İngiltere´de Google’da her yıl 170 bin antisemit arama

Yeni yayınlanan bir araştırma raporuna göre Birleşik Krallık’ta her sene Google’da yaklaşık 170 bin antisemit içerikli arama yapılıyor. Bu aramaların yaklaşık yüzde 10’unda şiddet içeren bir dil kullanılıyor ya da şiddet eğilimi gösteren ifadeler yer alıyor.

Dünya
16 Ocak 2019 Çarşamba

Antisemitizmle Mücadele Politikaları Vakfı tarafından 2004-2018 seneleri arasında Google’ın arama verileri kullanılarak yapılan araştırmanın sonuçlarının yer aldığı rapora göre dünyada ‘Siyonizm’ ile ilgili Google’da en çok arama yapılan üçüncü ülke Birleşik Krallık oldu. Birleşik Krallık sıralamada İsrail ve Lübnan’dan hemen sonra geliyor. Birleşik Krallık’ın sıralamadaki oranı ABD’den yüzde 29 daha yüksek.

Nisan 2016’da Ken Livingston’ın Hitler’in Siyonizm’i desteklediğine dair açıklamalarından sonra İngiltere’de içinde Siyonizm kelimesi geçen aramalar 25 kat arttı. Birleşik Krallık’ta Siyonizm’le ilgili aramalardan sonra ‘Hitler Siyonizm’ terimi en çok aranan dördüncü anahtar terim oldu.

Ülkenin farklı bölgelerine odaklanan diğer bulgular çoğunlukla İşçi Partisi’ne oy veren şehirlerde görülen antisemit içerikli aramaların, çoğunlukla Muhafazakâr Parti’ye oy veren şehirlerdekiyle neredeyse aynı oranda yüksek olduğunu gösterdi. Söz konusu bulgular aynı zamanda Birleşik Krallık sınırları içinde antisemit aramaların en çok yapıldığı bölgenin Galler olduğunu ortaya koydu.

Rapor aynı zamanda antisemit içerikli aramaların en çok yapıldığı gün ve saatleri de tanımladı.

Nisan 2018’de İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn’in Yahudi Cemaati temsilcileri ile bir araya geldiği günün hemen ertesi günü Google’da antisemit içerikli aramalarda yüzde 79 artış görüldü. Bir diğer örnek de her sene Holokost’u Anma Günü’nde (27 Ocak) ‘Holokost Yalanı’ anahtar kelimeleriyle yapılan aramalarda tespit edilen yüzde 30’luk artış. İsrail’in 2018 Eurovision Şarkı Yarışması’nı kazanmasını takip eden günlerde de antisemit içerikli aramalarda yüzde 30’luk bir artış görüldü.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün