Gazete Vatan Logo

Irak ordusu iki bölgeyi daha aldı

Irak ordusu Ninova vilayeti ve Musul Barajı'nın kontrolünü aldı. Irak'ta ordu birlikleriyle birlikte ilerleyen Şii milisler Haşdi Şabi, kentin doğusundaki baraj çevresini bırakmayan peşmergelerle çatışmaya girdi. En az dokuz can kaybının gerçekleştiği çatışmalarda, 11 de yaralı var. Taraflar henüz bölgeden çekilmiş değil, eller tetikte.

Irak ordusu iki bölgeyi daha aldı

Tartışmalı bağımsızlık referandumunun ardından Irak Ordusu harekete geçti, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) lideri Mesut Barzani iki gün içinde Kerkük, Tuzhurmatu, Sincar ve birçok kenti kaybetti. Cephedeki peşmerge ve PKK'lılar kaçarken, birçok nokta çatışma yaşanmadan geri alındı. Irak Başbakanı Haydar el İbadi, referandumun mazide kaldığını ve tarafların Anayasa çevresinde diyaloğa girmesi gerektiğini söyledi.

İşte dakika dakika yaşananlar:

08.30 : Irak ordu birlikleri, saatlerce süren çatışmaların yaşandığı Musul Barajı'nı peşmergeden geri aldı.

08.20 : Uluslararası haber ajansı Reuters, Kerkük'te çekilmiş çok sayıda fotoğrafı dünyaya servis etti. Çarpıcı karelerde Irak askerlerini coşkuyla karşılayanlar, sokaklarda kutlama yapanlar yer alıyor. Dibris'teki petrol kuyuları ise ateşe verilmiş, gökyüzüne alevler yükseliyor.

07.40 : Irak, güne çatışma haberiyle başladı. Musul Barajı çevresine ilerleyen Şii milisler Haşdi Şabi ile bölgedeki Peşmerge arasında çatışma çıktı.

Peşmergenin baraj çevresini teslim etmeyi reddetmesiyle başlayan çatışmada en az dokuz can kaybı var. Üç saat boyunca silahların susmadığı bölgede ölenlerden sekizi Haşdi Şabi üyesi, biri Peşmerge üyesi. Çatışmada yaralanan 11 kişi ise hastanelere götürüldü.

Haberin Devamı

Tarafların henüz bölgeden çekilmediği bildiriliyor, eller tetikte.

Musul Barajı, terör örgütü IŞİD'in üç yıl önce kenti işgal etmesiyle gündeme gelmişti. Kanlı örgütün barajı patlatıp patlatmayacağı günlerce konuşulmuştu.