02 Aralık 2019 13:49
Son Güncellenme Tarihi: 02 Aralık 2019 17:39

Uluslararası Af Örgütü: İran'da eylemlerde en az 208 kişi hayatını kaybetti

Uluslararası Af Örgütü, İran'daki benzin zammı eylemlerinde en az 208 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Uluslararası Af Örgütü benzine getirilen zam nedeniyle İran'da patlak veren eylemler sırasında en az 208 kişinin hayatını kaybettiğini, ölü sayısının tahmin edilenden fazla olabileceğini açıkladı.

Uluslararası Af Örgütü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Araştırma ve Savunma Direktörü Philip Luther, "Bu şoke edici ölü sayısı İranlı yetkililerin insan hayatına utanç verici saygısızlığını ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı.

Luther, ölümlerden sorumlu kişilerin hesap vermesi gerektiğini belirterek, "İranlı yetkililerin daha önceki yasa dışı cinayetler ve protestoculara karşı keyfi güç kullanımıyla ilgili bağımsız, tarafsız ve etkili soruşturmalar yapmakta isteksiz olduklarını göstermeleri sebebiyle, sorumlulara hesap sorulmasını sağlamak için uluslararası toplumu yardıma çağırıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Açıklamada, en fazla ölü sayısının olduğu Tahran eyaletine bağlı Şehriyar kentinde onlarca eylemcinin hayatını kaybettiği aktarıldı.

Af Örgütü son olarak cuma günü İran'daki gösterilerde ölü sayısını 161 olarak açıklamıştı. 

Söz konusu açıklamada, teyit edilen video görüntüleri, görgü tanıklarının ifadeleri ve ülke dışındaki aktivistlerce verilen "güvenilir bilgilerin", protestocuların güvenlik güçlerince öldürüldüğünü gösterdiği belirtilmişti.

RESMİ RAKAM AÇIKLAMAYAN İRAN, AÇIKLANAN RAKAMLARI YALANLIYOR

İran İçişleri Bakan Yardımcısı Cemal Örf, cumartesi günü yaptığı açıklamada, Uluslararası Af Örgütünün gösterilerdeki ölü sayısına ilişkin açıklamasının doğru olmadığını iddia etmişti.

Ölü sayısının olduğundan fazla gösterildiğini iddia eden İranlı yetkili, gösterilerde hayatını kaybedenlerin sayısının savcılık tarafından açıklanacağını duyurmuştu.

İRANLI VEKİL SADIKİ HÜKÜMETE RESMİ RAKAMLARI AÇIKLAMA ÇAĞRISI YAPTI

İran'da 15 Kasım'da benzine yapılan zammın ardından birçok kentte eylemler düzenlemişti. İran makamları tarafından "ölü, yaralı ve gözaltılar" hakkında resmi bir açıklama yapılmazken, Uluslararası Af Örgütü gösterilerde en az 161 kişinin öldüğünü duyurdu.

Milletvekili Mahmud Sadıki, Tahran yönetimine "benzin zammı protestolarında hayatını kaybeden, yaralanan veya gözaltına alınan göstericilerle ilgili resmi açıklama yapılmaması durumunda halktan gelen verileri açıklayacağını" duyurdu.

Sadıki, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Yetkililere uyarı! Eğer ilgili makamlar ölü, yaralı ve gözaltına alınan kişilere ilişkin açıklama yapmazlarsa, milletvekilleri, halkın sunduğu belgelere dayanan verileri açıklayacaktır" dedi.

İran Meclisi Milletvekili Pervane Silahşör de, eylemler sırasında yaşananları araştırmak için Meclis'te özel komisyon kurulmasına yönelik bir girişimde bulunduklarını söyledi. İranlı İşçiler Haber Ajansı'na (ILNA) konuşan Silahşör, "Olaylara dair belirtilen rakamlar çok farklı. Maalesef ölenler arasında çocuk yaşta olanlar da var. Bu nedenle gerçeklerin araştırılması için Meclis'te Özel Komisyon kurulmasına yönelik çalışma başlattık" dedi.

HUZİSTAN'DA 79 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Öte yandan İran İstihbarat Bakanlığı, Huzistan eyaletinde benzin zammı protestolarıyla ilgili 79 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. 

AA'nın haberine göre İstihbarat Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Gösterilerde kamu ve özel mülklere yönelik saldırılarda bulunan 79 kişi, beraberlerindeki çeşitli marka silah ve mühimmatlarla gözaltına alındı" ifadelerine yer verildi. 

Açıklamada ayrıca söz konusu kişilerin Basra Körfezi'ne kıyısı bulunan bir ülkede eğitim gördükleri iddia edildi.

NE OLMUŞTU?

15 Kasım'da İran Ulusal Petrol Ürünleri Dağıtım Şirketi benzine yüzde 300’lere varan zam oranlarını açıkladı. Buna göre devlet tarafından sübvanse edilen benzinin litresi, aylık 60 litreye kadar bin tümenden (50 kuruş) bin 500 tümene (75 kuruş) yükseltildi. Araç başına bir ay içinde 60 litreden fazla benzin alınması halinde ise litre fiyatı 3 bin tümen (1,5 TL) olacak şekilde belirlendi.

Ülkede halihazırda rejimden ve ekonomik gidişattan hoşnutsuz olan on binlerce yurttaş, zamla birlikte pek çok kentte sokağa çıktı. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin görevden alınmasını, zamların geri çekilmesini talep eden İranlılara güvenlik güçlerinin yanıtı sert oldu. Polis saldırısında Javad Nazari isimli yurttaşın hayatını kaybetmesiyle eylemler daha da yoğunlaştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Bağlar belediyesinde başkanlıktan sonra nitelikli çoğunluk da alındı

SONRAKİ HABER

Bozankaya patronu işçilerin sendikalaşmasını vaatlerle engellemeye çalışıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...