Dolar

32,4995

Euro

34,8256

Altın

2.489,79

Bist

9.548,58

İran'da ekonomik suçlar için özel mahkemeler geliyor

Hamaney, yargının başı Sadegh Larijani’den gelen ekonomik suçlar işleyen insanları yargılamak için özel mahkemeler kurulması talebini onayladı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-08-13 09:53:59

İran'da ekonomik suçlar için özel mahkemeler geliyor

AFP'nin haberine göre, İran yargısı tarafından dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in de onayıyla son haftalarda yolsuzlukları bastırma operasyonları kapsamında 67 kişinin gözaltına alındığı duyuruldu. 100'den fazla hükümet çalışanının da ülkeyi terk etmekten men edildiğini bildirdi.

Ejeje, “Düşmanımız Amerika halkımıza baskı uygulamaya karar verdi ve ekonomimize de baskıya almak eğiliminde ancak hiç faydası yok” ifadelerini kullandı. “Bu durumdan faydalanmak isteyen, temel ihtiyaç maddelerini yığan, insanlar üstünde yığma ve yağma ile baskıyı arttırmak isteyen kişiler var” diye ekledi.

EKONOMİK SUÇLAR İÇİN ÖZEL MAHKEME GELİYOR

Cumartesi günü ise dini lider Hamaney, yargının başı Sadegh Larijani'den gelen ekonomik suçlar işleyen insanları yargılamak için özel mahkemeler kurulması talebini onayladı.

Hamaney'in web sayfasından yayınlanan cevabında ise, “Amaç ekonomik yolsuzluklara bulaşan hükümlülerin cezalarının acilen ve adil olarak verilmesidir” denildi.

Amerika'nın artan baskısı, 2015 nükleer anlaşmasından çekilmesi ve yaptırımların yeniden harekete geçmesi, ekonominin kötü yönetimi yolsuzluklara karşı kamusal anlamda uzun süredir öfke yaratıyordu.

Nisan ayında İran riyalinin düşen değerini düzeltmedeki talihsiz girişim ise hükümetin açıkladığı politik bağlantılı ithalatçıların ucuz doları depolaması veya karaborsada satmalarına duyulan öfkenin üstüne eklendi.

İRAN MERKEZ BANKASI BAŞKANI VE YARDIMCISINA OPERASYON

Bu ayın başında ise İran merkez bankası başkanı görevden alınarak yabancı paradan sorumlu yardımcısı da tutuklandı.

Yolsuzluk İran gibi şeffaf olmayan iş ortamının zimmete geçirme ve piyasaları manipüle etmeye yönelik dev fırsatların olduğu bir ortamda kökleşmiş durumda.

Birçok yerde yapılan yürüyüş ve protestolar politik bir yan kazanırken toplumun bütün kesimlerinden yolsuzluğa karşı daha örgütlü adımlar atılması için baskılar artıyor.

Haber Ara