Gazete Vatan Logo

İran'dan misilleme!

İran Dışişleri Bakanlığı, Kuveyt'in İranlı diplomat sayısını azaltma kararına karşılık benzer uygulamaya gideceğini bildirdi.

İran'dan misilleme!

Bakanlığın resmi internet sitesi üzerinden yapılan açıklamada, "Karşılık hakkını kendinde saklı tutan İran, gerekli kararları alacaktır" denildi.Açıklamada, "Kuveyt yönetiminin bölgedeki maceracı tarafların kışkırtma ve baskılarına direnmek yerine İran'a yersiz suçlamalar yöneltmesi üzüntü vericidir" ifadelerine yer verildi.
Bakanlık Sözcüsü Behram Kasımi, Kuveyt'in Tahran'daki maslahatgüzarı Fellah El Hacref'in Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını belirterek, İran'ın konuya ilişkin itiraz ve bahse konu El-Abdali örgütüyle her hangi bir bağlantısın olmadığının Kuveytli temsilciye aktarıldığını belirtti.
Tahran'ın yasadışı El-Abdali örgütüyle bağlantısını gerekçe gösteren Kuveyt, İran'ın bu ülkedeki kültürel ve askeri ataşeliklerini kapatıp İranlı diplomat sayısının azaltılmasına yönelik karar vermişti. Kuveyt, ayrıca İran'ın bu ülkedeki büyükelçisi için de ihraç kararı aldı.
Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı
İran Dışişleri Bakanlığı, Kuveyt yönetiminin ülkedeki İranlı diplomatların sayısını düşürme ve İran Büyükelçiliğine bağlı ataşelikleri kapatma kararına karşı çıktı. Bakanlığın internet sitesinde yer alan habere göre, Kuveyt'in Tahran Maslahatgüzarı Felah el-Hucref konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.
İran Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin Hucref'e, "Kuveyt'in iddialarının asılsız olduğunu, sözü edilen dosyayla İran'ın ilgisinin olmadığını" ilettiği belirtildi.
Kuveyt makamları, "El-Abdali Hücresi" davası kapsamında İran Büyükelçiliğindeki kültür ve askeri ataşeliklerin kapatılması yanı sıra ülkedeki İranlı diplomatların sayısının 14'ten 9'a düşürülmesini kararlaştırmış, İranlı diplomatların Kuveyt'i terk etmeleri için 45 gün süre verildiğini duyurmuştu.
"El-Abdali Hücresi" davası
Kuveyt İçişleri Bakanlığı, 13 Ağustos 2015'te ülkenin kuzeyindeki sınır bölgesi Abdali'de bir eve düzenlenen operasyonda çok sayıda silah, patlayıcı ve mühimmat ele geçirildiğini, aralarında mülk sahiplerinin de bulunduğu 3 kişinin gözaltına alındığını açıklamıştı.
Kuveyt İstinaf Mahkemesi kamuoyunda El-Abdali Hücresi olarak bilinen ve ülkede biri İranlı olmak üzere 26 kişinin yargılandığı davadan 16 kişiye beraat kararı vermişti.

Haberin Devamı