Bu hafta ilginç bir araştırmadan bahsedeceğim. İnternet çağında büyüyen gençlerin birçoğu ders çalışırken aklı internette olmalı. İnternetten kastım ucu bucağı olmayan sosyal medya mecrası. Şimdi gelelim internet kullanımı ile ders çalışmasının arasındaki ilişkiye;
Milano ve Swansea Üniversitelerinden araştırmacılar, internet kullanımı ile ders çalışma arasında negatif bir ilişki olduğunu ortaya çıkardı. Çalışma sonuçları, internet bağımlılığı yüksek olan öğrencilerin akademik yaşamda daha fazla zorlukla karşılaştığını da gösteriyor. Yeni bir araştırma, dijital teknolojiyi aşırı kullanan öğrencilerin çalışmalarına daha az motive olduklarını ve sınavlar konusunda çok daha endişeli olduklarını ortaya çıkardı. Bu etki, dijital teknoloji kullanımıyla artan yalnızlık duygusuyla daha da kötüleşti.
İnternet bağımlılığı olan öğrenciler daha fazla sınav kaygısı yaşamaktadır. İnternete normalin üstünde bağımlılığı olduğunu söyleyen öğrenciler, öğrenimlerini verimli bir şekilde organize etmeyi daha zor buldular ve gelecek sınavları hakkında daha endişeli oldukları anlaşıldı. Çalışma aynı zamanda internet bağımlılığının yalnızlıkla ilişkili olduğunu ve bu yalnızlığın çalışmayı daha da zorlaştırdığını ortaya çıkardı.
İnternet bağımlılığın bir etkisi de sosyal etkileşimi zayıflatmasıdır. Milano Üniversitesi’nden Profesör Truzoli, internet bağımlılığın dürtü kontrolü, planlama ve ödüllere duyarlılık gibi çeşitli yetenekleri bozduğunu, bu yüzden de bu alanlarda meydana gelen yetenek eksikliğinin çalışmayı daha da zorlaştırdığını söylüyor. Tüm bunlara ek olarak internet bağımlılığının artan yalnızlık ile ilişkisi olduğu da ortaya çıktı. Sonuçlar, yalnızlığın öğrenciler için çalışmayı daha güç hâle getirdiğini de gösteriyor.
Konuyu kısaca özetleyecek olursak internet bağımlılığı, akademik öğrenim gören öğrencilerin çalışma motivasyonunda gözle görülür bir düşüşe neden oluyor ve öğrencilerin sınav kaygısını artırıyor. Bununla birlikte internet bağımlılığı yüksek olan öğrenciler, diğerlerine kıyasla sosyal yaşamda da daha çok yalnız hissediyorlar.