İNŞAAT USTALARI DİPLOMA ALMAK İÇİN TER DÖKTÜ

Bafra Ticaret Odası işbirliği ile MEYBEM A.Ş. tarafından İnşaat ustaları Yeterlilik Belgesi için başvuranların sınavları MEYBEM A.Ş yetkilisi Süleyman ALAN'ın kontrolünde yapıldı.

İNŞAAT USTALARI DİPLOMA ALMAK İÇİN TER DÖKTÜ

Bafra Haber - Bafra Ticaret Odası işbirliği ile MEYBEM A.Ş. tarafından İnşaat ustaları Yeterlilik Belgesi için başvuranların sınavları MEYBEM A.Ş yetkilisi Süleyman ALAN'ın kontrolünde yapıldı.

Programın amacının, inşaat ustalarının eğitilmesi, yetkinliklerinin belgelendirilmesi ve kayıt altına alınarak izlenmeleri olduğu ifade edilen açıklamada,"Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları arasında imzalanan protokolle zorunlu hale gelen eğitimler sonrası ustalar, 'Mesleki Yeterlilik Belgesi’ni' almaya hak kazanacaklar. 'Geçici Ustalık Yetki Belgesi' ile çalışan 384 bin inşaat ustasının faydalanacağı eğitimler, 81 ilde gerçekleştiriliyor.

Bafra'da yapılan Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavları için MEYBEM A.Ş. Yetkilisi Süleyman Alan verdikleri belge hakkında gazetemize bilgi verdi.

Süleyman Alan yaptıkları Sınavlar hakkında şunları dedi;

Mesleki yeterlilik sınavları inşaat meslek elemanları kalıpçı, demirci, duvarcı, seramik ustaları belge almak istiyorum diye yazılı beyan verdiklerinde mesleki yeterlilik sınavlarını biz ustalara Bafra Ticaret Odası aracılığı ile MEYBEM A.Ş. adına gerekli mesleki yeterlilik sınavlarına tabi tutuyoruz.

Ahşap,kalıp ve betonarme, demirci ustalık sınavlarında teorik ve mülakat uygulama yapıyoruz.

Teorik ve mülakat sınavı 100 üzerinden 60 uygulama sınavından ise 100 üzerinden 80 alırlarsa başarılı olmuş sayılıyorlar. Aynı anlamda hem mesleki bilgi becerilerini ölçüyoruz hemde iş güvenliği ve iş kuralları ile ilgili bilgi ve becerilerini ölçüyoruz. Giydikleri kişisel donanımlar kullandıkları aletler çevredeki temizlik tertibi düzenli çalışma ortamı A1 birimi dediğimiz iş güvenliği ve iş kuralları ile ilgili değerlendiriyoruz. A2 dediğimiz bir birim var bunların mesleki yeterlilikleri ile ilgili ahşap kalıpçıysa veya betonarme demirciyse ilgili birimle belli kreterleri var ona göre değerlendiriyoruz. Başarılı olanlar belgelerini alıyorlar. Başarısız olanların ise 3 defa sınava girme hakları var. 3. defada alamazlarsa hakları iptal oluyor.

BU BELGE NE İŞE YARAYACAK

Bu belgenin geçerliliği 10 yıl 5 yıl içinde 180 iş günü 6 ay çalıştıklarını ispat ederlerse 5 yıl daha uzatılıyor 10 yıl oluyor.10 yıl sonra belgeleri olanlar tekrar sınava tabi tutulacaklar. Her 10 yılda bir belge almak zorundalar.

Bu belgeyi MYK, TÜRKAK denetiminde akredite olmuş olan şirketler veriyor.

Devlet teşvik ediyor sınavı geçtikleri takdirde ustaların sınava girişte ödedikleri parası geri ödeniyor.

Bunu işsizlik fonu karşılıyor. 2020 ye kadar bu teşvikler uzatıldı.

Daha çok kayıt dışı ekonomi inşaat sektöründe daha fazla. Bu belgeler işverene kolaylık sağlıyor işveren belli sigorta pirimlerinde indirim sağlıyor belgeli eleman çalıştırdığı için.

VERDİĞİMİZ BELGENİN ULUSLARARASI GEÇERLİLİĞİ VARDIR.

Çıraklık eğitim merkezlerinin verdiği belge geçerli bir belge değil o kurs belgesidir.

Bizim verdiğimiz belge mesleki yeterlilik belgesidir.Örnek verecek olursak bu işin üniversite diplomasıdır.

Bugüne kadar 210 ustamızı Bafra'da sınava tabi tuttuklarını beyan eden Süleyman Alan bunlardan yüzde sekseni belgesini aldı dedi.

Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com

Muhammet SÖYLEMEZ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER