BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,95
ALTIN 2.434,95
HABER /  GÜNCEL

Irak'ta son durum! Musul'da şiddetli çatışmalar yaşanıyor

IRAK 'ta son dakika gelişmeler yaşanıyor. Irak güçlerinin Kerkük'e girmesin ardından Musul'da ise Peşmerge ilk kez Musul Barajı'nda çatışmaya girdi. İşte Irak'ta yaşanan son gelişmeler...

Abone ol

Musul Barajı sınırında Şii Haşdi Şabi milisleri ile Peşmerge arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Bölgede yaşananlar yer yer sıcak temasların kurulacağını gözler önüne sererken Haşdi Şabi'nin Kerkük'ten çekileceği öğrenildi.

Irak güçlerinin Kerkük'e girmesin ardından Musul'da ise Peşmerge ilk kez Musul Barajı'nda çatışmaya girdi. Musul barajı yakınlarında karşı karşıya gelen Haşdi Şabi ve Peşmerge arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. İşte saat saat Irak'ta yaşanan gelişmeler.

16:30HAŞDİ ŞABİ KERKÜK'TEN ÇEKİLİYOR

 Kürdistan Yurtseverler Birliği Kerkük Temsilcisi Aso Mamend, Iraklı güçlerin, Kerkük'e vali atanması için yarın il meclisini toplayacaklarını ve Haşdi Şabi'nin yarın Kerkük'ten çekileceğini açıkladı. 

15:10BİRBİRLERİNE DÜŞTÜLER... KARA ELLER

Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreter Yardımcısı Kosret Resul, Kerkük'ün Irak güvenlik güçlerine bırakılmasını "kendi partisindeki bazı kişilerin şahsi çıkarları için karşı tarafla" anlaşmasına bağladı. Resul, "Yaralarımızı daha da derinleştiren, parti içerisindeki bazı kara eller KYB'nin hedeflerinden şaşıp, parti başkanlığına sormadan kendi şahsi ve geçici çıkarları için Kerkük'ü işgal edenlerle iş birliğine girip, onlara yardımcı oldu. Bu kirli işin sonunda söz konusu kişiler tarihimizin kara sayfalarına geçtiler" dedi. 

13:20HAŞDİ ŞABİ KOMUTANI ÖLDÜRÜLDÜ

Musul Barajı yakınında çatışma çıktığı ve peşmergelerin Haşdi Şabi komutanlarından olan Haşdi Şabi İstihbarat Müdür Yardımcısı Ahmed Ubeydi'nin öldürüldüğü belirtildi.

10:20TARTIŞMALI BÖLGELERE ULAŞILDI

Irak ordusu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin elinde bulunan ve tartışmalı olarak kabul edilen bölgelere yönelik yapılan askeri harekâtta bütün hedeflerde başarıya ulaşıldığını duyurdu.

08:30MUSUL BARAJI GERİ ALINDI

Irak ordu birlikleri, saatlerce süren çatışmaların yaşandığı Musul Barajı'nı peşmergeden geri aldı. Ordunun resmi açıklamasında, Ninova eyaletinin tümünde kontrol sağlandığı bildirildi. Bölgede çatışmaya giren peşmergelerin kaçtığı gelen bilgiler arasında. 

08:20KERKÜK'TEN DUMANLAR YÜKSELİYOR

Uluslararası haber ajansı Reuters, Kerkük'te çekilmiş çok sayıda fotoğrafı dünyaya servis etti. Çarpıcı karelerde Irak askerlerini coşkuyla karşılayanlar, sokaklarda kutlama yapanlar yer alıyor. Dibris'teki petrol kuyuları ise ateşe verilmiş, gökyüzüne alevler yükseliyor. 

07:40 MUSUL BARAJINDA ŞİDDETLİ ÇATIŞMA

Irak, güne çatışma haberiyle başladı. Musul Barajı çevresine ilerleyen Şii milisler Haşdi Şabi ile bölgedeki Peşmerge arasında çıkan çatışmada 9 kişi öldü, 11 kişi yaralandı.

Tarafların henüz bölgeden çekilmediği bildiriliyor, eller tetikte.Musul Barajı, terör örgütü IŞİD'in üç yıl önce kenti işgal etmesiyle gündeme gelmişti. Kanlı örgütün barajı patlatıp patlatmayacağı günlerce konuşulmuştu.

KERKÜK'ÜN TAMAMINDA GÜVENLİK SAĞLANDI

Irak'ın Kerkük kentinin tamamında güvenliğin sağlandığı açıklandı. Kerkük'te Güvenliği Sağlama Operasyonu Komutanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Kerkük'ün tamamında güvenlik sağlandı. Bu, Dibis ilçesi, Multeka nahiyesi, Güney Bay Hasan, Kuzey Bay Hasan ve Habbaz petrol sahasını da kapsadı." ifadelerine yer verildi.

Diyala'ya bağlı Hanekin, Celvela ile Musul'da Mahmur, Başika ve Musul Barajı, Uveynat Nahiyesi, Sincar ilçesi, Rabia ve Musul Ovası'nda bazı bölgelerde de kontrolün sağlandığı ve güvenlik güçlerinin buralarda yeniden dağılımının yapıldığı belirtildi.

PEŞMERGE ATEŞ AÇTI

Peşmerge'nin Musul Barajı'ndan çekilmeyi ve bölgeyi Haşdi Şabi'ye teslim etmeyi reddettiğini vurgulayan İttihadiye polis teşkilatı yöneticilerinden Ali Ekber el-Hafaci, bunun üzerine Peşmerge'nin havaya ateş açarak yaptığı ikazlara rağmen Haşdi Şabi'nin baraja doğru hızlıca ilerlediğini kaydetti.

HAŞDİ ŞABİ KARŞILIK VERDİ

Hafaci, "Güç kullanan Peşmerge'ye Haşdi Şabi de karşılık verdi. Gece yaklaşık 3 saat süren çatışmalarda Haşdi Şabi'den 8 kişi hayatını kaybetti, 7 kişi yaralandı. Peşmerge'den ise bir kişi öldü, 4 kişi yaralandı." diye konuştu.

"HENÜZ ÇEKİLEN YOK"

Çatışmaların durduğunu dile getiren Hafaci, buna karşın her iki taraftan da bölgeden henüz çekilen olmadığını sözlerine ekledi.

PEŞMERGE MAHMUR'DAN ÇEKİLDİ Mİ?

Mahmur-Gwer Cephesi Komutanı Sirwan Barzani, Peşmerge Güçleri’nin Mahmur’da olduğunu ve bölgeyi terk eden Mahmurluların da geri dönmesi için çağrı yaptı.

İBADİ: DİYALOĞA HAZIRIZ

Irak Başbakanı Haydar İbadi, 25 Eylül’de yapılan bağımsızlık referandumu sonucunun “geçersiz” olduğunu ve Irak Anayasası çerçevesinde diyaloğa hazır olduklarını söyledi.

İbadi, “Kerkük ve tartışmalı bölgelerde kaos yaşatılmasına ilişkin uyarıda bulunuyorum. Daha önce de duyurduğum gibi federal yönetimin tüm ülkede uygulanması sözüme hala bağlıyım” dedi.