İran İngiltere'yi uyardı, İngiltere Karadeniz'deki savaş gemisini Basra Körfezi'ne yönlendirdi

İran İngiltere'yi uyardı, İngiltere Karadeniz'deki savaş gemisini Basra Körfezi'ne yönlendirdi
© 
By Faruk Can
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button

İran, Cebelitarık'ta alıkonulan petrol tankerinin bir an evvel bırakılması çağrısını yinelerken İngiltere Basra Körfezi'ne ikinci savaş gemisini yönlendirdi.

REKLAM

İran, Cebelitarık'ta alıkonulan petrol tankerinin bir an evvel bırakılması çağrısını yinelerken, İngiltere Basra Körfezi'ne ikinci savaş gemisini yönlendirdi.

Londra yönetimi bu durumun dünyanın en çalkantılı petrol ticareti yollarından biri olan bölgede İngiliz deniz kuvvetlerinin devamlılığını sağlamak için daha önce planlanan rotasyonun bir parçası olduğunu açıkladı. Fakat AFP'nin ulaştığı bir kaynak yükselen gerilim nedeniyle rotasyonun birkaç gün erkene alındığını ve her iki geminin de Basra Körfezi'nde bir süre beraber görev yapabileceğini belirtti.

Halihazırda İngiliz donanmasına ait HMS Montrose savaş gemisi İran'ın alıkonulan tankere karşılık İngiliz petrol gemilerinin hedef alınacağı tehdidinin ardından bazı ticaret gemilerine eşlik etmeye başlamıştı. İngiliz Savunma Bakanlığı çarşamba günü bir petrol tankerini taciz etmeye çalışan 3 İranlı askeri tekneye müdahale edildiğini açıklamıştı.

İran ise böyle bir olayın yaşandığını reddederken alıkonulan tankerin bırakılmasının bütün ülkelerin çıkarına olacağını söyleyerek aksi taktirde mütekabil önlemlerin alınacağı tehdidini yineledi.

Boğazlar ve Süveyş kanalından geçecek

Karadeniz'den yola çıkan HMS Duncan adlı gemi İstanbul ve Çanakkale boğazlarının ardından Süveyş Kanalı'nı geçerek Hürmüz boğazına ulaşacak.

Panama İran petrolünü taşıyan gemideki bayrağını çekmiş

Tahran ve Londra arasındaki gerilim İran petrolünü Suriye'ye taşıdığından şüphelenilen bir geminin Cebelitarık sularına girdikten sonra İngiliz donanmasının desteğiyle Avrupa Birliği'nin Suriye yaptırımlarını ihlal ettiği gerekçesiyle alıkoymasının ardından yükselmişti.

Grace 1 adlı gemi Panama'ya kayıtlı olduğunu bildirerek Cebelitarık limanına yanaşmıştı. Fakat Panama hükümeti daha sonra yaptığı açıklamada söz konusu geminin bayrağının 29 Mayıs'ta geri çekildiğini duyurdu.

Reuters'in isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberine göre Panama eski Devlet Başkanı Juan Carlos Varela İran'a yönelik Amerikan yaptırımlarının tekrar devreye girmesinin ardından çoğunluğu İran'ın devlet şirketlerine ait 60 geminin kaydının silinmesine onay vermiş.

Ek kaynaklar • Reuters AFP

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

İran Cumhurbaşkanı Ruhani: Yaptırımlar kalkarsa ABD ile müzakereye hazırız

İran Savunma Bakanı Hatemi'den İngiltere'nin İran petrol gemisini alıkoymasına sert tepki

İspanya Cebelitarık konusunda İngiltere ile çarşamba günü bir anlaşma imzalamak istiyor