‘İpek Yolu’nun bestecisi ilk kez İstanbul’da

1980’li yıllarda yayınlanan ‘İpek Yolu’ belgeseli için bestelediği müziklerle Türkiye’de milyonların aklında yer eden, Altın Küre ve Grammy ödüllü Kitaro İstanbul’da ilk kez sahne alacak.

New Age ve Dünya Müziği’nin öncü isimlerinden olan sanatçı, özel orkestrası eşliğinde 29 Nisan akşamı 21.00’de Zorlu PSM Ana Tiyatro’da müzikseverlerle buluşacak.

4 Şubat 1953’te Japonya’da dünyaya gelen Kitaro, müzikal becerisini kendi imkânlarıyla geliştirmiş bir sanatçı. Lise döneminde kurduğu Albatross adlı müzik grubuyla bu alandaki ilk eserlerini ortaya koydu. Gerçek adı Masanori Takahaşi; ‘Kitaro’, ona arkadaşlarının, bir Japon anime karakterinden esinle verdikleri takma ad. Sanatçının hayatını değiştiren iki önemli olayın, dönemin ünlü müzisyenleri Fumio Miyaşita’yla ve dünya turuna çıktığında Almanya’da karşılaştığı Klaus Schulze’yle tanışması olduğu söylenebilir. Ruhsal tedavi ve meditasyon müzikleri yapan Miyaşita sayesinde müziğe bakışı değişen, Schulze vasıtasıyla da ileride müziğinin ana enstrümanı olarak kullanacağı sintisayzırla tanışan Kitaro’nun müziklerinde, Batı formatlı ezgilerden ziyade, parçası olduğu Uzakdoğu kültürünün izleri görülüyor. Vangelis gibi, birçok tuşlu, vurmalı ve üflemeli sazı çalabilen sanatçı, Vangelis ya da Yanni’den farklı olarak, etnik ve elektronik öğeleri bir araya getirmeyi başarıyor. Yenilikçi müziğiyle dünyanın dört bir yanında dinleyenleri derin ve ruhani yolculuklara çıkaran ve 30 yılı aşan kariyeri boyunca müziğiyle milyonları peşinden sürükleyen Kitaro, İstanbul konserinde, özel bir orkestrayla sahne alacak. Biletler Biletix ya da Zorlu PSM gişelerinden temin edilebilir.

Dalida’nın hayatı beyazperdede

Kahire doğumlu İtalyan şarkıcı Dalida’nın hayat hikâyesini anlatan ‘Dalida’ adlı belgeseli İstanbul Film Festivali’nde kaçıranlara müjde: Film, 28 Nisan’da gösterime giriyor. Henüz 23 yaşındayken Paris’teki Olympia’da ilk konserini vererek şöhret basamaklarını tırmanan Dalida’nın hikâyesinin anlatıldığı filmin yönetmen koltuğunda Lisa Azuelos oturuyor. Belgeselin senaryosu ise, Azuelos ile, Dalida’nın kardeşi ve yapımcısı olan Orlando’ya ait. Çağdaş, karmaşık, karizmatik kişiliği ve müziğiyle dünyaya karşı durmayı başaran Dalida’yı, sanatçıya benzerliğiyle dikkat çeken Sveva Alviti canlandırıyor. Alviti, bu film için dans ve şarkıcılık eğitimi almakla kalmamış, Fransızca da öğrenmiş. Filmde Dalida’nın müzikal kariyerinin yanı sıra içsel bir arayışa çıktığı Hindistan yolculuğu, ‘Gigi L’Amoroso’ adlı şarkısıyla müzik dünyasında büyük üne kavuşması da dahil olmak üzere, olağanüstü hayat öyküsü anlatılıyor. Yaşadığı çağın ötesine geçen sahne performansıyla göz kamaştıran şarkıcının eserleri, dönemin müziğine damgasını vurmuştu. 1987’deki trajik ölümüne dek, akıl almaz yeteneğiyle zamanımızın pek çok yıldızına öncülük etti. Şarkıcının, pek çok müzisyene ilham kaynağı olan şarkılarının ülkemizdeki örneklerinden biri de Ajda Pekkan’ın yorumladığı ve dilimize ‘Palavra Palavra’ olarak çevrilen ‘Paroles Paroles’. 

Kategoriler

Kültür Sanat Müzik