22 Nisan 2018 23:14

İşçiler ve sendikacılar bir tavır almayacak mı?

İşçiler ve sendikacılar bir tavır almayacak mı?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

“Baskın seçim” için Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Olağan Genel Kurulu’nda patronlara hitap eden Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, en çok patronlardan çekindiğini, onların destek vermemesinin kendisini üzeceğini de ilan etti.

DEİK kongresinde, önce “yurt dışına para kaçıran” patronlara öfkeyle seslenip, “Bunları affetmeyeceğiz” diyen Erdoğan, “sözlerim herkese değil” diyerek, “yurt dışına yatırım için para çıkaranları” ayırmaya özen gösterdi.

Elbette seçimde kendisini destekleyen patronları, kabinede de görevlendirebileceğini söyleyerek Erdoğan, “tehdit” ve “sitemler”den sonra “havuç” göstermeyi ve havucu yemenin şartını da belirtmeden geçmedi.

Tabi Erdoğan daha önce başka patron toplantılarında oluğu gibi, “OHAL kaldırılsın” diyen patron ve patron örgütlerine de sitem etti: “İş adamlarımız çıkıp da ‘OHAL kalkması gerekir’ diyorsa bu bizi üzer!”

Patronların sitemden falan anlamadığını bildiği için de daha doğrudan ve bu konuya ilgili daha önce söylediklerine göre daha açıkça konuşan Cumhurbaşkanı; dolaylı biçimde direniş ve grev yapmaya tevessül eden işçileri de terörist kategorisine soktu.

16 yıllık iktidarında 6’sı OHAL döneminde olmak üzere 14 grevi yasaklayan AKP’nin Genel Başkanı Erdoğan, “Şöyle 20 yıl öncesine doğru gidin grevlerin olduğu o günleri hatırlıyor musunuz? Acaba bu kadar grev neden oluyordu...Ama o günden bugüne eğer bu OHAL olmamış olsaydı, bak işte kısa bir süre önce Bursa’da bu tür yollara tevessül etmek isteyenler oldu. Biz nereden istifade ettik? OHAL’den. Biz oradaki yatırımcılarımızın önünü kesmek isteyenlere neyle müdahale ettik? OHAL ile... Anında hemen oradaki grevi durdurduk!” diyerek OHAL’in aslında -en azından önemli bir yanıyla- işçilerin direniş ve grevlerine kolay müdahale edebilmek için sürdürüldüğünü apaçık söyledi.

Bu sefer bu kadarla da bırakmadı: “Allah aşkına OHAL’in terörle mücadele dışında kullanılması bugüne kadar kesinlikle olmuş mudur? Sadece PKK’yı, DEAŞ’ı ve bunun yanında FETÖ gibi terör örgütlerini engelliyor, başka bir şeyi değil.”

Oysa Cumhurbaşkanı daha bu sözleri söylemeden birkaç dakika önce OHAL’in işçilerin grev ve benzeri eylemlerine anında müdahale etmek için sürdürdüklerini söylemekteydi!

Cumhurbaşkanının birkaç dakika önce söyledikleri unutmayacak kadar ne dediğini farkında olacak bir şahsiyet olduğunu dikkate aldığımızda, onun işçi eylemlerini de “terör eylemi” kategorisinde gördüğü anlaşılmaktadır. Zaten grevlerin yasaklanma gerekçisi de “milli güvenliği tehdit” eden eylem olması değil miydi?

16 yıllık iktidarı boyunca 14 grevi yasaklayan AKP Hükümetleri, işçileri 14 kez, “milli güvenliği tehdit etmekle” suçlamıştı. Şimdi ise; işçilerin eylemlerini, “milli güvenliği tehdit eden “terör eylemleri”yle aynı kategoride olduğunu açıkça ilan etmiştir.

Erdoğan, işçi eylemleri için, onların hak mücadelesini nasıl gördüğünü açıkça, hem de patronların karşısında ilan etmiştir. Ama bunu böyle söyledi diye Erdoğan’a söylenecek bir şey yoktur. Tersine o bir sermaye hükümeti olan AKP Hükümeti’nin ve artık has bir zenginler partisi haline gelen AKP’nin tutumunun sözcüsü olarak bunları söylemektedir. Çünkü bu partisinin tutumudur. Ama, başta bugüne kadar grev kararı almış olan, çeşitli eylemlere girişmiş olan işçiler olmak üzere tüm işçiler; bu grev kararlarının alınmasında işçilerle birlik olan sendika yöneticileri, Erdoğan ve AKP’sinin bu tutumları karşısında bir işçi tutumu ortaya koyabilecek midir; asıl sorun budur.

Daha somut soralım: geçmişte “Yok canım AKP emekten, yoksullardan, ezilenlerden yana bir partidir” diyerek  AKP’ye oy veren işçiler ve sendikacılar; “Şu şu nedenlerle AKP-MHP ittifakına ve Erdoğan’a oy vermeyeceğiz” diyebilecek midir?

Sorun budur.

Bugün işçiler ve sendikacılar böyle bir tutum almayı gündemlerine almak durumundadırlar.

İşçilerin hak mücadelesini, patronlar karşısında terör eylemi kategorisinde eylem olduğunu söyleyen ve işçi eylemlerini yasakladığı için övünen bir Erdoğan ve Hükümetine daha geriden bir yanıt vermek ne hak mücadelesi içindeki işçilere ne de kendisine sendika diyen örgütlere yakışmaz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...