Şimşek, 'bankalara yaptırım' iddialarını yalanladı

Başbakan Yardımcısı Şimşek, ABD'nin Türk bankalarına yaptırıma gideceği haberlerinin yalan olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Geçtiğimiz günlerde piyasanın gündemine oturan ve kurun dalgalanmasına neden olan 'Türk bankalarına yaptırım' iddiasına en yetkili isimden de yalanlama geldi. TSPB tarafından düzenlenen Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi'nde konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ABD'nin Türk bankalarına yaptırıma gideceği haberlerinin doğru olmadığını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Türkiye’de birden fazla bankaya yaptırım gelebileceği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti ve "Bir tek, bir Türk bankası hakkında sorular yöneltilmiş durumda ama bunun dışında hiç bir şekilde Türk bankacılık sektörüne yönelik bir süreç yok" dedi.

Bazı Türk bankalarının İran’a yönelik yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle ABD’den para cezası geleceği öne sürülmüştü. İddialarla ilgili aynı gün BDDK'dan yalanlama gelmişti.

"Sıkıntılı dönemin sonundayız"

Şimşek, konuşmasında "Spekülasyonlar Türkiye'de döviz kurunu vurdu. Türkiye'ye güvenin. Terörle mücadele anlamında ciddi bir çalışma var. Türkiye şoklara karşı büyük direnç göstermiş büyüyor. Yakın coğrafyanın bizi aşağı çekmesi azalıyor. Türkiye hızla normalleşiyor. Türkiye reformlarla direncini artıracak. Sıkıntılı dönemin sonlarındayız. Uzun vadede negatif senaryolar çizmek zor. Türkiye lehine pozitif senaryolar var" ifadelerine yer verdi.

"İlk çeyrekte önemli reform paketi açıklayacağız"

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) tarafından düzenlenen Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi'nin ikinci ve son gününe konuşmacı olarak katıldı.

Şimşek, burada yaptığı konuşmada, yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik geçen yıl önemli tedbirler aldıklarını, bu konuda yeni bir adım daha atacaklarını söyledi.

Şimşek, "2018'in ilk çeyreğinde çok kapsamlı bir reform paketiyle iş ortamını iyileştirecek önemli adım atacağız" dedi.

"Türkiye'nin dışarıdaki algısıyla gerçekliği arasında büyük fark var" diyen Şimşek, terör tehdidi azaldıkça normalleşme sürecinin başladığını, yatırımcı ilgilisini artacağını kaydetti.