Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman sökülen İnkılap Vapuru ile ilgili yaptığı açıklamada,“Proje hazırlığı bitmek üzere; İnkılap Vapuru halkla buluşmaya hak ettiği değer verilerek devam edecek, bundan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.Salman, “Vapura ait daha önceden kayıt altına alınmış demirbaşlar yanında halen üzerinde olan çıpa, baba gibi sökülmeden bırakılmış her şeyi alıp, gerekli bakımını yaptırdım. Diğer demirbaşlarla birlikte sergileneceği alanda Yalovalılarla yeniden buluşması için hazırlanan İnkılap Vapuru Sergileme Alanı Projesi tamamlanmak üzere. Sergi alanı RDKM içerisinde yapının modern diline uygun ve uyumlu olacak şekilde tasarlanmaktadır” dedi.
Göreve geldiğinde  İnkılap Vapuru’nu farelerin istila ettiği, uyuşturucu kullananların barındığı metruk bir enkaz halinde bulduğunu belirten Başkan Salman, “İnkılap Vapuru Yalova için bir değer olabilirdi. Yalovalılar için her gezişte yaşanmışlıkların anısını tazeleyen hayallerin kurulduğu tarihi bir değer olarak kalabilirdi. 2008 yılında tüm bu umutlar ve tarihi bir kez daha halkla buluşturmak amacıyla dönemin Belediye Başkanı Sn. Barbaros Binicioğlu’nun çabalarıyla Yalova getirilmişti. O dönemde Belediye Meclisi Üyesi olarak ben de bu çabanın içinde olup desteklemiştim. Ancak aradan geçen zaman zarfında önce karaya oturtularak deniz ile bağı kesildi, sonra da atıl durumda bırakılıp ve hiçbir gereken bakım, özen gösterilmedi. Göreve geldiğim 2014 seçimlerinin hemen sonrasında ilk el attığım konular arasında İnkılap Vapuru vardı. Vapurun, Mudanya örneğinde olduğu gibi halkın kullanımına sunulmak için restorasyonunun yapılması konusunda araştırma yapılmasını istedim. Ancak gelen rapor vapurun hali hazırdaki durumunda kullanılamaz olduğuydu. Eski Belediye Başkanı Sn. Binicioğlu’nun değerli çabasıyla kentimize gelmiş İnkılap Vapuru, Sn. Başkanın da belirttiği gibi “Geçmiş yıllarda gözden çıkartılarak gecekondu bir ucubeye dönüştürüldü” kötüye doğru bir dönüşüm geçirmişti. İçindeki tüm orijinal mobilyalar döşemelerine varıncaya dek tahliye edilmişti. Farelerin istilasına uğrayan vapur sadece uyuşturucu bağımlılarının barındığı metruk bir enkaz haline dönüşmüştü. Kent sağlığını tehdit etmesi yanında, halkın sıklıkla kullandığı açık alanda içinde barınanların, kent sakinleri için bir güvenlik tehlikesi oluşturması acil müdahaleyi zorunlu kıldı” dedi.
Başkan Salman sözlerini şöyle sürdürdü: “Vapurla ilgili ilk karşımıza çıkan karaya oturtulma nedeniyle kıyı koruma kanununa muhalefet eden bir yapı haline dönüştüğüydü. Deniz ile bağlantısı kalmamış ve kanuna aykırı yapılaşma nedeniyle kanun dışı hale dönüşmüştü. Bilirkişi raporuna istinaden (Tamir kabul etmez gemi, 27.10.2011 tarihi bilirkişi raporu) yüzemeyecek durumda olan vapur için resmi yazı ile gereken makamlara (29.04.2016 tarihli yazı) başvurduk. Yalova Valiliği, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün İnkılap Vapuru’nun sökümü sırasında alınacak tedbirleri içeren kararı 24.05.2016 tarihinde tarafımıza tebliğ edilmiştir. Kıyı kanununa muhalefetten hiçbir surette halkın kullanımına sunulamayacak İnkılap Vapurunun bir enkaz halinde şehir meydanının kıyısında durmasının sakıncasının ortadan kaldırılması gerekiyordu. Bir yerel yönetici olarak bu görevimdi”
İnkılap Vapuru’nun anısının çağdaş normlarda yaşatılacağını belirten Salman, “İnkılap Vapuru’nun bir döneme tanıklık etme özelliğinin gelecek kuşaklara aktarılması benim için gereklilikti. Vapura ait daha önceden kayıt altına alınmış demirbaşlar yanında halen üzerinde olan çıpa, baba gibi sökülmeden bırakılmış her şeyi alıp, gerekli bakımını yaptırdım. Diğer demirbaşlarla birlikte sergileneceği alanda Yalovalılarla yeniden buluşması için hazırlanan İnkılap Vapuru Sergileme Alanı Projesi tamamlanmak üzere. Sergi alanı RDKM içerisinde yapının modern diline uygun ve uyumlu olacak şekilde tasarlanmaktadır. Gemiden çıkarılmış orijinal objelerin sergileneceği alanda sesli, görsel ve yazılı materyallerle ziyaretçilerin bilgilendirilmesi amaçlanmıştır. İnkılap Vapuru halkla buluşmaya hak ettiği değer verilerek devam edecek, bundan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

Editör: TE Bilişim