütfen kendilerinden görev ve talimat almayın.” ifadelerini kullandı.

MUSA ÖZCAN, “HAKAN ŞİMŞEK AYNI TİTİZLİĞİ BURADA DA GÖSTEREBİLSEYDİ”

Toplantının dilek ve temenniler kısmında CHP’li Musa Özcan da söz aldı. Özcan, “ Hakan Şimşek arkadaşımın İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisinde takdir ettiğim bir konuşması oldu. Buraya da örnek olmasını diliyorum. 2 Temmuz’da 59 arsa satılırken aynı titizliği burada da gösterebilseydi.” İfadelerini kullandı. Ardından Hakan Şimşek söz, Hükümet Caddesi’ndeki sinyalizasyon sistemi ve diğer yapımı beklenen yatırımlar ile ilgili meclis üyelerini bilgilendirdi.

ACAR, ‘CAMİ SATILDI’ İDDİASINA AÇIKLIK GETİRDİ

Ardından Serkan Acar satıldığı iddia edilen 59 arsa konusuna açıklık getirdi. Başkan Acar, “Cami kimindir? Biz cami yerini imara koyduğumuzda oraya bina yapılabilmesi için diyanete tahsis yaparız. Bir o arsayı derneğe dahi veremeyiz. Cami yapılmış. Diyanetin kullanımına verilmiş. Biz de dedik ki hazineye, burada bir görev karmaşası var. Birincisi, ben oraya bir tadilat yapamam, dokunamam, diyanetin yeri. İkincisi diyanet bir şey yaptığında geliyor bana soruyor, yer senin diyor. Ne ben ihale yapabiliyorum ne diyanet ihale yapabiliyor. Milli eğitimde de benzer sorunlar var. Biz de diyoruz ki hazineye, bunlar senin. Devletin tasarrufunda olan yerlerdir bunlar. Bunları biz size verelim. Bunu bir satış, bir ihale gibi düşünmeyin. Devlete de dedik ki bir rayiç belirle hesaplaşalım. Biz zaten hazinenin ve devletin kurumlarının kullanımında olan bir yeri onlara teslim ettik. Olan sadece bu.” diye konuştu.

OĞUZHAN ÖZŞAHİN, “ALİAĞA CAZİP BİR YER HALİNE GELMİŞ Kİ BURAYA YERLEŞMİŞSİNİZ”

Bunun üzerine CHP’li Meclis Üyesi Orhan Ulaşzade söz alarak, “Sayın Başkan, Aliağa’da yıllardır hiçbir belediye başkanı bunu yapmayı düşünmemiş, sadece siz düşünmüşsünüz.” diye tepki gösterdi. Başkan Acar ise bunun üzerine, “Keşke zamanında sizin ve partinizden seçilmiş belediye başkanlarının da aklına bir şey gelseydi, Aliağa daha yaşanabilir bir yer olurdu.” dedi. Dilek ve temenniler kısmında Yeni Şakran’ın kanalizasyon sorunu da gündeme geldi. Konuyla alakalı çağrıda bulunan Acar, kanalizasyonunu yaptırabilmek için İZSU ile yıllardır mücadele ettiklerini vurguladı. CHP’li meclis üyelerine seslenerek bu konuda İZSU ile yapılan görüşmelerde yardım etmelerini istedi. Başkan Acar’ın, “Keşke zamanında sizin de aklınıza bir şey gelseydi” sözüne cevap veren Oğuzhan Özşahin, “Aliağa zamanında güzel yönetilmiş ve cazip bir yer haline gelmiş ki, siz gelip birkaç yıl önce buraya yerleşmişsiniz ve burada belediye başkanlığı yapıyorsunuz.” ifadelerini kullandı.

SEÇİL ADALET IŞIK, “İŞÇİLER TAZMİNATLARINI NE ZAMAN ALABİLECEK”

Serkan Acar’ın ardından CHP’li Meclis üyesi Seçil Adalet Işık söz aldı. Işık konuşmasında, “Tazminatları ödenecek işçiler arasında bir önceki dönem işten atılan birisi olarak benim de ismim var. Tüm meclis üyelerine, 8 ay gibi bir sürede işten çıkarılan arkadaşların haklarını verme yolunda mücadele verip katkı sundukları için teşekkür ediyorum. İşçi arkadaşlarımız ve ben tazminatlarımızı ne zaman alabileceğiz.” diye konuştu. Başkan Acar, Işık‘ın sorusunu şöyle yanıtladı; “İller Bankası bu konuda kayıtlarına bakarak hesaplarını yapıyor. Onaylarını alıyor. Akabinde de ödemelerini ilgili şahısların hesaplarına yapıyor. Bu süreç İller Bankasında. Ne kadar sürer bilmiyorum. Ödemeyi biz yapmıyoruz. İller Bankası ödemeyi direkt kişilerin hesaplarına yapıyor.” Aliağa Belediyesi’nin bir sonraki meclis toplantısı 7 Ocak Salı günü saat 18.00’de yapılacak.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler