"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İşadamlarının gündemi

Faruk ÇAKIR
28 Mart 2017, Salı
Gündemdeki tartışmaların esas meseleler olmadığı, çoğu zaman havanda su dövüldüğü işin ehli olanlarca dile getiriliyor. Maddî ve mânevî imkânlar, temel dertleri çözmek yerine hayalî dertlerle mücadele verilince ortaya büyük bir emek ve zaman israfı çıkıyor.

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecek de buna dikkat çekmiş ve idarecileri bir an önce gerçek gündemle, gerçek dertlerle meşgul olmaya çağırmış. 12 Ocak’ta Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) 18’inci dönem başkanlığına seçilen ve aynı zamanda Index Grubu’nun kurucusu olan işadamı Bilecik, “Bizler olağan ve yapıcı gündemi özlüyoruz. Moral, motivasyon ve sabah gerçekten de güne iyi haberle başlamaya ihtiyacımız var. Ben buradan itidal çağrısı yapmayı görev biliyorum” şeklinde konuşmuş.

Muhtemelen diğer işadamları da aynı sıkıntıyı yaşıyor. Yapıcı ve olağan gündem özlendiğine göre şu andaki gündemin sun’i ve hayali olduğu akla gelir. Kim, sabah uyandığında iyi haberler duymak istemez? İtidal çağrısı da yapıldığına göre mevcut icraatların heyecanla ve hislerle hareket edilerek yürütüldüğü hükmüne varılabilir.

16 Nisan’da yapılacak referandum da işadamlarını yakından ilgilendiriyor. Referandum sonrasında yapılacaklar daha da önemli. TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, referandum sonrası arzuladıkları tabloyu şöyle resmetmiş: “17 Nisan itibarıyla erken seçimi konuştuğumuz bir ortam asla olmamalı. Bizim artık nefeslenmemiz gerekir. Bizler olağan ve yapıcı gündemi özlüyoruz. Siyasi liderlerimizin kutuplaştırma meselesini âcil bırakması lâzım. 80 milyon nüfusuyla dünyaya açık, AB standartlarında, Asyalı dinamizme sahip, demokratik bir Türkiye, bizi ülkeler liginde çok üst sıralara çıkaracaktır, bunu rahatlıkla yapabiliriz.” (Konuşan: Elif Ergu, Hürriyet, 25 Mart 2017)

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik’in dikkat çektiği başka önemli noktalar da olmuş:

*(Özgürlükler) Pozitif yatırım ortamının, daha güçlü ekonominin de temelidir. Tartışmaların uzlaşma zeminine oturması lâzım.

*Referandum kuşkusuz çok önemli, sistem değişikliğinden bahsediyoruz ancak bu dünyanın ne başı ne sonu. Referandum oldu bitti, 17 Nisan’a geldik, iş insanları, ev hanımları, gençler, toplumun her kesimi bir önceki gündeki sorunlarıyla diğer güne geçecekler.

*Herkes birbirinin düşüncelerine saygılı olmalı. Referandum her şeyi sona erdiren ya da baştan başlatan bir süreç değil. Ben buradan itidal çağrısı yapmayı görev biliyorum.

*Milli menfaatlerimiz dünya rekabet koşullarında hukuk, demokrasi ve özgürlükler toplumu olarak güçlü olabileceğimizi gösteriyor. Bunlara odaklanalım.

*Küresel güç tarafında AB süreci ilerlemeli, o çemberin bir parçası olmalıyız, Avrupa’nın bir parçası olarak Avrasya’nın da merkezi olmalıyız. (...) OHAL olduğu sürece dışarıdan bakanlar burada ne olduğunu anlamayabilirler. OHAL’i sonlandırmak algıyı değiştirecektir.

*(Yapısal reformlar derken ne yapılmalı?) 10’uncu ‘5 Yıllık Kalkınma Plânı’ var. Bu plânı önümüze koysak başka şeyi konuşmaya gerek yok. Orada Ar-Ge, inovasyon, eğitimin niteliğinin arttırılması var, işgücü piyasalarına esneklik kazandırılması var. Enflasyonda 138 ülke arasında 121’inciyiz. Enflasyon, dolarizasyon ve kur riski sorunlarını da çözemeyiz.

TÜSİAD Başkanı Bilecik’in özetlemeye çalıştığımız tesbitleri asıl gündemin hak, hukuk ve adalet olması gerektiğini hatırlatıyor. Hepimizin menfaati bu noktalardaki eksikliklerin giderilmesinde. Yanlışı görelim ve düzeltelim.

Okunma Sayısı: 1963
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı