İngiltere Büyükelçisi Richard Moore, 15 Temmuz gecesi yaşanan olayı ilk kez açıkladı

İngiltere Büyükelçisi Richard Moore CNN Türk'te açıklamalarda bulundu. Programın başından sonuna kadar Türkçe konuşan ve "Türk halkı komplo teorilerini çok seviyor" diyen Moore, 15 Temmuz gecesi İngiltere Başbakanı Teressa May'in kendisini arayarak "Seçilmiş hükümetin ve cumhurbaşkanının yanındayız" mesajı verdiğini söyledi.

Yayınlanma: 23.07.2017 - 11:17
Abone Ol google-news

<video:787545>

İngiltere Türkiye Büyükelçisi Richard Moore CNN Türk'te Hakan Çelik'in Hafta Sonu programına konuk oldu. Birçok soruya yanıt veren İngiliz Büyükelçi Moore Körfez krizi, YPG konusu, Kıbrıs müzakareleri başta olmak üzere birçok konuda açıklamalarda bulundu.

TÜRK HALKI KOMPLO TERORİLERİNİ SEVİYOR

Kendisi için "İngiliz derin devletinin adamı" ifadesinin kullanıldığını belirten Richard Moore, "Türk halkı komplo teorilerini çok seviyor. Biz İngiltere olarak Türkiye'yi bölmek istemiyoruz. Bunlar çok saçma iddialar. Güçlü bir Türkiye İngiltere'nin de menfaatleri ile de örtüşüyor" dedi.

<video:787559>

 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ

15 Temmuz darbe girişimi hakkında açıklamalarda bulunan Richard Moore dava dosyalarını incelediğini dile getirerek, 'Elimde tam olarak kanıtım yok ama bence 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında Gülenci elemanlar var ve bunu gayet iyi biliyoruz. Geçen yıl Temmuz ayında Hurriyet'e röportaj verdim ama o zamanda söylemiştim yine elimde kanıtım yok demiştim. Darbe girişiminden sonra soruşturmalar genişletildi. 

<video:787566>

"TUTUKLAMALAR TÜRKİYE'YE ZARAR VERİYOR"

Milletvekilleri, yöneticiler ve en son Uluslararası Af örgütü liderleri tutuklandı. Bu durum bizim için endişe vericidir. Savcının iddianamesini okudum. Ben avukat değilim fakat okurken gerçekten bir suç bulamadım. Tekrardan Türk mahkemelerine bırakıyorum bu durumu. İnşallah yakın gelecekte mahkeme serbest bırakacaktır. Özellikle Uluslararası Af Örgütü konusunda... Çünkü bu durum Türkiye'ye de zarar veriyor.' dedi.

MESAJLARI BİZ KAPALI KAPILAR ARKASINDA VERİYORUZ

Başbakan May, Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Başbakan ile bu konularda görüşüyor. Fakat biz mesajları genellikle kağı arkasında veriyoruz.

"MAY 'SEÇİLMİŞ HÜKÜMETİN YANINDAYIZ' DEDİ

İngiltere Başbakanı Teressa May'in 13 Temmuz'da göreve geldiğini ve 15 Temmuz'da darbe girişiminin yaşandığını anımsatan Büyükelçi, "O gece Başbakan May beni aradı ve 'seçilmiş hükümetin ve cumhurbaşkanının yanındayız' dedi. Ben de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu arayarak 'yapabileceğimiz ne var' diye sordum. Bu konuda Türk hükümetine en büyük desteği veren ülkelerin başında İngiltere geliyor. Avrupa'da böyle bir darbe girişimi kabul edilemez" dedi. 

 YPG'YE SİLAH VERMİYORUZ

 

 Terör örgütü YPG ile İngiltere'nin işbirliği içerisinde olduğunu açıklayan Moore, YPG ya da Özgür Suriye ordusuna silah yardımı yapmadıklarını açıkladı. Moore; 'Türkiye ile İngiltere'nin görüşleri birbirine benziyor. Suriye'deki sünni topluluk iyi şekilde temsil edilmezse DEAŞ, başka bir isimle tekrar çıkacaktır. YPG'ye silah vermiyoruz ancak işbirliği yapıyoruz. Ancak kesinlikle Özgür Suriye ordusuna silah vermiyoruz.' ifadelerini kullandı.

 KÖRFEZ KRİZİ

Körfez krizine yönelik açıklamalarda da bulunan İngiliz Büyüelçisi Moore, 'Katar'ın teröre destek verdiğine inanmıyoruz. Körfez ülkelerinin sorumlu davranmaları gerekiyor. Katar'ı özel bir hedef tahtasına koymuyorum. Hem Türkiye hem İngiltere körfez ülkelerindeki gerginliğe ve ambargolarına karşı. İngiltere, Katar ve Arabistan'ın dostudur ve arabuluculuk yapıyoruz tam destek veriyoruz.' şeklinde konuştu.

MESCİD-İ AKSA VE İSRAİL

Mescid-i Aksa sorununa değinen Moore bölge üzerinde arabuluculuk yapmaya çalıştıklarını belirterek, 'Mescid-i Aksa bölgesi siyasi bakımdan çok hassas bir bölge, kontrollerin bu şekilde yapılmasını yorumlamak istemiyorum. O bölgedeki ülkelerle görüşüyoruz ve çözüm yolları teklif ediyoruz.' dedi.

 KIBRIS MESELESİ

 Kıbrıs sorunu hakkındaki görüşlerini açıklayan İngiliz elçi, Kıbrıs meselesinde karşılıklı güven eksikliğinden dolayı sonuç alınamadığını dile getirerek şöyle konuştu; 'Kıbrıs'ta her iki tarafta güven eksikliği var. Türkiye ile Atina arasında da güven eksikliği var. Geçmişte çok derin yaralar var, bu atmosferde çözüme varmak oldukça zor. Montana'da neredeyse çözüme vardık fakat maalesef o son adımı atamadık. Çok korkunç bir durumda değiliz. Şu anda BM vekili sakin bir değerlendirme yapmamızı istedi bizden.'

 ANKARA ANLAŞMASI DEVAM EDİYOR

İngiltere ve Türkiye arasındaki Ankara Anlaşması'nın hala devam ettiğini ve birçok başvuru aldıklarını dile getiren Moore, 'Ankara Anlaşması hala geçerli durumdadır. Müracatlarımızı almaya devam ediyoruz. Ankara Anlaşması, İngiltere'ye gelip iş kurmak isteyenlere yardımcı olmak için düzenlenmiştir. Aktif olarak devam ediyoruz.' diye konuştu.

 VİZELER BİRAZ PAHALI

 İngiltere vizlerinin pahalı olduğunu dile getiren Hakan Çelik'e yanıt veren elçi, 'İngitere vizesinin biraz pahalı olduğunu inkar edemem. Gerçekten seyahat pahalı. Genellikle iş adamları için büyük bir sorun değil. Özellikle göçmen sistemi için kullanıyoruz.' dedi.

 TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER

 Türkiye ile İngiltere arasında hiçbir sorunun olmadığını açıklayan Moore, Türkiye ile olumlu bir ticaret anlayışının olduğunu belirterek şöyle konuştu; '2016 yılında Türkiye'ye 1.6 milyon turist geldi. Türkiye'de 3 vib İngiliz şirketi faaliyet gösteriyor. Yine aynı zamanda Türkiye ile İngiltere arasında geçen yıl 15 milyar dolar ticaret yapıldı.'

ELÇİLİKTEKİ BEŞİKTAŞ BAYRAĞI

Büyükelçilik binasındaki Beşiktaş bayrağı için izin alınmadığını belirten Moore, "O kadar otonomimiz var" dedi. Moore, elçilik çalışanlarının seneye bizim takımımız şampiyon olursa onun bayrağını da asalım' önerisini de kabul ettiğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler