Üst düzey askerlerinin SİHA'larca öldürüldüğünü açıklayan Irak, Hulusi Akar'ın ziyaretini iptal etti

İnsansız hava aracı, Arşiv
İnsansız hava aracı, Arşiv © İl Emniyet Müdürlüğü /Anadolu Ajansı
© İl Emniyet Müdürlüğü /Anadolu Ajansı
By euronews
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button

Irak ordusu, Türkiye'ye silahlı ait insansız hava araçlarının Kuzey Irak'ta düzenlediği saldırıda iki üst düzey ordu mensubun öldüğünü duyurdu. Bağdat, Hulusi Akar'ın ziyaretini iptal etti

REKLAM

Irak ordusu, Türkiye'ye ait silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) Kuzey Irak'ta düzenlediği saldırıda iki üst düzey ordu mensubunun hayatını kaybettiğini duyurdu. İki ülke ilişkilerini geren olayın ardından Bağdat, Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Irak ziyaretini iptal etti.

Hedef alınan ordu mensuplarının bir araç içerisinde seyahat halinde oldukları belirtilirken saldırıda 2 üst düzey askerle birlikte araç sürücüsünün de yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Yerel bir yetkili, vurulan Iraklı askerlerin PKK mensuplarıyla görüştüğünü söyledi. Ancak görüşmenin sabah saatlerinde PKK mensuplarıyla Irak ordusu arasında çıkan çatışmanın ardından yapıldığı ve tansiyonu düşürmeyi amaçladığı savunuldu.

Türkiye'nin Kuzey Irak'ta PKK'ya yönelik sürdürdüğü operasyonlar kapsamında ilk kez Irak ordusu mensupları hayatını kaybederken, Bağdat bunu "Türkiye'nin drone aracılığıyla yaptığı açık bir saldırı" şeklinde değerlendirdi.

Ankara'nın kendi topraklarına müdahalesine karşı çıkan Bağdat daha önce iki kere Türk Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırmıştı.

Akar'ın ziyareti iptal edildi

Bu arada Irak makamları, Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Bağdat ziyaretini iptal etti. Irak Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Bağdat'ın perşembe günü yapılması planlanan ziyareti iptal ettiğini duyurdu. Akar'ın Irak ziyareti kapsamında önce Bağdat'ı ardından da Erbil'i ziyaret etmesi planlanmıştı.

Ayrıca Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi'nin yeniden dışişleri bakanlığına çağrılacağı bildirildi. Bu, hazirandan bu yana Türk Büyükelçi'nin dışişlerine üçüncü çağırılışı olacak.

Irak Cumhurbaşkanlığı: Egemenliğimizin ihlalidir, kınıyoruz

Ülkenin kuzeyindeki Soran ilçesinin Sidekan bölgesinde gerçekleşen ve Iraklı iki askerin hayatını kaybetmesine neden olan saldırıya bir tepki de cumhurbaşkanlığından geldi.

Irak Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türk ordusunun Irak toprakları içerisindeki ihlalleri, Irak'ın egemenliğine yönelik tehlikeli bir ihlaldir, kınıyoruz ve Ankara'yı tüm askeri operasyonlarını durdurmaya çağırıyoruz." ifadelerine yer verildi.

Ek kaynaklar • AFP

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Türkiye'de Covid-19 nedeniyle 15 kişi öldü, ağır hasta sayısı arttı

Irak-Türkiye petrol boru hattının geleceği belirsizliğini koruyor

Kuzey Irak'taki petrol şirketleri: Ödeme yapılmadan petrol ihracatı başlamayacak