23 Ocak 2021 14:17

İş cinayetlerinde sorumluluk işçinin ve iş güvenliği uzmanınınmış!

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü ve İstanbul Sanayi Odasının gerçekleştirdiği online panelde, iş kazaları ve iş cinayetlerinde işveren dışında herkes sorumluluk sahibi olarak gösterildi.

isggmd adlı YouTube kanalında yayımlanan 'YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ AÇISINDAN CEZAİ VE HUKUKİ SORUMLULUKLAR PANELİ' adlı videodan alınmıştır

Paylaş

Yargıtay kararları ışığında iş sağlığı ve güvenliği açısından cezai ve hukuki sorumluluklar paneli çevrimiçi (uzaktan) olarak İş Sağlığı Ve Güvenliği Genel Müdürlüğü ve İstanbul Sanayi Odası tarafından gerçekleştirildi. Yargıtay üyesi hâkimlerin ve akademisyenlerin çeşitli konu başlıkları ile değerlendirmeler yaptığı panele online olarak üç bine yakın kişi katıldı. Katılımcıların ve soruların çoğunluğunun iş güvenliği uzmanlarından gelmesi dikkat çekti.

İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, meslek liselerine önem verdiklerini belirterek “gelecek meslek liselerinde” sözüyle İSO olarak bir proje yürüttüklerini ifade etti. Bahçıvan, "Ailelerin öğrencilerini gönderirken meslek liselerine yeniden öncelik vermelerini istiyoruz" diyerek açılış konuşmasını yaptı.  

İŞ KAZALARININ YÜZDE 90'I İŞÇİ HATASIYMIŞ

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, “Kovid salgınında dünyada 2 milyon 100 bin insan hayatını kaybetti. 2 milyon 780 bin insan da iş kazaları ve meslek hastalıklarında hayatını kaybetmekte. Her yıl aslında dünyada 'İşçi Sağlığı Güvenliği (İSG) Pandemisi' yaşanmakta. İSG, hem işverenin hem de çalışanın hayatta kalması için çok önemli” diyerek sözlerine başladı.

İş kazalarının %90’ının kişisel ihmallerden kaynaklandığını iddia eden Uzunkaya, kaza sebeplerinin çalışanların kendilerine verilen eğitimlere, bilgilendirmelere, tedbirlere uymamasından kaynaklandığını, kişisel koruyucu donanımların hakkıyla kullanılmadığını öne sürdü. Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği kanununun yürürlüğe girmesinden sonra iş kazalarının %41 azaldığını söyleyen Uzunkaya, kanunun uygulanmasının çok önemli olduğunu söyledi.Uzunkaya, işverenlerin ve iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinin yargısız infaza uğradığı iddialarını dillendirdi.

"TESPİT VE ÖNERİ DEFTERİNE YAZMAZSA SORUMLU İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI"

Yargıtay 12. Ceza Dairesi Üyesi Sinan Sezer, iş kazalarında cezai sorumluluk üzerine sunum yaparken iş kazalarının taksirli suç olduğunu belirtti. Sezer, yaralanmalı iş kazalarının şikayete tabi olduğunu, cezai yönünün şikayet olmazsa kapandığını söyleyerek sözlerine başladı. Ölümlü iş kazalarında ise uzlaştırmanın mümkün olmayacağını söyleyen Sezer, "İş güvenliği uzmanları (İGU) iş sağlığı ve güvenliği tespit ve öneri defterine yazdıklarında bildirmiş oluyor. Yazmazlarsa bütün sorumluluk iş güvenliği uzmanlarındadır" diyerek işverenleri akladı.

"İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARI NEDEN AŞILANMIYOR?" SORUSUNA CEVAP YOK

Panelden sonra geçilen soru-cevap bölümünde sorular genelde iş güvenliği uzmanları ve işveren vekilleri tarafından ceza yargılamalarındaki uygulamalaralarla ilgili olarak yöneltildi. Panelde İSG genel müdürüne birçok defa yazılı olarak yöneltilen “İş yerlerinde Kovid-19 ile ilgili alınması gereken önlemlerin denetlenmesi ve gözetlenmesi cumhurbaşkanlığı tarafından iş güvenliği uzmanlarına verilmişken ne için aşı için öncelik gruba alınmadı?​” sorusu cevaplanmadı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Güvenlik görevlisi kulübede ölü bulundu

SONRAKİ HABER

Türkiye'de son 24 saatte 144 kişi Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...